Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


dugotrajni kašalj


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

martika27

09.07.2011. 20:20

Poštovani doktore,
javljam Vam se jer zadnjih godinu dana konstantno kašljem, odnosno imam podražaj na kašalj, kašalj je suh, nadražajan, s osjećajem kao da mi nešto stoji u grlu. Bila sam na pretragama: pregled pluća, Spirometrija, kožni alergeni, rtg pluća i srca, ukupni Imunoglobin, Orl prregle,,rtg sinusa., Ultzvuk i ekg srca, pregled ultv štitnjače. Svi nalazi su u redu. jedino mi je nalaz na kožne alergene pokazao reakciju na pelud trava iako ja nemam nikakvih problema s alergijama. Jedini pregled koji jos nisam napravila je gastroskopija jer Nemam nikakvih problema sa osjećajem žgaravice i sl. koji bi mogli povezati kašalj s tim,. Ono što je možda bitno za napomenuti je da tijekom noći dok spavam kašlja nema,,samo tokom dana.. ali nije uvijek istog intenziteta. Nekad po pola dana ne kašljem, i onda me odjednom uhvati podražaj na kašalj. To nije kašalj intenziteta da dolazi do gušenja,, ali je taj podražaj na kašalj ono što me smeta konstantno. Povremeni sam pušač.. par cigareta dnevno. Čak sam prestala pušiti punih mj dana jer sam pomislila da mi je to od cigareta,,međutim stanje je ostalo isto. Uzela sam u ljekarni one paletice za kašalj i pijem sljezov čaj, međutim kašalje je još uvijek tu. Primjetila sam da kad radim nešto što me opušta i kada sam okupirana nečim kao da se povuče,, dok u slučajevima nervoze, gladi , dosade,,,se pojača. S obzirom na to može biti da mi je taj kašalj na psihičkoj bazi.. Sve u svemu, voljela bi se riješiti toga ili ga naučiti kontrolirati jer me počinje umarati i neugodna je navika za društvo,

Hvala unaprijed,
lp
M.

Darko Richter, dr. med.

11.07.2011. 00:15

Ako vi znate što vam je, a što nije, ne znam koja je moja uloga, ili bilo kojeg liječnika.
Suho kašljete, vani, i alergični ste na pelud trava. Što bi sada tu trebalo još reći, osim da vjerojatno imate alergijski rinitis ili blagu astmu?
Kada to shvatite, odite do nekog pulmologa, ili alergologa da vas pregled i ispriča sve što uz to treba.
U međuvremenu ćete i učiniti uslugu ako sasvim prestanete koristiti rane čajeve, pastile itd., općenito sve čime mislite da liječite kašalj, te prestanete pušiti, čime nedvojbeno pogoršavate to stanje, bezbzira da li je od karcinoma, alergije ili psihe. Mjesec dana nije dovoljno da se vide rezultati prekida pušenja.

any dany

03.01.2012. 23:00

Poštovani doktore,
slučajno sam večeras naišla na ovaj forum i imam pitanje za Vas.Moja svekrva već tri mjeseca kašlje suhi kašalj koji joj tjera suze na oči i guši je(bez temperature i šmrcanja).ORL dijagnoza je bila bronchitis subac,terapija avelox 400 i pregled kod pulmologa.Nalazi krvi su bili uredu,RDG snimka u asimetričnom položaju:pojačan peribronhovaskularni intersticijski crtež uz kaudalni rasplet lijevog hilusa.CRp neg,KKs b.o.,spirometrija uredna.Dijagnoza:asthma,rinitis vasomotoria chr,GERB susp.Terapija:singular10mg,alvesco 160 spray 1 udah ujutro i avamys sprej u nos,kontrola za mj. dana.Nakon odrađene terapije smanjio joj se kašalj pa joj je na ponovnoj kontroli pulmolog postavio dijagnozu:asthma susp,st.post pneumoniam,GERB (hipotonični jednjak),u slučaju ponovljenih smetnji ponovo uključiti terapiju i dodati controloc 20mg.Nakon desetak dana stanje joj se pogoršalo,ponovila je terapiju ali stanje je nepromjenjeno,samo su joj pojačali controloc 40mg.Voljela bi pročitati Vaše mišljenje jer je ne mogu slušati kako kašlje (pogotovo ujutro i nakon promjene temperature).
Unaprjed zahvaljujem

Darko Richter, dr. med.

04.01.2012. 15:15

Sva tajna kašlja sastoji se u tome kako zvuči. Meni je to uskraćeno, jer vi pričate o kašlju kao da nema muzičke ljestvice: kašalj, pa kašalj. Prasak, pa prasak. A ipak, balon prasne ovako, a škarnicl onako, a autoguma opet drugačije.
No, mislim da bi mene ovdje interesirale dvije stvari: alergološka obrada i RTG snimka sinusa. Naime, još uvijek traje potraga za dijagnozom.
A dok se dijagnoza ne utjera, ja ne bih davao svu moguću terapiju, osim citostatske. Jer, i po odgovoru na terapiju može se nešto zaključiti. Npr., ja bih uzeo samo Controloc, i prestao bih jesti iza 18 h. Pa da vidimo. Efekt bi trebao biti očit praktički unutar 2 dana.
Ako ga nema, idemo dalje: Avamys 3 tjedna. Ima, ili nema efekta, pa, ako nema, idemo dalje: Alvesco. Kod potonjeg je ključno kako svekrva udiše iz pumpice. Ako ne zna udisati, onda kao i da ga ne uzima. Lijek je namijenjen za bronhe, a ne za jezik ili usta. Ako mulja po ustima jezikom nakon "inhalacije", onda ništa od terapije, nije stigla dalje od ustiju.
Koliko svekrva ima godina, i koliko ima kila?

any dany

10.01.2012. 22:30

Poštovanje
Svekrva pravilno udiše (osobno sam je nadzirala),ima 63 kg i 74 god.Ne večera iza 18h pojede eventualno jabuku ili mandarin ili popije čaj.Prije kašlja je najprije zareže u grlu i kašalj osjeti kroz cijeli jednjak,zvuk je više piskutav.U međuvremenu je bila kod svoje doktorice koja joj je dala Augmentin (ponovo joj je dala uputnicu za pulmologa).

Darko Richter, dr. med.

12.01.2012. 00:50

I dalje ne čujem ništa o alergološkoj obradi, i eventualno snimci sinusa.
Međutim, niste me uvjerili glede kašlja,niti glede udisanja iz pumpice. To vi ne možete ocijeniti, to može samo doktor koji se u to razumije.
Zato bih vam preporučio da svekrvu odvedete njezinom liječniku, ili dalje, internisti pulmologu.

skoroff

20.07.2014. 23:05

Poštovani doktore,
simptomi koje vam je navela jedna "pacijentica" prije dvije godine su istovjetni sa simptomima koje ima moj sin već 4 mjeseca. Inače ima 25 godina i do sada je bio dobrog zdravstvenog stanja, bavio se sportom, alpinizmom, ronjenjem itd., znači nije imao problema ni sa disanjem ni s alergijama. Ukratko, zadnjih 4 mjeseca kašlje zbog osjećaja da mu nešto stoji u grlu i kao da mu smeta pri disanju. Obavio sljedeće pretrage: Spirometrija uredan, KKS uredan Th. Flixonase sprej, nastavljeno sa Fluimucal 600. Nema poboljšanja. Napravljen rtg pluća i srca. Nalaz ukazuje na znakove postupalnih i peribronhitičnih promjena hiloparahilarno. Ostali nalaz uredan. Th. Flonidan 10 1x1 i Fenix 40 1x1. ORL pregled kompletan nije napravljen zbog jakog reflexa, Vrat b,o. Sluznica od kašlja malo oštećena, dat pantenol dražeje i Ca-C vitamin. Poslan dalje na bris guše, nosa i jezika, nalaz uredan (fiziološka mikroflora). Alergološke pretrage; nalaz blaga revizibilizacija na polen trava, ostalo negativno. Do sada nije imao problema s alergijama. Noću ne kašlje i normalno diše. Ponekad zapali cigaretu, u prosjeku se može reći jednu dnevno. Također, kao i gore spomenuta pacijentica, bude perioda u toku dana kada ne kašlje, obično kada se nečim zabavi, a češće se dešava da svakih par sekundi pročišćava grlo i kašlje suho na minutu-dvije razmaka. Molim Vas za savjet koje još pretrage treba napraviti kako bi se ustanovilo šta je osnovni uzrok tog nadražaja. Zahvaljujem unaprijed na Vašem vremenu i savjetu.

Darko Richter, dr. med.

21.07.2014. 18:00

Kao i uvijek u ovakivm situacijama, u kojima je netko mjesecima bolestan, a nikako da se nešto desi, preporučujem jedan dobar pregled i trežnjenje - vraćanje u realnost shvaćanja što je moguće a što nije medicinski korigirati, i razgraničenja medicine od kozmetike.

skoroff

22.07.2014. 16:35

Poštovani doktore,

Kao i uvijek, u ovakvim situacijama, u kojima je netko mjesecima bolestan, a nikako da se desi da Vaša profesija nađe uzrok i rješenje zdravstvenog problema, izgleda da je postala praksa vas doktora na konkretna pitanja odgovarati filozofskim podštapalicama i napadanjem pacijenata i zabrinutih roditelja, kojima je valjda više stalo do svog zdravlja i zdravlja svoje djece nego što je stalo vama doktorima. To je i normalno, ali je isto tako normalno, bez obzira da li vam je stalo ili nije do zdravlja pacijenata, da mu profesionalno pristupite. Možda bi bilo najpoštenije da, ako već ne znate rješenje medicinskog problema jednostavno tako i napišete, a ne prebacujete lopticu na pacijente i da su oni krivi i što imaju problem i što im doktori ne mogu pomoći. Zahvaljujem na savjetu "otrežnjenja" jer je očito bilo nerealno očekivati da doktor koji je položio Hipokratovu zakletvu, može staviti na stranu svoj ego i nadobudnost i "spustiti" se na nivo "nesuvislih" pacijenata i pokušati im pomoći. Na kraju, i ja Vama preporučujem da razgraničite bavljenje medicinom od kozmetičkih odgovora koje ste nam se udostojili ovdje pružiti, a koji, ruku na srce, nisu ni na kozmetički zadovoljavajućem nivou.

Darko Richter, dr. med.

22.07.2014. 23:20

Možda vam emotivna reakcija zaprječuje da uvidite da sam vam dao jedan supstancijalni odogvor, a u svakom slučaju jedini koji sam mogao dati na vaš upit. Jedan dobar pregled. Bez pregleda sve vaše priče su priče. To ne znači da se na internetu ne može dati sasvim drugačiji savjet, konkretniji, itd. Ali, i pitanje mora takvo biti.