Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


drugo mišljenje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

dominik08

28.01.2016. 11:20

Poštovani,obračam Vam se za savijet kao zabrinuta mama i molila bih Vas odgovor. Imamo zdravstvenih problema sa dvoje djece-sina i više ne znamo što bi. Prvi je sada u dobi od 9 godina sa dijegnozom astme koja je prije tri godine ostavljena bez terapije po preporuci dr.sa Srebrnjaka jer je bio bez simptoma i nedokazane alergije testovima osim povišenog ukupnog Ige . Kao malo dijete i dojenče imao je česte opstrukcijske bronhitise i laringitise te je u dobi od 1 godine stavljen na terapiju singulairom i flixotidom na kojoj je bio do tada. Do ove zime je bio mir. Početkom 10. mj. prošle godine kreću noćna nakašljavanja, njegova dr nije ništa čula na slušalice i dobio je avamys sprej za nos koji to nije smirio. To je trajalo do početka 12. mj kada dobiva infekt koji jako pogoršava stanje, to kašljanje je u noći išlo do povraćanja javio se umor, njegova pedijatrica i dalje ne čuje ništa na slušalice ali ga zbog mene šalje na RTG pluća i pulmologu. Rtg pluća citiram- Na sumacijskoj snimci ne vidi se sigurnih znakova formiranog svježeg upalnog infiltrata parenhima pluća. Naglašen je bronhovaskularni crtež obostrano perihilarno i bazalno. Ošit obostrano uredno položen, f.c. sinusi obostrano slobodni. Dobiva se dojam nešto šire sjene medijastinuma uz aortu-limfadenopatija? U slučaju kl.indikacije daljnja obrada. Sjene srca uredno položena.
Tada odlazimo kod pulmologa u našu bolnicu(nismo iz Zagreba) koja radi spirometriju: FVC 78, FEV 1 70 FEV 1/FVC 92, PEF 58, MEF 50 48-prepisano iz nalaza, ventolinski test pozitivan ++ i čije nad plućima produžen ekspirij. Dobiva tada ventolin 3*2, flixotide 125 2*1, avamys dalje i aerius tbl. p.p. jer je primjetila dermografizam. Njemu se od toga smiruje stanje i sada imamo kontrolu sa kontrolnim rtg pluća, Njega smo uradili sada u ponedjeljak no tehničar ga je odsnimio u ekspiriju, ja nisam mogla sa djetetom biti na snimanju nego sam čekala vani, te ponovo traže RTG sada u potpunom inspiriju. Moje pitanje za njega je da li ga je sada potrebno ponovo slikati( zračiti) i ta limfodenopatija da li je mogla biti od svega toga ako je uopće postojala.
E sada drugi sin u dobi od 1 godine i dva mjeseca rođen kao nedonošče u 32 tjednu trudnoće zdog abrupcije placente proveo dva mjeseca na rebru na neonatologiji nije bio na respiratoru imao potporu na CPAP(mislim da sam dobro napisala) kisik kroz cijelo vrijeme na nosne nastavke zbog apnea, transfundiran radi anemije, bez infekcija otpušten doma uz apnea monitor, apnee od dolaska doma nije imao uzimao je cafein citrat doma još dva mjeseca i tada ukinut jer je bio dobro. Ima učestale bronhitise, od početka 12. mj tj. Sv. Nikole imao ih je četiri, odnosno sada je u četvrtom. Sada je počelo 22.01. sa fijukanjem dajem doma ventolin navečer prije spavanja i u noći oko 4 jer je jako nakašljavao, onaj suhi kašalj koji nema za iskašljati a napinje, ujutro odlazim liječniku koji čuje bronhitične fijuke i produžen ekspirij obostrano te dobiva solu medrol i doma nastaviti ventolinom, navečer se javiti na odjel pedijatrije jer je vikend na slušanje. Navečer isto čuje na slušalice dobiva ponovo solu medrol i ventolin povečava na 4*2, u nedjelju to postaje mokro kreće iskašljavati, hropti, nastaviti s ventolinom i u ponedjeljak javiti se svome pedijatru. U ponedjeljak ona čuje to još malo nastaviti s ventolinom 2*2, ja čujem hroptanje i dalje, ne treba kontrola osim po potrebi. Jučer dobiva temperaturu ne visoku oko 38,2 cendrav, blijeđi nego inače, hropti i lagano piskuta, u noći ponovo nakašljavanje dajem pred jutro ventolin. Jutros odlazim pedijatrici presluša ga čuje piskutanje kaže nije strašno ventolin dalje, kontrola ne treba, tada ju pitam da do kada da nastavim s ventolinom jer će sutra biti sedam dana konstantnog uzimanja, onda mi kaže da ipak dođem sutra na kontrolu i daje mi još flixotide 2*1 pa ćemo vidjeti. Mene sada već to zabrinjava i molila bih Vas vaše mišljenje što da napravim

Darko Richter, dr. med.

28.01.2016. 23:50

U slučaju starijeg sina - da li ili ne RTG, ne mogu znati dok ne vidim slike. Mene nečije očitanje ne zanima, dok sam ne vidim sliku.
U slučaju drugog sina imamo na djelu bronhsopumonalnu dispalziju, a da li je povrh toga i alergijska astma, treba vidjeti ispitivanjem alergije. U svakom slučaju,ovdje bi terapij abila Flixotide 50, 2×1 + montelukast (Singulair, Melarth, ili slično) 4 mg dnevno. Za fijukanje u grudima dati soluMedrol ili soluDecortin, a može se intervenirati i vlažnim inhalacijama Pulmicort 1 respula od 1 mg/2ml + Ventolin otopina 2 mg/0,4 ml + fiziol. otopina 2 ml (što se može ponoviti triput u razmacima od 6-12 h).