Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Tko se "brine" za moju astmu


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

MarinaMas

11.09.2015. 15:25

Postovani,
nakon upozorenja doktorice obiteljske medicine da bih trebala promijeniti terapiju za astmu, malo sam se informirala po internetu i ustanovila sam da se moja dosadasnja terapija bitno razlikuje od onoga kako je opisana standardna terapija astme po internetskim portalima (ukljucujuci i ovaj). Uglavnom, odmalena sam imala bronhitise koji su bili lijeceni Dimidrilom; zatim je u sedmom razredu jedna obiteljska prijateljica prepoznala moje simptome kao astmu i dala mi da "probam" Ventolin (koji je odmah pomogao). Tada su me roditelji odveli na pregled u pulmologa/alergologa koji mi nastavlja propisivati Ventolin jedno desetak godina, a nakon toga za promjenu Serevent zadnjih petnaestak godina.
Moje pitanje je sljedece: da li mi moja doktorica obiteljske medicine moze promijeniti terapiju (ona inzistira na tome) ili bih morala otici u specijaliste? Takodjer, citala sam o lijeku Tafen Novolizer kojega dosta ljudi hvali da im je pomogao, pa me zanima da li na pregledu mogu od doktora inzistirati na tom lijeku ili bi mi mozda neki drugi bio bolji (npr. Seretide, Singulair,...)? Pomalo zvuci kao da na pazaru biram izmedju kupusa i blitve, ali me zanima Vase misljenje o spomenutim lijekovima jer ne volim doci kod doktora neinformirana.
Unaprijed hvala na odgovoru!
Sa stovanjem
Marina

Darko Richter, dr. med.

11.09.2015. 23:30

Ventolin je lijek za kratkotrajnu i brzu pomoć kod astmatskih tegoba, bilo da se radi samo o suhom napadajnom kašlju, ili već gušenju sa pištanjem u grudima i sl. Ako netko ima samo povremenu astmu, tj. dobiva blaže tegobe pritiska u grudima ili suhog kašlja, nekoliko puta godišnje, onda je dostatno da se ispomogne Ventolinom.
Međutim, ako ima češće ili skoro stalne smetnje, ili ako dobije smetnje čim malo potrči ili se penje uza stube, onda bi trebao dobiti trajnu terapiju inhalacijskom steroidom: to može biit Tafen, ili Qvar, ili Flixotide, ili bilo što slično, ali NIKAKO NE MOŽE BITI SAMO SEREVENT ! Serevent može dobivati SAMO I JEDINO ako stalno dobiva inhalacijski steroid, pa mu nije do kraja dobro, i onda se nadodaje SEREVENT. Ali, to je već riješeno tako da postoje kombinacijski pripravci SERETIDE, ili SYMBICORT (koji sadrže inhalacijski steroid te aktivne tvari iz Sereventa-salmeterol, odnosno formoterol - to nisu ništa drugo nego dugodjelujući oblici Ventolina).
Tako da, ako imate trajne ili češće smetnje, dobivate inhalacijski steroid, a ako i unatoč najboljem liječnju (dozi i tehnici inhalacije) i dalje imate smetnje, onda se daje kombin acijski pripravak Seretid eili Symbicort. To je cijela mudrost, i meni se čini da vaša doktorica dobro uočava problem.

MarinaMas

14.09.2015. 10:40

Hvala najljepsa na brzom i iscrpnom odgovoru.
Citajuci sto ste napisali uvidjam da me je doktorica (pulmolog/alergolog) potpuno krivo lijecila. Astma mi nije toliko jaka (mislim na intenzitet gusenja), ali ipak mi se javlja kroz cijelu godinu, barem 6 dana u tjednu i to gusenje s iskasaljavanjem sluzi; pri fizickoj aktivnosti, losem vremenu (bura ili jako jugo sa vlagom u zraku)...
Otici cu na pregled, pa cu inzistirati na promjeni terapije, tj. da mi se napokon da ispravna terapija.
Hvala jos jednom.
Lp.

Darko Richter, dr. med.

14.09.2015. 23:10

Nije dobro "inzistirati", već valja postaviti prava pitanja, a na to pacijenti imaju pravo. Samo pravo pitanje vam može dati šansu da dobijete i pravi odgovor, ako se zna i ako ga upitani zna, ali, krivio pitanje, uvijek će završiti nekim pogrešnim odgovorom.