Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Astma nespecificirana


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Madre

06.07.2014. 02:40

Postovani dr, imam sina starog 7 god. Rodjen je u 37. tj trudnoce carskim rezom (zadak). Tj.tezina 2900, apgar 10/10. Sa 6 mj imao je prvu nespecificiranu pneumoniju odnosno pneumonia segmentalis lat. dex kojoj je predhodila prehlada (ljecena zinnatom) i zadrzan je na bolnickom ljecenju. Pneumonija je ustanovljena rtg- om jer su ostali nalazi bili uredni ( L 5,93, CRP 1,8) a on je i nakon terapije zinnatom imao temperaturu iznad 39. Sa 2 godine opet mu je dr. diagnosticirala pneumoniju ovaj put nije ucinjen rtg snimak nego je bila otoskopski cujna. Sa 4,5 krece u vrtic i tada se prvi put pojavljuju bronhitisi odnosno bronchitis obstr. recid. Od tada je imao 4/5 bronhitisa godisnje koja su se u dva navrata razvila u desnostranu pneumoniju. Kad ima bronhospazam ja osobno ne cujem neki zvizduk kojeg medjutim cuju dr. Njegov bronhitis pocinje sa povremenim kasljucanjem tokom dana I nakon treceg dana se razvije u dugotrajno kasljanje i neki put kad spava mi izgleda da dise kao da ima visoku temperaturu (ubrzano disanje). Na terapiji je vec skoro dvije godine melarth tablete za zavakanje 5 mg od rujna do lipnja odnosno sezone kupanja, ventolin pp odnosno 3 dana po 3x0,6+ 2ml fo, 3 dana 2x i 2dana 1x. Pio je i raznorazne sirupe aerius, sinecod, rinolan... (ali bez ucinka). Napravljeni nalazi: inhalacijski alergotest uredan (ponovljen i nakon godinu dana), sveukupni ige 114 ( napomena vrijednosti ige za dob od 6 god ispod 65), rast d1 dermatophagoides pteronyssinus 0, rast g 3 dactyl is glomerata 0, igg 7,3, kloridi u znoju 23, eozinofoli bo. Dragi dr mene sada zanima dali se mogu zadovoljiti postavljenom diagnozom nespecificiranu astme i danom terapijom. Dr pulmolog koja je priije imala u obradi maloga nas je uputila u veci klinicki centar jer je misljenja da bi bilo mozda korisno napraviti ct pluca i bronhoskopiju s obzirom na 4 desnostrane pneumonije u 7 god. te uveitis flixotide dok dr iz tog veceg kbc smatra da za sada jos nema potrebe za invazivnom dijagnostikom. Srdacan pozdrav i nadam se da sam vam uspijela sve napisati Iako je tesko.

Darko Richter, dr. med.

06.07.2014. 23:35

Pitanje svih pitanja, jest, jel i mu sada bolje, ili gore nego u vrijeme kada su bronhsopazmi počeli.
To niste napisali, vama se to ne čini bitnim, a mene takav pristup čudi. Vama nije bitno kako je vašem djetetu, nego, da li ovaj ili onaj doktor ima pravo.

Madre

07.07.2014. 10:00

Postovani dr i mene cudi taj vas stav laznog optuzivanja ljudi koje niti ne poznajete. Naravno da mi je najvaznije zdravlje vlastitog dijeteta zato sam se i nadala da cete mi vi znati dati savijet posto mi vas je preporucila prijateljica cijoj je malenoj bolje od kada je vas pacijent i od kada ste joj promijenili terapiju ali odustajem jer vidim da vam bas I nije stalo i da moje rijeci. Samo da vam kazem da ja jako cijenim pulmologe koji imaju malog u obradi i samo sam htijela znati dali je potrebna bronhoskopija ili nije posto je ipak invazivna ppretraga. A htijela sam vam jos napomenuti da sam mislila da ste razumljeli da mu je sada bolje s obzirom da nije pod terapijom melarthom. U ljetnim mijesecima nikada nema smetnje. Oprostite jos jedanput na smetnji. S postovanjem

Darko Richter, dr. med.

08.07.2014. 20:45

Vas nikako ne može zanimati da li djetetu treba bronhoskopiaj i/ili CT pluća, jer to su odluke koje se donose u konziliju od najmanje dvoje specijalista. Tako da ne može očekivati da ćemo taj konzilij činiti vi i ja. Fali, umjesto vas, jedan specijalist, i još dosta vjerodostojnih podataka. Dijagnoza nespecificirane astme ne postoji za stručnjaka, to je šifra za obračun. Postoji alergijska astma, postoje virusno inducirane bronhoopstrukcije, postiji CF, postoji strano tijelo, postoji cilijarna diskinezija, postoji GER, postoji imunodeficijencija, postoje bronhiektazije, i još možda po nešto.
Ako ima virusno inducirane bronhoopstrukcije, na što ovo najviše vuče, ne treba bronhoskopija. Isto tako, ako se iz ovoga izlega alergijska astme, niti tada nema potrebe za bronhoskopijom, niti za CT-om pluća. A da li je jedno, ili drugo, može se doznati u jednom dobrom pregledu, i za to ne treba odmah bronhoskopiaj, niti CT.