Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Astma


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

josip193

04.03.2016. 10:05

Znam da je efedrin siva zona al jbga i kotikosteroidi su otrov pa ih rokam svaki dan..ovako sad sam dobio nalaz od stitnjace i sad je ubrzana a lijecio sam se od usporene pa cu pretati koristiti tablete za stitnjace jer me vjerojatno i gusilo od stitnjace kad sam isao po stepenicama ...i jos nova star imam stalno upalito grlo ove god sam popio tocno 5 kura antibiotika i sad mi je ppnovno crveno medjutim u zilavom iskasljaju mi se pojavilo malo krvi sad ne znam koji je vrag od kuda sad to a disem nikad bolje svi nalazi od pluca prije par mj su bili ok sad vec ne znam sta se dogadja smno tj svaki doktor ima svoju dijagnozu a nista konkretno obicno nesto se dogadj a ne znaju sta je a ja sve vise vjerujem da nemam astmu al opet ti kortilosteroidi mi pomazu al ne tako dobro tj npr seretide 500 simbicort 360 mi puno slabije pomazu od npr qvara koji je puno slabiji lijek je li kvar lijeci jos neku drugu bolest

Darko Richter, dr. med.

04.03.2016. 23:30

Je li vi ovo sada po porvi puta spominjete štitnjaču? Ako tako iznosite sovje probleme, onda nije čudo da se mišljenja od doktora do doktora razlikuju, kada svaki baata nekim druigm setom činjenica.

josip193

05.03.2016. 10:45

Ja svaki put kad dodjem na pregled donesem komplet nalaze i sve vide uglqvnom mislim da moja endokrilologinja nema veze samo me sopa hormonima i sad se ubrzala... odkuda sad u sluzavom iskasljaju krv ..ponekad primjese krvi a ponekad svjeza crvena krv u malim kolicinama sa zilavim sekretom moji glavni simptomi su stezanje u prsima uvijek na desno rijetko prema lijevo te bol u desnom dijelu prsa kao da mi se grudni kos ne otvara dobro kao da je stisnut boli me desna strana prsa prilikom disanja.... sad sta je nemam pojma svi nalazi pluca su dobri rtg al ja nisam dobar jel li kakva ozljeda misica ili kosti ili cega mogla izazvati problem sa disanjem npr odradim trening pocne me stezati ili npr kad radi sklekove jako mi smeta stisne mi disanje ili dok sam nagnut prema naprijed lakse disem a na ledjima kad lezim teze mi je

Darko Richter, dr. med.

06.03.2016. 23:10

Pa sad, ipak vi morate odlučiti što vam je, pa to reći doktoru. Kako da doktor umjesto vas osjeća vaše tijelo? Da doktor radi sklekove, ne bi li osjetio onošto vi osjećate? No, to nije tako jednostavno. Pitanje jest, zašto to sve radite, kada vas boli? Valjda je osnovna stvar da čovjek metne nogu u gips i na krevet, ako je imao lom, a ne da nastavi igrati nogomet. Ako vi mislite da je uvijek i svugdje jako zdravo raditi sklekove ili neke treninge, onda to morate reći zabezeknutom doktoru. Al' vas koji tako misle ima sve više, i sve više onih koji misle da je doktor tu da vas liječi unatoč vama. Kao da, kada vam pukne guma na autu, vi ga još više vozite, ne bi li se opametio, a, recimo, radi boljeg razumijevanja, da je usput i automehaničarska usluga besplatna kao i zdravstvena. Ušetaš u radionu, čekaš od 1-9 sati (jer tu su i drugi koji voze benzince na dizel, ne mijenjaju redovito klinasto remenje, deru gume dok ne puknu, pa onda još voze do radione, itd., itd.).

josip193

07.03.2016. 09:45

Hahaha a jeste me nasmijali hahah pa ne radim sklekove vise bas navodim da mi smeta isto tako trcanje ne trcim vise jer mi smeta samo vam navodim primjere sto nikako nije normalno da mi smetaju te vjezme ne znam zasto ali mi smetaju a vi zapeli o vulkanizeru,zidaru,maleru itd itd ja vas samo lijepo pitam a vi meni ne odgovarate niti na jedno pitanje samo soljenje pameti pitam vas kao covijeka doktora da mi pomognete tj date neke smjernice pitam vas 5x odakle krvi u skretu i stezanje u prsima al vi nista i nista necu vas zamarati al eto ja placam dopunsko kao i mnogi gradjani u RH i mi smo socijalna drza po ustavu nismo amerika da jesmo imali bu 100x bolji standard pa bi se bolje punile guzice nekih nezadovoljni koji samo kukaju .Vi takodjer kao doktor ne radite besplatno dobivate placu niste voloter osobno treba povecati placu svim dr tako je moje misljenje al sta je tu je kakve place takvo nam zdravstvo a za bolju placu kao vani treba puno vise raditi

Darko Richter, dr. med.

07.03.2016. 19:25

Ja sam u životu sebekao doktora u najvećem dijelu vremena doživljavao samo povišice plaće )sebi, a osobito drugima),ali nikada nisam primijetio da je to ureodilo boljom meidcinom. Dakle, nisam je protiv plaća, ali ima tu drugi faktor, a to su pacijenti. Medicina se bez pacijenata niti radi, niti može biit bolja. A poacijentimisle da oni trebaju samo doći, istresti neku priču, i očekivati da doktor to riješi,a onda, ako tako ne ide, dometnuti: ja sam uistinu da se doktorima konačno povećaju plaće.
Na ovom forumu nema nikakve naknade, i, ako vi hoćete da vam pomegnem, onda budite jasni, od početka. Vi stalno nešto domećete, jer niste zadovoljni odgovor8ima, a odgovore ste dobili. Pogledajte u prva dva posta. A ja vam kažem da takvi obično nisu zadovoljni niti sa jednim odgovorom taman da naredaju 7 ili 8 liječnika. Zdravi mi bili, jer vas moram ipak uputiti na vašeg liječnika i njegovu ordinaciju u realnom prostoru i vremenu.

pahuljica28

10.09.2016. 11:10

Poštovani doktore molim Vas za tumačenje nalaza( kašalj ).
CITOLOŠKI NALAZ Sputum - alveolarni makrofazi, nešto stanica respiratornog epitela, neutrofilni granulociti, sekret i stanice orofarinksa. Bris nosa - neutrofilni granulociti.

Darko Richter, dr. med.

11.09.2016. 03:05

Bakterijska upala ili egzacerbacija KOPB-a.

Shinelikeadiamond25

13.11.2020. 22:35

Pozdrav! Prije tjedan dana sam se probudila po noci i osjetila da nemogu skroz normalno disati, kao da je lagano otezano no nisam se previse obazirala na to. Iducu noc mi se opet to pojavilo kad bih legla i odmah sam se uspanicila jer nikad prije nisam imala problema sa plucima, srcem, disanjem itd. Jedva sam se smirila jer sam imala osjecaj kao da cu se ugusiti pa sam se bojala ugusenja. Ujutro mi je bilo mrvicu lakse i preko dana kako tako ali podvecer mi se pogorsava. Valjda si psihicki to vec sama nabijam da ce mi se navecer pogorsat. Odradila sam rtg pluca, ekg, komplet krvnu sliku, 2 hormona stitnjace, zeljezo i jos neke stvari koje su doktoricu zanimale i ispada da je sve u savrsenom redu. Njeno je stajaliste da je to meni sve od stresa i propisala mi hellex 2x dnevno mjesec dana a ako se ne popravi, slat ce me psihijatru. Ja se nikako ne mogu pomiriti s time da bi bas ovako tesko disala u komadu vec tjedan dana bez prestanka zbog stresa.s time da mi taj hellex nista ne olaksava niti smiruje. Panika me copi kad mi se pogorsa disanje i onda mi pase samo disanje na zraku i cekanje da to prodje. Ugl, onemogucavs mi normalno funkcioniranje, ne mogu nista raditi i nemam volju ni za cim. Pitala sam ju da me posalje slikati vratnu kraljeznicu, sto je odbila. Ja cu krenuti malo vjezbati pa cu vidjeti jel od toga. Zanima me je li potrebno s obzirom na obavljene pretrage da idem sama privatno raditi spirometriju ili mozda kakvu drugu plucnu pretragu da nije ipak sto drugo u pitanju osim stresa? Kaze da alergija nije jer bi cula skripanje dok disem, takodjer misli da nije ni astma. Uradila bih sto god treba samo da se otkrije sto mi je. Molim za savjet. Unaprijed hvala

Shinelikeadiamond25

13.11.2020. 22:35

Ne znam jesam li spomenula i hormone stitnjace..isto su u redu

Darko Richter, dr. med.

16.11.2020. 11:55

Vi svojoj doktorici ne vjerujete, a ona je ipak u pravu. U tome je problem, i zato vam nije bolje.
Doktorica vam u svojoj ordinacii ne može napraviti alergološku obradu, a izgleda niti spirometriju, a to je ono što bih vam uradio ja, unatoč tome što znam da vam na tom planu nije niša. To bih učinio umjesto da vam dam Helex. Pitanje jest biste li mi i onda vjerovali?

Kiva

15.03.2021. 10:00

Poštovani,
Dijete od 10 god(39 kg) ima alergijsku astmu i alergijski rinitis.Trajno je na terapiji Flixotide 125 (2x1),Ventolin po potrebi dajemo ako bas ima faze strašnog suhog kašlja.Pocetkom veljace je poceo koristiti escontral sirup i nakon neka 3 tjedna mu se začepio nos i s tim i teze disanje,suhi kasalj-uveli smo Rinoco sprej,a escontral prekinuli.Nos mu je sad malo prohodniji,ali ga kasalj jos uvijek muči i malo teže diše.Zanima me dali da sad opet uz Rinoco uvedemo i Escontral i na koji vremenski period jer nam je za Rinoco receno da ga koristimo 4-6 tjedni,a Escontral trajno prema potrebi.Rinoco mu špricam ujutro prije škole, uz Flixotide.Hvala

Darko Richter, dr. med.

16.03.2021. 17:50

Ako prima Rinoco, i prima Flixotide 125, 2×1, a ipak kašlje i "malo teže diše" onda terapija s papira ne dopire na pravo mjesto u njegovom tijelu.
Rinoco se mora ušmrknuti, a Flixotide se iz pumpice mora udahnuti u pluća, tj. davati preko Volumatic-a ili Babyhalera (treba skinuti masku s Babyhalera). Jedno od ta dva pomagala, i nikoje drugo, a pogotovo ne pumpicu dirketno u usta.

mlidvbii

24.03.2021. 10:35

Poštovani, molim Vas za savjet.
Radi se o sinu. 11. godina, 47 kg, 156 cm . Rođen mjesec dana prije. Kćer također ima alergijsku astmu samo drugačijeg tipa ( Ona ima 13 godina i ima češće problema s prašinom) Inače imao dva navrata febrilne konvulzije u starosti 1 godine i 2 godine. Uz lijevi sistolički tihi sistolički šum 1/6. Na pedijatrijskoj kardiologiji kod dr. Hrvoja Kniewalda je bio jednom na pregledu 2012- ekg i ultrazvuk srca - na kojem piše: srčana akcija ritmična, tonovi glasni, muzikalni inocentni vibrantni šum uz LRS.
Alergije: trave 3+, grinja 6+

Liječi se na Srebrnjaku već osam godina: Počeo se baviti sportom u zadnjim pet godina i stanje se dosta popravilo, više ne oboljeva često. Povremeno kod intezivnog smijanja ima poteškoće s disanjem . Ali ako se na vrijeme smiri ne treba uzeti ventolin. Povremeno zna kad legne u krevet ( 1- 2 puta godišnje imati poteškoće s disanjem te ima potrebu za ventolinom) Doduše pazimo na stanje kud se kreće i na čistoću u kući koje smo s godinama naučili kontrolirati sve ono što mu je smetalo. Već godinu dana nema terapije Fliksotidom. Na nalazu metakolin testa piše. normoreaktivnost bronha. Problem je povišen Feno koji je u zadnjih dvije godine rijetko kad ispod 100 %. 21.10.2019. bio je 265 % ( najviše od kad je mjerio) 7.1. 2020. bio je 199 %, ; 10.3.2020- 116% a jučer 158 %. Što taj Feno sada znači? U kući nitko ne puši, nemamo unutra životinje. Nema smetnji pri tjelesnom naporu. Liječnica predlaže terapiju Alvesco 160 mg sprej 1x1 potisak 2-3 mjeseca. Prva dva tjedan po uvođenju Avesca 2 potiska ventolin spreja.

S obzirom da je rijetko oboljeva smatrate li da na taj Feno nalaz može utjecati nešto drugo? Slažete li se s terapijom?

Hvala Vam na odgovoru.

Darko Richter, dr. med.

26.03.2021. 08:05

Fenomenalno je kako vi, uza svo detaljiziranje, ne smatrate potrebnim da mi dostavite zadnju spirometriju.
Inače, praktički je nemoguće da, s svime što ste opisali kao simptome astme, on ima uredan metakolinski test. I to bi trebalo vidjeti u originalnom nalazu. Jer, ako ima normalni metakolinski test, on NEMA astmu. A ima je, ako je istina sve ostalo što ste rekli.
Tako da bih vam savjetovao jedan pregled svega do sada, uključujući i djeteta i spirometriju u ovom času. Možete me potražiti u Poliklinici DermaPuls, Kaptol 25, naručivanje info@dermaplus.hr, ili 099 341 6866 (sr. Vanja, sr Lidija).

mamacitabonita

25.09.2022. 01:30

Postovani,

moja djevojcica 11g ima dijagnozu Astme, utvrdjenu sa 5 godina. Na Terapiji smo Flixotide spr. 125mg 2x1 potisak preko zracne komorice, prema potrebi Ventolin sprej do 4x2-3 potisak ne vise od 4 puta dnevno.

Nama nisu problem alergije, svaki napad otezanog dusanja dobijemo pri respiratornim infekcijama u jesen I zimu. Do ove godine ventolin je bio dostatan no ovaj tjedan uz upalu grla zadobili smo najtezi napad do sada. Ventolin uopce nije pomogao, zavrsavamo na hitnoj uz Salbutamol 1ml+1ml Atroventa te tabletu Decortina. Kuci nastavljamo svaka 4h sa Salbutamolom I Flixotide terapijom.

Pri svakom napadu djevojcica se zali na zacepljena pluca,pri disanju ima wheezing. Tek 2z3 dan uspijevamo iskasljavati. Djevojcica iskasljava ogromne kolicine slajma. Na pulmoloskoj kontroli smo za 2 tjedna.

Obzirom da nam je ovo bio najtezi napad u kojemu Ventolin preko zracne komorice nije pomogao molila bih Vase cijenjeno misljenje I naputke na sto obratiti pozornost I sto jos iskontrolirati, ocito trenutno terapija ne stiti dijete od napada koje svaki put dolaze prilikom prehlada.

Unaprijed Vam se zahvaljujem!

Darko Richter, dr. med.

27.09.2022. 10:45

Teži napadi ukazuju da niti prije, odnosno između dva napada, nije postojala dobra kontrola bolesti, vidjeli vi to izvana , ili ne. Trebalo bi revidirati terapiju, tehniku udisanja, vrstu zračne komorice (ako nije Babyhaler - bez maske, ili Volumatic, neće biti dobro). Sam Flixotide 125, 2×1 čini mi se dostatnim da spriječi napade, ili, ako oni ipak nadođu, da budu blaži. Zato prvenstveno sumnjam u tehniku udisanja. Treba napraviti i spirometriju i ponoviti prick test.

mamacitabonita

28.09.2022. 09:50

Postovani doktore,
zahvaljujem Vam se na objasnjenju. Najveci je upitnik na nasoj tehnici koristenja flixotide-a. Mi smo uzimali flixotide preko zracne komorice na nacin da nakon potiska pumpice kroz zracnu komoricu dijete izvrsi 10 uzastopnih udaha/izdaha. Sada su nam (jer sam zamolila Dr. da mi objasne nacin koristenja, obzirom da ventolin nije pomogao) u bolnici za vrijeme napada rekli da se preko zracne komorice koju imamo flixotide koristi na nacin da se 3-5 sekundi lagano uvlaci dubokim udahom u pluca, zadrzava 10-ak sekundi i lagano ispuhuje. Postupak se prema potrebi ponavlja sa odmakom od 1 minute. Prema tome mi smo onda krivo koristili terapiju. No svakako smo na pulmoloskoj kontroli kroz 10-ak dana te cemo sve sto ste naveli prekontrolirati, tehnike udisanja, terapiju, spirometriju i prick test. Srdacno Vam se zahvaljujem!
Lijepi pozdrav!

Darko Richter, dr. med.

28.09.2022. 23:05

Od sve tehnike udisanja lijeka iz pumpice, na prvom je mjestu vrsta zračne komorice. To mora biti Babyhaler ili Volumatic. Ako vam guraju nešto drugo, pogrešno rade. S enčim drugim bih ja izašao na kraj, koji znam sve zanke tehšnike udisanja, ali, oni koji vam to guraju misle da je Philips ili Jaeger, ili Omron, ili Pari, garancija da će lijek nekim sakramentalnium putem ipak ući u pluća, bez obzhira što vi s time učinili. S obzirom da ima 11 g., Babyhaler, ako to imate, treba koristiti bez maske. Usni nastavak ide između zubi. Neki se prave pametni, ili blesavi, pa ga stave na zube, i tako preko zubiju udišu lijek. Ovo s minutama i brojanjem nema nikakve veze. Netko vam to mora pokazati, a ne teoretski tumačiti. Ako ima 11 godina, valjda zna udahnuti do kraja, i izdahnuti. To je sve. Naravno, treba udahnuti čim se pumpica ispuše u komoricu, a ne nakon par sati, i to je valjda jasno. Problem s udisanjem kod djeteta od 11 g. ne može i ne smije biti problem, kad nije problem za dojenče od 11 mj. Ne volim si praviti reklamu ili po forumu pecati pacijente, ali, ako imate mogućnosti, dođite mi na jedno uštimavanje u Polikliniku DermaPlus u Zagrebu (kontakti na webu), čim obavite svoju pulmološku kontrolu.

mamacitabonita

30.09.2022. 14:50

Dobar dan,

postovani doktor zahvaljujem Vam se. Naravno, kada obavim kontrolu dolazimo do Vas, svakako.

Do skorog vidjenja,

Lijepi pozdrav!
Bojana