Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Asthma bronchiale


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Maja007

06.05.2014. 10:45

Postovani doktore

dvije godine imam bronhijalnu astmu blagog oblika, nemam neke prevelike smetnje osim kada se nazivciram, ili kada je promijena vremena vecinom pred kisu. Alergicna sam na prasinsku grinju.

Uskoro se planiram preseliti u kucu koja je okruzena velikim vocnjakom u kojemu su jabuke. Zanima me koliko je to preseljenje pametno i hoce li to sto sam u blizini istoga imati kakav utjecaj na moju astmu ili pogorsanje simptoma.

Hvala.

Darko Richter, dr. med.

06.05.2014. 22:00

Ako selite nekamo gdje vladaju alergeni na koje niste alergični, to ne mora značiti ništa, iako možete s vremenom razviti alergiju i na te alergene. Ali ja još nisam čuo da je netko postao alergičan na pelud jabuke. Međutim, ako ste na nešto alergični, pa selite usred obilja dotičnog alergena, onda će vama se simptomi sasvim sigurno pogoršati.

Maja007

21.05.2014. 09:40

Puno hvala na odgovoru, ali odustala sam od preseljenja.

Mislim da bi mi vise smetali svi preparati i pesticidi kojima špricaju voćke, nego voćke same.

Hvala.

Darko Richter, dr. med.

22.05.2014. 00:35

Ako vam smeta to što vi mislite, onda to nije alergija.

Maja007

22.05.2014. 09:15

Iskreno nikada nisam bila izložena, velikim površinama voćnjaka ili vrtova te samim time pesticidima i sličnim kemijskim preparatima, pa neznam kako bi moja astma reagirala.

Osobno nemam nekih prevelikih problema sa astmom 2-3 asmaticna napada godišnje većinom isprovocirana stresom ili promijenom vremena.

Moj strah je, ukoliko se ja preselim a moji simptomi se pogorsaju na osnovu gore navedenih pesticida ili sl. Da će onda već biti kasno.

Još jednom puno Hvala.

Darko Richter, dr. med.

22.05.2014. 23:20

Ali, ako vam kažem da vam se astma neće pogoršati od pesticida, zašto se vraćate nazad? Ako vam se pogorša tamo kamo selite, to neće biti niti od pesticida, a niti od peludi jabuke.
Očito neće biti kasno, jer astma je već davno tu.

mjevtovic

23.05.2014. 12:00

Poštovani,
djete u dobi od 8,5 god.,kao beba imao je atopijski dermatitis.Prije 2 godine bolnički liječen od virusne upale pluća.Od tada svakih 3-4 mjeseca ima kašalj koji ga budi po noći,kiše,svrbi ga nos,"svira" mu u plućima.
U 2.mjesecu ove godine prvi puta je dobio ventolin i sada prije 2 dana ponovo isti simptomi.Jučer doktorica ponovo čula "sviranje " pluća,dala ventolin 3 x 2 udaha i claritine sirup.Kako se sada zaredalo , a do sad nisam davala ventolin,da li da uzmemo pumpicu(volumatic)?Zbog gužve i neznanja nisam stigla doktorici postaviti sva pitanja,samo je rekla da ako se ne smanji šum u plućima do srijede,da će nas slati na spirometriju.
Još samo jedno pitanje,kako trenira nogomet 3 x tjedno,da li dok uzima terapije prestati s treninzima i koliko dugo?
Oprostite na ovako nabacanim pitanjima,ali ne znam koliko je sve to zabrinjavajuće i kako se nositi s bolešću.
Unaprijed hvala i lijep pozdrav.
Mama Mirjana

Maja007

23.05.2014. 13:30

Puno hvala na svakom vašem odgovoru puno ste mi pomogli i riješili sve moje nedoumice.

Hvala

Darko Richter, dr. med.

24.05.2014. 00:00

Ima alergijsku astmu, i treba učinitispirometriju, alergološku obradu i dati terapiju. Terapiju može početi uzimati odmah, npr. Flixotide inhaler ili diskus, 2× 125 ili 2× 100 mcg (diskus). Prvih 3 dana dao bih djetetu Decortin ili Medrol tbl., 3×16 mg, jer će se brže stabilizirati. Ventolin se daje po potrebi, ali je apsurdno davati Ventolin, a ne riješiti osnovnu bolest, jer tako može Ventolin uzimati do kraja života.