Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Suh nadrazujuci kasalj kod trogodisnjaka


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Škvrćo

04.03.2016. 10:05

Poštovani doktore,

trebala bi savjet.Radi se o dječaku u dobi 3, 2.Ima ponavljajuce " viroze" (pedijatar tako objašnjava.) Radi se o tome da dječak nema vidljivog sekreta iz nosa nego sve započinje suhim kasljem prilikom kojeg dijete ne može spavati i kvalitetno funkcionirati.Kašalj je suh, umara dijete kojem nikako ne možemo pomoći.Kada je kašalj u pitanju tek nakon dan, dva vidljiv bistri dekret iz nosa koji dijete nema snage ispuhati jer pri puhanju dobije napadan kaslja.Noći su strašne, daske jedva od umora od kasljanja , buđenje stalno uz dozivanje "pomozite mi , ne mogu više".
Kašalj se ponavlja svakih 5-7 dana nakon liječenja.
Uglavnom do sada koristio flixotide i ventolin na babyhaler, dobivao injekcije Solu Medrola, koristio Aerius, inhaliralismo ga kod kuće itd.
Temperature se rijetko događaju i vjerujte mi da je stanje puno bolje kad je temperatura u pitanju jer je onda i kašalj produktivan i dijete vrlo brzo u kućnoj njezi ozdravi.
Svaka naznaka kaslja kod njega završava davljenjem u kaslju koji nije laringitis ali ipak se čuje "zvuk" pa dobije i terapiju Aeriusom.Maxitrol je također više puta bio u upotrebi.Nos ispuhuje odlicno, pije mnogo tekucine i sl.
Sada to već traje godinu i pol.Došlo je do toga da ga doslovno kod kuće mogu već sama liječiti no ne znam šta je djetetu.
Jučer smo nakon neprospavane noći išli pedijatri jer ovo više nema smisla.Tu večer na svoju ruku dala sam mu samo Aerius , ne ventolin ...noć je bila katastrofalna.
Ujutro je bilo kasljanja jakog, ali iza toga kao da ništa nije bilo.Povremeni kašalj.Pedijatar je slušao pluća i rekao da ima male naznake bronhitisa i dobio terapiju ventolinom 3*1 , 4 dana.
Tražila sam od pedijatra upitnici za alergolosko testiranje i obradu kod specijalista jer nema smisla da započinjemo i prekidali terapije fixotidom , a u pravilu ne znamo zašto ju sin uopće koristi.
Do 11 mj.Sin je imao zelucani reflux te do 20 je jeo Neocate jer je imao stalne proljeve, krv u stolici i plakao non stop, vristao.
Molim Vas da mi date savjet šta da radimo.
Iznimno cijenim Vaše savjete i jedini ste nam spas.

Hvala Vam dr.Richter i oprostite na ovolikom pisanju.Znam da ćete me špotati, al dosta mi je neznanja i mučenja djeteta te svakojakih terapija od Srebrnjaka hitne, dežurnih pedijatara , i sl. Želim pomoći djetetu koje se muči.
Lp

Darko Richter, dr. med.

04.03.2016. 23:30

Uglavnom ste opisali sliku astme, i, ako mu je od SoluMedrola i Ventolin bilao dobro, onda je to "točka na i". Za terapiju bi trebao trajno uzeti flixotide 50, 2×2 potiska na Babyhaler, kako se napadi više ne bi vraćali. Ako doista ima astmu, kroz 10-15 dana će napadi prestati i novi se neće javljat sve dok ga budete držali na flixotideu.

Darko Richter, dr. med.

04.03.2016. 23:30

.... Dodatno, ja bih svakako učinio alergološko testiranje.

Škvrćo

05.03.2016. 10:45

Poštovani doktore, zahvaljujem Vam na odgovoru.
Iako sam pedijatra tražila upitnici za alergijsko testiranje dobila sam odgovor da je radio IgE (20,20)da nema nikakvih alergija te nam je dao uputnicu za pulmologiju.Hmm..Sad me zanima da li je to u redu?
Ne znam da li ima ikakve šanse da dođemo kod Vas na Rebro na obradu? Ako ima, molila bi Vas da me uputite kakva treba biti uputnica i na koji način da moj sin bude pregledan od strane Vas.

Hvala vam puno na odgovoru i savjetu.
Srdačan pozdrav.

Škvrćo

05.03.2016. 11:35

Također bi napomenula da njegova "alergija na kravlje mlijeko"nije dokazana prick testovima nego su krv i sluz u stolici,stalno povraćanje i nemir te promjena prehrane u dobi od 3,5 mj pokazali promjenu u djetetovom općem stanju.
Prije 10 mj.radio je IgE.(20.20)
Ja sam po zanimanju odg.predškolske djece i vjerujte mi da sam zaista se naslusala svih vrsta kasljeva kod djece, ali ovo što moj sin proživljava svako malo je mukotrpno i za njega i za nas koji mu ne možemo pomoći dugotrajnije jer flixotide dobiva ne u kontinuitetu nego eto svako malo po 5 dana pa prekid i tako iznova.
Obzirom da pohađa kolektiv molila bi Vas da nas uputite kako da dođemo k Vama i da mu pomognemo da počne funkcionirati bez ponavljajucih kasljeva svakih 5-7 dana.Hvala Vam od srca.

Darko Richter, dr. med.

06.03.2016. 23:10

Možete doći u Hitni prijem, jer, čini mi se da je to još uvijek ta problematika, a neriješena, pa me potražiti (Rebro, hitni pedijatrijski prijem),najbolje jutrom od 8:30-14 h. Može već sutra, ali ne u utorak. U srijedu, tek od 10 h dalje. Bit ć ekorisno da ga mogu poslušati dok tako kašlje.

Škvrćo

07.03.2016. 09:45

Hvala Vam što ste izašli u susret.
Još nekoliko pitanja imam kako nebi bilo problema kod pregleda.
Nakon terapije Ventolinom i Aeriusom ( unazad 3 dana), kašalj je postao vlažan i produktivan te ne znam da li i pod terapijom možemo doći na pregled? ( Ni s od suhog, nadrazujuceg kaslja koji ga muči bez terapije)
Da li u srijedu mogu doći iza 16 h jer radim?

Hvala .

Darko Richter, dr. med.

07.03.2016. 19:25

Ja sam najdalje do 15:30 na poslu. U četvrtak imam ambulantu, i nisam u Hitnom prijemu, a u petak idem na put. Kao što rekoh, sutra, u utorak, idem doma nakon dežurstva.

Škvrćo

07.03.2016. 22:00

Ok.Svakako dolazimo u srijedu iza 10h.
Još jedanput hvala Vam na svemu.
Srdačan pozdrav.
Petra

Darko Richter, dr. med.

08.03.2016. 12:10

Za svaku sigurnost, ne prije 10:30. Imamo širi sastanak s ravnateljem. Ako se počnemo družiti, može se otegnuti, ako bude zategnuto, biti će kratko.