Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Alergija ili astma?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Darko Richter, dr. med.

14.12.2011. 00:25

Po opisu imate astmu, a Ventolinski je test zapravo trebalo uraditi i unatoč urednoj spirometriji, ako je dr. čuo ovu priču koju ste sada ispričali.
Meni možete doći ako ste dijete, jer ja radim na pedijatriji, dakle, do 19. godine.

SIMARA

15.12.2011. 00:40

Poštovani doktore, imam sina od 7,5 godina. Od treće godine tijekom zimskih mjeseci ima suhi nadražajni kašalj. Sa 4 godine izvađeni su mu krajnici (sva tri). Do ove godine liječen je samo antibioticima, prospanom i sličnim sirupima uz obilne doze aquamarisa. Prošle godine prvi put učinnjeno alergološko testiranje koje nije pokazalo da je alergičan na ništa na što je testiran. Tijekom svih ovih godina najčešće, a pogotovo u periodima kad najviše kašlje nema sekreta u nosu. Prije cca. mjesec dana počinje kašljati veći dio dana, pogotovno pri promjeni temperature i pri fizičkom naporu, a kašalj traje veći dio dana. Pri kašlju i disanju nema nikakvog "sviranja u plućima". Inače, tijekom svih ovih godina bez obzira na god.doba ujutro kad se digne kašlje kraće vrijeme. Pedijatar prošlog mjeseca prepisuje Ventolin aerosol 4*1 ispuh dnevno, što smanjuje napadaje kašlja ali ih još uvijek tada ima, a navečer kad legne, za razliku do tada, kašlja nema. Nakon 10-ak dana Ventolina, pedijatar uvodi Flixotide 125 inhaler 2*1 ispuh dnevno kroz Babyhaler te Aerius sirup 5ml navečer. Nakon nekoliko dana kašalj se smiruje gotovo skroz. Tada prestajem davati Ventolin, a ostalo i dalje dajem.ponovno počinje suhi kašalj, zasad još ne tijekom cijelog dana, ali povremeno. U međuvremenu učinjena rhinoskopija, na kojoj je ORL doktor ustanovio recidiv trećeg krajnika koji kaže da ne misli da izaziva ovaj kašalj, te da ga za sada ne bi operirao. Preporučuju inhalacije fiziološkom otopinom i Nasonex sprej 1*dnevno. Učinjena i RTG snimka sinusa koja pokazuje urednu prozračnost. Urađen bris nosa na eozinofile koji je uredan, te bris nosa na bakterije koji je uredan. Nalaz krvi od prošlog tjedna na ImmunoCAP Specific IgE kako čita doktor-sve u redu, a analiza seruma RIST 60,2 IU/ml.Ventolinski test negativan (u studenom) kad je uzimao Ventolin. Spirometrijski nalaz (iz studenog) PEF 262 l/m, FVC 2,06 l, FEV1 1,7 hl, FEV1/FVC=85%. Danas na kontroli kod pedijatra osim Flixotida 125 2*1 ispuh kroz Babyhaler i Aerius 5ml svaku večer, što već dajem sinu cca mjesec dana, prema nalazu ORL, dobiva i Nasonex 1*dnevno, tijekom slijedeća 3 tjedna kada trebamo na kontrolu. Molim Vas ukoliko možete na temelju svega navedenog, dati svoje mišljenje te uputiti na moguću dijagnozu te shodno tome na dobivenu terapiju. Zahvaljujem unaprijed i pozdravljam Vas!

Darko Richter, dr. med.

15.12.2011. 10:55

Meni iz ovoga nije jasno, kašlje li on od puste terapije, ili od stvarno neke bolesti. Više mi se čini ono prvo.

SIMARA

15.12.2011. 14:50

Kašljao je i bez terapije, a terapiju naravno nisam propisala sama već mi je propisana od pedijatra. Čitajući ovaj forum nadala sam se da ćete mi temeljem svega iznesenog moći makar nekakav zaključak da li po vama ovakva terapija "ima smisla" i nade da bi mogla djelovati, budući da se radi o djetetu, te terapiji o kojoj ja kao totalno nestručna osoba nemogu suditi već samo raditi ono što mi liječnik kaže. Samo sam htjela drugo mišljenje koliko je moguće na temelju navedenog isto dati.
Hvala u svakom slučaju.

Darko Richter, dr. med.

16.12.2011. 10:40

Recimo da je opis jedan od boljih koje sam vidio, ali, to nema nikakve veze s njegovom vjerodostojnošću. A u tome imam nekih sumnji. Zato je moguće jedino reći da je potreban pregled kod onoga od kojeg tražite drugo mišljenje. Jer, vi ovdje opisujete mišljenja nekolicine drugih doktora, koja su u stvari vaša mišljenja o njihovim mišljenjima, a ono što je jedino moguća egzaktna činjenica - tj. dijagnoza tih doktora koji imaju svoja mišljenja o kojima vi iznosite vlastite opise - to se u vašme transferu ne pokazuje.

SIMARA

16.12.2011. 14:15

Poštovani doktore, tijekom nekoliko godina povremeno pratim ove forume, te sam bila vrlo zadovoljna nakon što bi pročitala ono što me zanimalo. U mom slučaju, bez ikakvih loših namjera pokušala sam dobiti neku informaciju od vas ukoliko je to uopće bilo moguće temeljem opisnog stanja. Draže bi mi bilo da ste mi rekli da mi temeljem navedenog ne možete dati mišljenje nego ovaj zadnji post nakon kojeg se osjećam kao da sam dobila trisku kao neka bolesnica koja izmišlja nalaze i terapiju.
Hvala na vašem vremenu i oprostite na smetnji.

Darko Richter, dr. med.

16.12.2011. 15:40

Pogrešno ste me shvatili, ali, ako se potrudite može se i to. Nisam ja niti tako jednstavan, da dijelim triske, niti tako nerazumljiv.
Ja bih volio da čujem dijagnozu. Opis je bio dobar, ali, badava opis, ako ne završava dijagnozom. a onda možemo pričati i o terapiji.

SIMARA

16.12.2011. 20:55

U prethodnom postu izrazila sam se kako sam se izrazila, budući da se osjećam nemoćno uz svu terapiju koju moj sin prima, on kašlje i kašlje. Učiteljica iz škole upozorava da ometa nastavu kašljem da mu dam neki lijek....i da vas ne opterećujem dodatno prijeći ću na dijagnozu. Pedijatar koji ga vodi niti mi je usmeno a pogotovo pismeno dao nikakvu dijagnozu, već Flixotide. Drugi pedijatar kod kojeg sam ga vodila privatno, napisao je za mene nerazumljivim rukopisom Dg. Tussis protracheus v.s. atopica (ispričavam se ako sam pogrešno pročitala) i rekao da nastavim s Flixotidom re dodam Aerius. Orl doktor je u dijagnosu napisao Rhynosinusitis chr. Vegetationes adenoideae recidivans (bez gledanja drugih nalaza koje sam mu donijela) te dodao Nasonex uz Flixotide i Aerius. Eto. Budući da mi zbilja više nije ništa jasno obratila sam se vama.
Pozdrav

Darko Richter, dr. med.

17.12.2011. 01:40

Volio bih kada bi pacijenti znali o čemu se radi kada je u pitanju njihova koža.
Ja nikada ne bih otišao iz nekakve ordinacije, odvjetničkog ureda, automehaničke radionice, da još platim, i da mi je sve jednako mutno kao i prije.
Ako niste dobili dijagnozu, niste dobili uslugu.
A vidim da, zapravo, dijagnoze nema.
I dalje mislim da je bolestan više od terapije, nego od neke bolesti.
Ako hoćete, dođite meni na Rebro, no tek u prvom tjednu Nove godine, jer sam sada na dopustu.

SIMARA

17.12.2011. 15:20

Doktore hvala vam još jednom na vašem vremenu. Do sada vam nisam spominjala da živimo u Šibeniku, te bi vas molila da mi date upute kakvu uputnicu da tražim, gdje da dođemo na Rebru i da mi ugovorite termin za pregled kako bi se organizirali na vrijeme. Vrlo bi mi odgovarao ovaj prvi tjedan u Novoj godini, budući da tada nema škole. Ukoliko mislite da nam je dovoljan jedan dan, da li je moguće da to bude četvrtak 5.1.2012.? Ako ne, naravno da ćemo se prilagoditi vašem slobodnom terminu. I na kraju, da li da do pregleda nastavim s terapijom ili ista ne utječe na pregled?
Još jednom veliko hvala i usput da vam zaželim blagoslovljen i sretan Božić!

Darko Richter, dr. med.

17.12.2011. 21:20

Može 5.1. (četvrtak), ujutro između 9-12:30 h. Dovoljan je jedan pregled. Ako možete, nasnimite taj kašalj na mobitel, osobito onaj noćni, ali i dnevni. Uputnica Pediajtrija- alergologija, za "kompletni pregled".

SIMARA

18.12.2011. 04:45

Hvala. Vidimo se tada.
Pozdrav!

SIMARA

18.12.2011. 04:45

Doktore, znam da se ponavljam, ali još jednom bi ponovila da trenutno moj sin uzima Flixotide 125 2*1 ispuh kroz Babyhaler, Aerius sirup 1*5ml, te Nasonex sprej 1*dnevno. Da li da mu to nastavim davati neovisno o pregledu?
Pozdrav

Darko Richter, dr. med.

19.12.2011. 21:40

Aerius će nam definitivno smetati, i to već od 20. 12. do časa pregleda, negdje iza nove godine.

milanina

21.01.2012. 12:20

Postovani doktore,
molim Vas za misljenje o mom slucaju. Imam 38 godina a jos kao dijetetu dijagnosticirana mi je alergijska astma a alergeni grinje, polen, perje i zivotinjska dlaka. Lijecila sam se u Sl.Brodu kod doktorice Grcevic i stanje je bilo pod kontrolom uz imunoterapiju tokom 4 godine i koristenje ventolin spreja u slucaju pogorsanja. Usljed rata i svih desavanja na nasim prostorima lijecenje je prekinuto i citav pubertet i mladost kao i kroz dvije trudnoce nisam imala vecih problema, sezonska cvjetanja sam dobro podnosila uz povremena kihanja i svrab ociju, te sam koristila ventolin koji je pomagao pri povremenim osjecajem stezanja u plucima.
Medjutim posljednjih godinu dana tokom cijele godine osjecam simptome rinitisa koji je prije bio karakteristican samo za proljetni period kada sam koristila Loratidin tablete i Flixonaze sprej. Nos mi je zacepljen, izgubila sam culo mirisa, dnevno kihnem stotinu puta pri cemu ispuhavam prozirni sekret iz nosa. Obratila sam se i strucnjaku ORL koji mi je dijagnosticirao hronicnu upalu sinusa plus devijacija i savjetuje mi operativni zahvat. Sta mi vi savjetujete, da li da se obratim alergologu da ponovim alergotestove jer sam prethodno ipak radila prije 25 godina, ili ce moje probleme rijesiti operacija sinusa. Nisam vam spomenula da i dalje ponekad imam simptome astme te povremeno koristim ventolin sprej jer mi se desava da se pred zoru probudim s osjecajem nedostatka vazduha ili pri vecem fizickom naporu posebno u maglovite dane. Isto tako u posljednje vrijeme stanje mi se pogorsa prilikom uzimanja tableta protiv glavobolje - kafetin, paracetamol, tako da dobijem napad astme te se bojim koristiti bilo kakav analgetik jer se bojim alergijske reakcije. Molim Vas za savjet odakle da krenem - alergolog, pulmolog ili ORL.

Darko Richter, dr. med.

21.01.2012. 15:50

Očito treba riješiti astmu i alergijski rinitis. Dakle, krećete od alergologa ili pulmologa,što je većinom spojeno u istoj osobi.
Mislim da s ORL treba debelo pričekati, jer oni tu operativno mogu rješavat tek ako nešto preostane nakon valjane kontrole alergije.

vanjaa5

22.01.2012. 04:50

Postovani molila bi vas za savjet.Od pete godine imam alergiju na polen sa osipom po kozi,kijavicom,suzenjem ociju.Sve to vrijeme dugo godina meni se to pogorsava s tim da negdje oko 18 /te godine dijagnoya bronhijalna astma i jos uy to i atopijski dermatitis.Radila sm alergo testove i tada od nekih 60 alergena ja sam bila alergicna na 58.S godinama mi je smetala promjena temperature,kad bi bila kisa ja bi se gusila primala inhalacije,deksazon,aminofilin pumpice.U yadnje dvije godine dva puta imam i laringitis promuklost i nedavno opet.samo ovaj put teye,glasa nema,ljepljiva sluz iz sinusa ydrijelo ,propisan mi je amoksicilin kapsule i himoral ,kalcijum vita C i kapi za nos.Temperatura oko 37 do 37 sa 2.Suva usta bijel jezik.Pijem lijekove i pocinje kasalj i gusenje,5 dana uyastopno primam deksazon i aminofilin u venu.inhalaciju jednu jer nesto nikako ne podnosim aloprol u njoj i izaziva mi drhtavicu.Peti dan po uyimanju lijekova opet temperatura 37 sa 2 ,kasalj uyasan i kao kamen u grudima i bilo kakav napor obican ja se gusim i borim za vazduh.ljekar kaze bronhijalna astma sinusi i sve to.Mene malo strah od te temperature inace sam u neku ruku panicar.Ima dva dana osjhecaj kad da mi je grlo oderano i ranice u ustima ,a kasalj najgori negdje po noci kasno i u zoru.Molila bi vas za neki savjet jer mada godinama patim od toga ali ovaj put nekako teze disem i iskasljavam ljepljiv slajm. Unaprijed hvala na odgovoru

Darko Richter, dr. med.

23.01.2012. 11:35

Meni nije jasno da, i kada je sve jasno, ljudi sebi otežavaju.
Imate alergijsku astmu, imate sve simptome alergijske astme, i trebate liječiti alergijsku astmu, po svim točkama po kojima se liječi. Za to postoje pulmolozi ili pulmo-alergolozi, ili internisti, a mogu sasvim dobro pomoći i liječnici obiteljske (opće) prakse.
Prva točka liječenja jest trajno liječenje, svaki dan, a ne kada se netko opsjeti.
Aminofilini deksazon samo su pokazatelj da se ne liječiti trajno, svaki dan.
Svaki dan treba uzeti inhalacijski kortikosteroid, ili kombinaciju inhalacijskih kortikosteroids i beta-2-agonista dugog djelovanja. I tu je točka.

gorana r

28.08.2012. 15:35

Poštovani,
imam curicu od 6 godina. Na dj. klinici Srebrnjak prije tri godine radili smo alergološke testove koji su bili negativni. Do svoje treće godine bila je stalno sklona infekcijam dišnog sustava( 4 upuale pluća,5 gnojnih upala grla itd) . Nakon terapije flixotide prešla je na singulair . Zadnje dvije godine uopće nije bila bolesna niti je dvije godine upotrebljavala ventolin. Ddok smo bili na moru prije 40 dana počela je kašljati. suho,iritirajuce i dugotrajno.Ppluća , grlo sve je u redu. Kad smo se vratili kašalj ne prestaje i dalje suh , iritirajuci i stalan. Dok spava kašalj prestaje. Inaće, ljeti ne uzima singulair. Moje pitanja su:
1. Dali treba opet uzimati singulair?
2-Dali su to znakovi astme?
3-Da li se to pojavila alergija na xyz?
4.-kako joj pomoći?
Dijete je normalno aktivno, normalno jede, normalno spava.inače i blizini stanovanja je polje puno ambrozija , a to me muča jer prije tri godine nije bila alergična niti je do sada ikada to pokazivala.
S poštovanjem
Gorana R.

Darko Richter, dr. med.

01.09.2012. 05:15

1. Dali treba opet uzimati singulair? NE.
2-Dali su to znakovi astme? DA/NE
3-Da li se to pojavila alergija na xyz? NE
4.-kako joj pomoći? TAKO DA SE POSTAVI DIJAGNOZA, A IZ DIJAGNOZE SLIJEDI TERAPIJA. Postoji i drugi put, bez dijagnoze, direktno na terapiju - time se bave vračevi i razne alternative. Ima i treći put: tješiti.
Međutim, dijagnozu sigurno ima, i ne znam zbog čega vam je tako teško napisati: toga i toga datuma, takav i takav nalaz, ta i ta dijagnoza + ta i ta terapija. I tako jedno ipsod drugoga. Jer, iz vaše se priče ne da zaključiti skoro ništa u pravcu neke dijagnoze, osim, možda, da je previše revno liječite raznim kapima, inhalacijama, sirupima "na prirodnoj ili na fiziološkoj bazi", i time joj samo škodite. Ako tako nešto radite, onda za početak to sve bacite u smeće i stripte se oko 2 tjedna da se kašalj smiri.