Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


asthma bronchiale


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

NelaM

23.04.2014. 23:50

Postovani! 16.1. Ove godine dijagnosticirana mi je bronhijalna astma. Nalaz od izvrsene analize pise ovako: lab.nalaz od 15.1.14 SE 11 , L 5.2, ER 4.26, GUK 4.9, spirometrijski nalaz uredan. Ventolin test negativan. Alergijsko testiranje na inhalacijske alergene pokazuje pozitivnu reakciju na polene 12 trava i Ambrosiu elat. Feno test pozitivan 34%. Terapija: alvesco 160 1x2 udaha, ventolin 2 udaha po potrebi. Statis: pulmo: normalan sum disanja Zakljucakbig-smileg. asthma. Glavna dijagnoza: J45- astma, asthma bronchiale.
Nakon toga, doktor mi je rekao da dodjem za mjesec dana ponovno na pregled. Uzimala sam redovno terapiju, ali nisam se nikako mogla rijesiti kapi za nos. Na sljedecoj kontroli koja je bila 25.2. nalaz je sljedeci. Status: eupnoična, afebrilna, pokretna,urednog kontakta
Pulmo: klinicki nesto oslabljen sum disanja
Terapija: alvesco 1601x2 udaha, melarth 10mg 1 tabl navecer, avamys sprej za nos 2x dnevno. Zakljucak: dg asthma i rhinitis allergica
Koristim lijekove sve kako sam ih dobila osim avamys spreja za nos koji sam prestala koristiti kad sam ga potrosila jer sam cula da se ne smije dugo koristiti( znaci otprilike 2 mjeseca sam ga koristila) prije sam bila pusac, ali se ne mogu zakuniti da nisam niti jednu cigaretu zapalila od kako su mi dijagnosticirali astmu (2 cigarete otprilike ponekad bi znala u danu zapaliti). Prije 11 dana dobila sam upalu uha i koristila sam tri dana maxitrol kapi za uho sto su mi dali na hitnoj pomoci. Stanje se pogorsalo i prije 8 dana sam otisla doktoru i dobila sam klavocin antibiotik i ciloxan kapi za uho. Receno mi ke da pijem antibiotik 3 do 5 dana, ali buduci da se stanje nije popravljalo ka sam popila antibiotike do kraja i malo mi je bilo bolje. Stavljala sam i cuvarkucu biljku u uho na svoju ruku i stanje se popravilo. Medjutim u roku dva dana ponovno se pogorsalo i otisla sam doktoru. Bubnjic je kaze pukao. Dobila sam sprej za nos nasic 4 puta dnevno i antibiotik xorimax svakih 12 sati jednu tabletu.
Ocajna sam stvarno sto moram koristiti kapi za nos jer kako sam Vam napisala nisam ih se mogla rijesiti prije, koristila sam ih sigurno 5 mjeseci svaki dan prije nego sam koristila avamys. Ne znam vise sto uciniti da prestanu sve te upale i problemi sa sinusima... Ne znam bih li trebala ponovno ici u bolnicu na pregled.. Ako imate bilo kakav savjet bila bih vam zahvalna jer me zaista frustrira cijela situacija buduci da sam svako malo bolesna.. Hvala puno!

NelaM

23.04.2014. 23:50

Zaboravila sam napisati da sam ove godine u 3. Mjesecu napunila 25 godina. Hvala!

Darko Richter, dr. med.

25.04.2014. 20:45

Ne znam zašto kapate sve te kapi u nos. Avamys bi bio dovoljan, i to vam je rečeno da kapate, ali ne i one druge kapi. Da je trebalo, rekli bi vam, a i ja bih vam isto rekao. Mogu vam samo reći da nakapavanje nosa tjednima i mjesecima uvijel dovodi do nekavih problema s tipa kroničnog kašlja, stalne zapunjenosti nosa, itd., i pacijenti moraju doktore slušati. Prije nego pacijenti počnu doktore slušati, neću vam reći zašto to kapanje škodi, a da škodi vidite i sami. Dospjeli ste do upale uha s preforacijom.

Portia

29.07.2018. 00:10

Postovani. Imam 35 god, slabo sam pusila do prije 4 god (nekad tjednima ne bih pusila, nekad svaki dan), imam dvoje djece. 2014.god su poceli problemi sa bronhitisima i tahikardijama. Za bronhitise sam dobivala antibiotike, a za tahikardije Xanax. Neko vrijeme i je bilo dobro do prosle godine kada sam imala jako tezak bronhitis koji je trajao 2 tjedns, pila sam 4 vrsta antibiotika. Tahikardije su isto postale ucestala zbog nedostatka zraka. Kada ssm se u 11.mj.prosle godine preselila u Rijeku tegobu su postale svr gore i poslana sam pulmologu. Ventopinski test je bio pozitivan FEV1+380ML (13%),PEF 50%,kod ponovljenog jzvodenja 102%. Pulmolog mi nije dao nikakvu terapiju vec preporucio alergolosku obradu. IGE 800, prick test nije moguce izvest jer sam pozitivna na pufer(odgoden do 9.mj). Dobila Nixar koji sam pila do prije mjesec dana. Od 11.mj.do sada u vise navrata sam zavrsila u hitnoj gdje bi dobila inhalaciju Ciplom i Solu medrol 80mg iv. Sto se tice tahikardija, u hitnoj su tvrdili da su povezane sa astmom, a kardiolog mi je nakon ucinjenog holter ekga prepisai Nebivolo 1/4 tablete zbog niskog tlaka. Zadnjih 2 mjeseca sam krenula redovito plivati u moru i njsam imala nikakve tegobe do prije 7 dana kada sam dobila temperaturu 39, uzasan kasalj, iskasljaj zuto smedje boje, zvukovi pucketana i zivdanja prisutni. Pila sam Xorimax i Ventolin po potrebi, te sljezov caj i sirup od brsljanja. Jucer sam opet zavrsila na nitnoj jer sam u meduvremenu donila osip po nogama koji se povukao nakon Nixara koji sam od ah popila, rtg srca i pluca uredan, acidobazni status los ph visok, pCo2 nizak, po2 visok, hco3 nizak, tco2 nizak, sbe nizak,so2 visok, crp 35, svi ostali nalazi u redu. Pulmoloski produzeni ekspirij sa zvizducima, bazalno oslabljen disajni sum. Danas sam uzela 2 potiska Ventolina koji su mi preporucili u nitnoj, Nixar, ali i dalje uzasno kasljem, gusim se, vrti mi se od kaslja i ne znam sto vise napraviti. Narucila sam se pulmologu na kontrolu ali odn5mj.sam na listi cekanja. Molim neki savjet jer ne mogu objesit ves da se ne preznojim i iskasljem dusu iz sebe. Da li uz sve te liejkove astmu i bronhitis krenem uzimati Nebivolol, sa Ventolinom i Nixarom, te Formalidom uno koji sam dobila i Xanaxom. Ne znam vise sto i kako da pijem, nitko mi ne daje adekvatan odgovor i terapiju. Hvala vam unaprijed.

Darko Richter, dr. med.

29.07.2018. 20:50

Ovo što se opisali skoro je sigurno alergijska astma. Treba vam inhalacijski kortikosteroid, ja bih vam prepručio Qvar od 100 mcg, jer je to ujedno i aparatić iz kojeg se bez problema može inhalirati bilo tko tko do sadas inhalcijskim pumpicama nije imao iskustva. Prvih 5 dana 2×2 udaha, u nastavku 1×1 trajno. U slučaju potrebe, a tako je bilo i ovaj zadnji puta, kao i svaki puta kada kažete da ne možete niti veš objesiti a da se ne uspušete i kapljete, uzmite Ventolin 2 potiska na VOLUMATIC. Sve pumpice uvijek na Volumatic!.

Neku alergiju imate,čim vam je uk. IgE 800. Lako za to, neće nikamo pobjeći. Uzmite terapiju za astmu, a to je u prvom redu inhalacijski kortikosteroid (predlaćem vam Qvar, kao gore), i nećete niti trebati Ventolina.

Portia

19.02.2019. 11:00

Postovani,
Nakon zadnjeg javljanja dobila sam zabterapiju Alevesco koji mi nije pomagao, otkrivena mi je alergija na trave, korove, bor, psenicu...sve inhalatorni alergeni. U 10.mjesecu stanje se poboljsalo, ali pulmologinja mi je odlucila dati Symbicort, a ja nisam.uooce morala trositi Ventolin, stoga nisam htjela uzimati ni Symbucort. Takoder sam dobila montelukast (Melarth), koji mi je jako pomogao i koji sam pila i pijem. U sijecnju sam.bila na kontroli kod svog primarnog pulmologa (dugo sam.cekala, pa sam isla u drugi grad kod pulmologa jer se prije dode na red) i on je podrzao moje neuzimanje Symbicorta ako sam.u razdoblju mirovanja tegoba, dao mi Qvar za koji je rekao da ga pocnem.uzimati prije razdoblja alergija i da nastavim s Melarthom (koji mi zasad navise pomaze ili se potrefilo razdoblje mirovanja sa uzimanjem.lijeka). No, kako sam dobila prehladu instant sam dobila i bronhitis, pocela iskasljavat, temperatura je bila oko 39, iskasljaj zuto zelen.Doktorica mi je dala Summamed 3 dana, ali nakon terpija opet zavrsavam na hitnoj na inhalaciji Ciple i Solimedrolu sto mi uooce ne pomaze. Pocinje me.bolit u ledijima, prsima, tesko disem. U isto vrijeme suprug je dobio iste simptome i nakon nekog vremena doktorica ga je poslala na antibiogram.iskasljaja gdje je utvrdeno da ima streptokok pneumonie. S obhirom.da je streptokog rezistentan na azitromicin (Summamed) i klaeitromicin koji je suprug pio, zakljucak je da oboje imamo sreptokok i dobili smo Klavocin. Suprigu je bolje, ali meni se stanje pogorsalo, dobila sam upalu grla uz sve i osjecaj gusenja u grlu. Kao da mi se grlo steze. Napominjem.da mi je utvrdena mozebitna alergija na Xorimax. Sada uzimam Klavocin Qvar, Ventolin po potrebi, Melarth i streptolete za olaksanje bolova u grlu i Bisolvon za iskasljavanje. Stanje se ne popravlja, iskasljavam ponekad i dalje zute boje, ni blizi dovoljno sputima za antibiogram. Suprug je odjednom mogao iskasljati dovoljnu kolicinu, ja ne mogu. To bude mrvica po mrvica sputuma. S obzirom.da me pulmolog narucio tek za godinu dana, a doktorica opce prakse ne zna vise sto bi mi dala i kako pomogla pitam vas za savjet.

Darko Richter, dr. med.

20.02.2019. 17:40

Lutali ste, niste slušali doktore, pa niti mene, i sada ste tu gdje jeste. Imate purulentni bronhitis, i imate astmu.
Morate uzeti terapiju za astmu i antibiotik. Za astmu vam ponavljam; Qvar, a to vam je rekao i pulmolog, jer je vrlo dobor dektetirao da vi ne znate da lijek treba korektnoudahnuti da bi djelovao, pa zato nije bilo efekta od Alvesca, ali je bilo čak i uz slabašnu tabletikcu melarth, koju znate progutati. Qvar je ujedn i aparatić iz kojeg je zagarantirano udisanje lijeka u pluća, pa vgam je zato njega dao. I trebate uzeti antibiotik, npr. ciprofloksacin kroz 5-10 dana. Sve ostalo ostavite po strani.

anitalv

07.03.2019. 17:40

Dijete od 15 mjeseci nakon vožnje u kolicima po vjetru otežano i čujno diše. Otac asmaticar. Treba li već obaviti s djetetom pretrage i kakve?

Darko Richter, dr. med.

10.03.2019. 00:15

Temeljito je sumnjiv na alergijsku astmu, pa treba napraviti alergološko testiranje na bjelanjak, grinju i pelud trave (početniminumum).
No, uvijek je dobar pregled prva stvar. Nikakav nalaz neće potvrditi astmu. Samo doktor koji zna što je astma.

ingrid1

06.09.2021. 10:10

Poštovani,
imam 36 godina, a prije mjesec dana dijagnosticirana mi je astma. Prije 7, 8 godina dijagnosticiran mi je alergijski rinitis s polipima koji nisam liječila na odgovarajući način.
Prije 2 mjeseca svakodnevno me noću budio kašalj, otežano disanje uz zviždanje u plućima.
Sprirometrija mi je uredna, ventolinski test negativan, a prick test pokazao je da sam alergična na 10-tak inhalacijskih alergena. Rtg pluća uredan. Propisana terapija mi je Foster 2x1. Sada tri tjedna koristim pumpicu, više se ne budim noću zbog zviždanja u plućima i nedostatka zraka, no tijekom noći obilno iskašljavam. Trebam li se brinuti zbog toga?
Hvala najljepša!

ingrid1

06.09.2021. 16:00

Saljem još neke podatke...
Spirometrija: FEV1 80% (2.72), FVC 94%, Tl 0.74. Postbronhodilatacijski FEV1 86% (2.93) negativan ventolin test Porast za 210ml.
Iz prick testa: preosjetljivost na mačji epitel, pelud stabala johe, breze, lijeske, jasena, trava zubače, optrike, mačice, vlasnjače i kukurza te korova limunđika, maslačka i trputca.
sputum bakteriološki: miješana flora gornjeg dišnog sustava, napomena: u mikroskopskom preparatu nađeno je nešto ES, PMN nisu nađeni.
Što se tiče krvne slike: Leukociti 10.2, Eozinofilni granulociti 11.1%, monociti 0.94, eozinofilni granulociti 1.14
U istom razdoblju prošle godine kada nisam imala simptome kašlja također su mi bile nešto povećane navedene vrijednosti.
Za nos koristim Tafen 2x1 ujutro i navečer, simptomi su mi se smanjili, ali i dalje mi je povremeno začepljen nos. Za razliku od ranije trudim se izbjegavati kapljice tipa Operil i sl.

Otkada koristim Foster (3 tjedna) samo ujutro osjetim da teško izdišem, odnosno čujem zviždanje pri izdisaju i obilno iskašljavam tijekom noći. Iskašljaj je gust, bijel ili proziran.
Brine me jesu li dijagnoza astme te terapija ispravni.
Do prije 2 mjeseca (kraj 6.mjeseca) nikada nisam osjetila probleme s disanjem....

Hvala i ispričavam se ako sam iznijela neke nebitne podatke.

Darko Richter, dr. med.

06.09.2021. 21:50

Sigurno imate alergijsku astmu, o tome nema sumnje. Čak, po striktnim kriterijima imali st pozitivan Venotzlinski test, jer je FEV1 porastao za više od 200 ml. No, ne znam koju jačinu ćfostera imate: 200/6 ili 100/6. Ako imate ovaj slabiji, svakako vam preporučujem da prijeđete na jaču dozu 200/6, 2×1 potiska trajno kroz 3 mj., potom možete spustiti na jačinu 100/6, uz uvjet da nemate nikakvih simptoma. Važna je i tehnika udisanja, svakako nabavite pomagalo za udisanje - nemojte pumpicu stavljati direktno u usta. Nadalje, ne čudi me da imate još tegoba, jer je upravo faza letenja peludi ambrozije i trava. Tim više vas upućujem na korektnu tehniku inhalacije i malo višu dozu (ako već ne uzimate Foster 200/6). Ako hoćete brže poboljšanje, osobito da se prekine taj jutarnji produktivni kašalj, uzmite kroz 3-5 dan peroralno (na usta) tablete Decortin 3×20 mg ili Medrol 3×16 mj. Po potrebi smijete uzeti po 2 potiska Ventolina, u razmacima od 4-6 h, bez obzire na Foster, koji treba da ide stalno.

ingrid1

07.09.2021. 10:55

Hvala Vam najljepša na brzom i jasnom odgovoru. Cijenim Vaše mišljenje i uvažit ću savjete. Nama pacijentima stvarno puno znači da možemo dobiti stručni odgovor na ovaj način!

ingrid1

07.09.2021. 10:55

Uzimam Foster od 100 i to sam jedva "nažicala" u apoteci samo na temelju nalaza pulmologa i platila ga jer mi liječnica opće prakse ne želi izdati recept unatoč nalazu specijalista jer kaže da ga se ne primjenjuje kao prva terapija za astmu. To me je i zbunilo i zabrinulo. Pokušat ću je nagovoriti da mi propiše Ventolin da ga imam pri ruci za svaku sigurnost. Imam Aerochamber, nadam se da je taj u redu.

Darko Richter, dr. med.

08.09.2021. 11:40

Čudi me da vam vaša drica onda nije dala lijek koji ona daje za početno liječenje. Nadam se da je mislila na inhalacijski kortikosteroid, sam, bez kombinacije s formoterolm kao u Fosteru. Ne može i ne smije vas ostaviti bez terapije. Aerochamber je malo prekratak, bolje bi bilo da uzmete Volumatic. Iskreno, ako vaša drica ne želi slijediti savjet koji je sama tražila davši vam uputnicu za subspecijalistu, onda vas ja mogla poslati na drugo mišljenje (za što psotoje posebne uputnice) nekom drugom, a u međuvremenu vam dati ono što bi po njenommišljenju bilo dobro.
Čitam, gledam, pa se pitam ... .

Majajhana

08.05.2022. 00:15

Poštovani dr
Imam 36 godina, alergijsku astmu, alergična na mnogo spoljnih faktora, hrana jabuka, jaje, pšenično brašno. Pre 3 godine sam kijala puno i dobila gusenje od tada imam povremeno kratak dah zamaram se kao da ne mogu da udahnem, spirometrija odlična, pijem xyzal, momensa kapi i foster pumpicu 2x2.
Ja i dalje imam pritisak u grudima i zarenje neko. Ranije sam koristila alvesco, singular i becloforte. Sta da radim, mislite li da je alergen neki i remeti pluća iako je spirometrija dobra. Operisala stitnu, hormoni dobri. Imam gerb, ili je prosto psiha pošto stalno mislim o tom kratkom dahu.

Darko Richter, dr. med.

09.05.2022. 08:50

Vama treba, ako imate astmu, samo jedan od onih lijekova koji su u biti inhalacijski steroidi: ili Becotide, ili Alvesco, ili Flixotide, ili Tafen, itd. Jedan jedini, redovito. Što je to normalna spirometrija kad mi to kaže potpuni laik, ja ne znam.

Majajhana

11.05.2022. 01:55

Poslušacu savet da uzmem becloforte ili foster a pitali ste spirometrija evo nalaza, normalni disajni šum, fvc 109.5,fev1 115,4,fev1/fvc 99,6
Kaze pulmolog normalna, ali ja i dalje osećam na grudima kao da stoji slon, i nekada zarenje sa leve strane, ekg srca dobar, pijem letrox zbog operacije štitne ali to gusenje sam imala i pre operacije kažu bilo gusenje od čvora 5cm na stitnoj ali ja se i dalje umaram i guši me. Alergična na mnogo spoljnih faktora leska, trave, korovi, breza, lipa pijem rupafin. Da li trebam još nešto ispitati?

Darko Richter, dr. med.

13.05.2022. 01:40

Osjećaj pritiska u grudima jest simptom astme, ali može doći i od hipertireoze, zatim od hipertenzije, ali i biti psihosomatski uvjetovan. Što je, ovako na daljinu, ja ne znam. Svakako uzmite inhalacijski kortikosteroid, provjerite stanje štitnjače, izmjerite krvni tlak.

Majajhana

13.05.2022. 17:05

Kada popijem lek za stitnu pošto nemam celu odstranjena je pijem letrox 100 posle par sati stisak u grudima, ali kada izvadim krv pretežno ft4 i tsh budu u granicama, doduše ft4 uvek više ka gornjoj granici. Sta se radi ako je psihosomatske prirode da li tu treba neki lek za umirenje, ovako nisam anksiozna samo osećam taj telesni simptom. Hvala unapred