Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Astma-pogorsanje ili?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

josip87

06.11.2010. 21:35

Poštovani dr. Richter, ovako cu probat ukratko pojasnit svoj problem !
Da pocnem, 23 su mi godine i kao dijetetu mi je dijagnosticiran alergijski rinitis i blaga povremena astma, isao sam redovito na preglede i spirometriju i uz to sam bio alergican na pelud, grinje, korov, prasinu,.. ali sva sreca nikada nisam imao napadaje gusenja iako bi mi se povremeno javio suhi kasalj plus jako rijetko neka upala grla ili bi virozu ubrao, sportom sam se bavio bez ikakvih problema.
U pubertetu sam alergije i astmu tako rec zalijecio, pa sam prekinuo ikakvo koristenje lijekova, do tada sam znao koristit ventolin po potrebi, plus tablete za alergiju(claritine, histazol,..), te flixotide,flixonase,.... dakle zaboravio sam na ikakve poteskoce i bolesti i sve je bilo super te sam prestao ici pulmologu na preglede .
No recimo prije godinu i pol, mozda cak dvije su se pocele javljat tegobe- kao zacepljen nos, izrazito slab imunitet, slijevao bi mi se 'slajm' vise na usta nego na nos, sve vise i vise mi je pocelo smetati svo hladno pice, ...
Tokom ove godine mi se jos vise pogorsalo stanje, upale grla svakodnevno a nerijetko i gnojne angine, temperatura visoka i opce slabo stanje tijela, svakodnevno mi se slijevalo na nos ili usta, pa sam prije mjesec i pol operirao mandule, tj. maknuo sam ih misleci da cu time maknut sve te probleme, no grlo mi je sada koliko toliko bolje no i dalje mi se slijeva, hladno mi uzasno smeta(do prije 2 godine sam normalno konzumirao sva hladna i gazirana pica u granicama normale), nikakvim povodom se pocinjem nekontrolirano preznojavat, vrucina oko prsiju, sa disanjem je hvala Bogu sve uredu iako se znam zadihat na treningu. Sportas sam i od 7 dana u tjednu provodim cak 6 na trneingu i izrazito mi je tesko sa takvim slabim stanjem ista postizat, imunitet mi je katastrofa, svakih 10minuta odlazim na wc izbacivat pljuvacku jer mi smeta, hladno moram izbjegavat,...
I jos jedan podatak da sam od pocetka ove godine imao oko 5-6 upala grla/gnojnih angina te sam popio oko 4-5 kura antibiotika, a cak dvaput sumamed!
Neznam sta mi je ciniti niti imam ideje, a pod hitno cu morati na pregled kod pulmologa i obavit spirometriju i mozda alergolosko testiranje!

Zahvaljujem unaprijed na bilo kakvom odgovoru, te isprika na dugom postu..

Darko Richter, dr. med.

06.11.2010. 22:50

Ovo sve što ste napisali meni ne znači ništa specifično u pogledu astme. Angina i astma imaju zajedničko samo prvo i zadnje slovo, a inače ništa drugo.
Samo vi odite najprije svojem liječniku, a tek onda dalje, raznim specijalistima. Inače ćete se zaplesti.

josip87

07.11.2010. 17:25

Angina mi je bila samo posljedica opadanja imuniteta koji se poceo srozavati nakon mog puberteta, e sad pitanje je koji je uzrok opadanja imunoloskog sustava?!

Darko Richter, dr. med.

07.11.2010. 21:05

Uzroci opadanja imunostimogu biti obična varijabilna imunodeficijencijad (common variable immunodeficiency), AIDS i treća životna dob.
Nadam se da kod vas ništa od ovoga nije slučaj, a trebalo bi poslužiti kao upozorenje da laici ne bit trebali svako malo izgovarati riječ "imunitet" ili sl., jer o tome nemaju pojma.