Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


rectodelt čepići


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

templar

06.02.2016. 15:10

poštovani dr. Richter..
imam sina starog 2g i 2mjeseca..u dobi od 1g i 4mj. zvršio je u bolnici sa dijagnozom neindetificirani bronhitis:dobio solu medrol inekciju ventolin inhalacije svaka četri sata te infuziju i kisik...treći dan otpušten kući sa ventolin terapijom sljedećih sedam dana..Sa dvije godine se prehladio počeo škripiz i hroptat dobio solu medrol inekciju i opet ventolin inhalacije sedam dana uz antibiotike..Nakon petnaest dan procurio nos počelo škripanje hroptanje i opet inekcija solu-medroli iasta totur ventolin inhalacije sedam dana..nakon toga sam tražila uputnicu za pulmologa od djetetove pedijatrice...Pulmolog a ujedno i alergolog je prepisao Fliksotid pumpicu 2x1 potisak dnevno u slućju prehlade 2x2 potiska,te ventolin pumpicu po potrebi, sljedećih tri mjeseca....Zamolila sm ga nešto u zamjenu za solu-medrol kad ga uvati škripanje i hroptanje,pošto više nemgu stalno djete voditi na hitnu pedijatriju i prolazit stalno vađenj krvi mjerenje ovog onog vrištanja i njegovog..djete već se boji izvana zgrade a ne uć u bolnicu...Na što mi on hladno odgovoroio da ne postoji ništa,a na moj upit za rectodelt čepiće"preagresivni za dvogodišnje dijete"...Poslao nas na pregled i ultrazvuk trećeg krajnika,,,ssve je u redu treći krajnik se jedva vidi na prvoj četvrtini je....Ja sam u međuvremenu nabavila dva rectodelt čepića--poštš moja pedijatrica nedaje ništa što ne odobri alergolo-pulmolog..-Imam za vas tri pitanja..
1.Jel mu smijem dati rectodeld čepić kad ga uvati škripanje i hroptanje..
2.Jel postoje solu-medrol tablete il nešto drugo u zmjenu
3.te jel mu smijem dati efedrin kapi kao u inhalaciju sa fiziološkšm --
Kristijana zabrinuta mama

Darko Richter, dr. med.

06.02.2016. 21:10

1.Jel mu smijem dati rectodeld čepić kad ga uvati škripanje i hroptanje..
Smijete, jednokratno. Međutim, ako dobro i redovito inhalaira Flixotide, tj. svaki dan, a bez obzira što nije svaki dan bolestan, onda se ne očekuje da dobije te napade škripanja u grudima.
2.Jel postoje solu-medrol tablete il nešto drugo u zmjenu.
Postoj eMedrol i Decortin tablete, ali su dosta gorke i dijete ih običn opovrati. U Europi imaju siurpe od tih lijekova, ali ne z nam zašti ih nema kod nas, valjda je premalo tržište.
3.te jel mu smijem dati efedrin kapi kao u inhalaciju sa fiziološkšm --
Ne. U slučaju napada možete mu dati inhalacije Ventolina, ili, još bolje Ventolina + Pulmicorta.

Ja bih preporučio da dijete pogleda pedijatrijski alergolog i učini alergološko testiranje te da posloži tu terapiju tako da napada više nema.

templar

07.02.2016. 11:15

hvala na odgovorima i savjetu...pedijatrijski alergolog mu je i propiso fliksotide i trbali smo ići na kontrolu i daljnje pretrage prije dvadesetk dana l je doktor slomio nogu i bio na operciji i tko zna kad će se vratiti a drugog nemamo u vukovaru..Maleni je pravio sa devet mjeseci alergološke testove i bili su negativni na vanjske podražaje kao i na prašinu grinje itd...ponovio ih je bio ponovo nakon šest mjeseci...

Darko Richter, dr. med.

07.02.2016. 19:50

Ja bih ga testirao na bjelanjak, grinju i pelud trava. To je sasvim dosta. I to bih napravio iz krvi, uzu dodatak ukupnog IgE. Uvjeren sam da bih nešto napipao.

templar

08.02.2016. 14:25

imam in vitro nalaze f1 0.59...1.02 kU/L
f2 1.08 ...0.94
f4 3.14....1.62
nalazi su rađeni26.02 2015...dok su na ostale mješavine stabala trava grinja bili negativni...
specijalni epidemiolog uz pedijatra-alergologa/imunologa su odlućili da to nije alergija zbog koje bi dijete trebalo biti na posebnoj prehrani i cijepljen je s malim zakašnjenjem na MMR cjepivom u bolnici bez ikakvih posljedica....provokacijski oralni test nismo pravili....dijete jede svu hranu normalno bez ikakvih vidljivih simptoma osipa ili gušenja nakon određene hrane.....njemu je nosić noću zaćepjen i stalno mu izlazi žuti sekret kad mu ga čistim fiziološkom i to odkada je sad već dv mjeseca na fliksotidu.(.onakvog hroptanja i škripanja od onda nije imao)..diše glasno punim plućima i ponekad hrće zbog toga smo i pravili ultrazvuk trećeg krajnika....

Darko Richter, dr. med.

08.02.2016. 22:50

u čemu je onda problem?

templar

09.02.2016. 13:35

znći sve je u redu...i nalazi alergija ....zbog čega mu je onda nos začeoljen stalno i voza sekret ....i zbog čega napadi škripanja...i zašto nemogu dobiti neki od ljekova nego uvijek inekcija...

Darko Richter, dr. med.

09.02.2016. 22:20

Ima alergijsku astmu, i, kada se to zna, a ja sam doznao tak u prošlom vašem odgovoru, pitam se u čemu je problem da se za poznatu bolest isporuči poznata terapija.
Treba mu posložiti terapiju kako treba, a ne da vi mislite da je dobiva, a on je u stvari ne dobiva.

templar

10.02.2016. 10:45

krasno....a tko mi od njegovih doktora može dati tu terapiju pošto pedijatrica ništa neda bez alergologa/pulmologa a njega nema narednih nekoliko mjeseci....i po vašem mišljenju koja bi to trebala biti terapija...ja stvarno više ne znam koma da se obratim ili idem...sad malog hvata neka prehlada viroza i sve se bojim di ćemo opet završit..

Darko Richter, dr. med.

11.02.2016. 20:35

Ja bih mu dao sljedeće:
1. Flixotide 50, 2×2 potiska na Babyhaler, trajno, eventualno smanio na 2×1 nakon 3 mj. potpunog mira
2. Ventolin po potrebi 2 potiska n aBabyhaler, u razmacima od 4-6 h
3. U slučaju pogoršanja, takvog da Ventolin ne djeluje dovoljno, dati na električni inhalator sljedeći "koktel": Pulmicrot 1 respula od 1mg/2ml + Ventolin 2 mg/0,4 ml (8 kapi) + 0,9% NaCl 2 ml, što se može ponoviit triput u razmaima od 6-12 h. Npr., ako ga sada hvata prehlada, a nije bio na redovitom Flixotideu, onda bih mu odmah dao jedan koktel Pulmicorta (može sad i bez Ventolina, ali može i s njime - ne škodi) i uključio Flixotide.
4. Katkada djeci te dobi (od 1-5 godina), treba uz Flixotide dodati montelukast (Singulair, Melarth, i sl.) koji je inače slabije id flixotidea, ali, u toj dobnoj skupini ima dobro dodatno djelovanje, uz Flixotide.

templar

16.02.2016. 12:45

mi smo završili na pedijatriji al zbog visoke temperature...dobio je pulmicort u subotu nedelju i ponedeljak...jel mu smijem davt i kod kuće pošto su mi ga prepisali po potrebi...al bez ventolina

Darko Richter, dr. med.

16.02.2016. 16:30

Ni Pulmicort, ni Ventolin NE da ju se za temperaturu.

templar

16.02.2016. 19:00

više nema temperaturu nego mu samo curi nos i kašlje...bili na kontroli kod pedijatrice i kaže sve ok....a njemu nos ko potop...i kaplice stvljamo al ništ ne pomaže..već četri noći nije spavo ništa...

Darko Richter, dr. med.

18.02.2016. 22:30

Zaspat će kad-tad, a najprije onda kada ga konačno prestanete liječiti, vi kao mama.