Atopijski dermatitis


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 116 | Broj poruka: 352

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


atopijski dermatitis


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

tiba

02.06.2007. 23:55

Postovanje!

Imam bebu staru 8mjeseci i dijagnosticiran mu je AD. Crvenilo mu je bilo po cijelom tijelu a najviše na licu. Propisan mu je Afloderm s kojim moramo mazati te voditi dnevnik o tome koliko cesto ga mazem i gdje. Da to ne radimo cesto, ja svoje dijete kupam u dva dcl mlijeka sa dvije zlice maslinova ulja i po cijelom tijelo sve se to povuklo, i mazem ga samo sa belobazom. Jedino vodimo još borbu sa licem jer po obrazima mu se zna javiti crvenilo pa ga namazem sa aflodermom. Pedijatrica na Salati mi je rekla da se toga nemoram bojati te da ga ja samo mazem, pa mene zanima da li se moze nesto dogoditi ako ja lice mazem skoro svaki drugi dan jedanput dnevno u malim kolicina dok to ne prođe, pa dalje nastavim sa svojim receptom gore navedenim. Po tijelu vise nema uopće samo to na licu.

Dinko Kaliterna, dr. med.

12.09.2007. 10:30

Afloderm mažite što manje ! Za njegu licu stavite od Uriaga Bariderm kremu što češće. Lice čistite samos Fizi o bebe od Mustelaa s vodom nikakom niti sapunom. Neće biti ništa i ako lice bude malo crveno, bitno da nije suho.

VILENJAK

10.02.2014. 11:25

Postovani , muci me problem koji ima moje petomesecno dete.Od samog rodjena koza na pisi mu je vrlo osetljiva . Trudim se da kad ga perem to radim sto neznije inace mu koza oko samog korena (sa spoljne strane ) pise pukne . Kozicu na pisi mu ne povlacim bas iz tog razloga jer i najneznije povlacenje tek toliko da ga operem kod njega izaziva pucanje koze.(moze da se desi i svakodnevno).Inace mu je koza tela prilicno suva ali nema nikakvih znakova crvenila ili ekcema.Molim Vase misljenje i savet .

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

10.02.2014. 14:55

Pokušajte sa nekom neutralnom kremom (tipa Bepanthen). Ako ne pomogne, javite se liječniku.

Andreag

01.03.2020. 17:20

Poštovani,
Dojence od 9 mjeseci(jos uvijek dojeno) od cca 4 mjeseca zivota ima ispod pazuha crvenilo za koje nam je pedijatrica, nakon mazanja i mazanja raznim kremicama dala diprogenta kremu, da namazemo jako malo par dana. To je pomoglo, al nakon sto smo prestali mazati isto se vratilo. Kako sam bila narucena kod dermatologa zbog sebe, pokazala sam mu sliku te kozne promjene i on je napisao recept za afloderm u belobazi, i rekao da to treba mazati 5-6 dana. To je isto proslo, ali se uvijek vrati nakon par dana. Prema savjetima sa ovog foruma, nakon par dana sto bi mazali s tim kad bi bilo jako crveno, mazemo sa neutralnom kremom. Trenutno A-derma. Alergije na mlijeko i jaja nema, ali je ukupni ige povisen 40, granica je 20. Sto nam savjetujete, jer ovo ne prolazi?
Takoder, na citavoj guzi ima hrapave krugove suhe ljuskave koze koji nekad izgledaju bolje nekad gore, ali uvijek su tu. Pedijatrica se nije bas oko toga zabrinula. Koristimo pampers premium care, a sad smo probali sa drugima, racunajuci da je mozda do pelena. Koliko bi vremena trebalo proci da vidimo razliku, ako je do njih. Preporucate li mozda platnene umjesto jednokratnih?
Unaprijed hvala na odgovoru!

Borna Pavičić, dr. med.

02.03.2020. 11:55

Poštovana,
možete svakako probati s promjenom pelena, a isto tako ako je dijete samo na Vašem mlijeku, nebi bilo loše da izbacite iz prehrane jaja, kravlje mlijeko i orašaste plodove. Probajte s intenzivnom njegom neutralnim preparatima, a razblaženi kortikosteroid samo u slučaju jačeg pogoršanja ili jako izraženog svrbeža.
Ukoliko promjene perzistiraju ili se šire, savjetujem pregled kod subspecijalista pedijatrijske dermatologije.

Andreag

02.03.2020. 16:40

Postovani,
Dijete jede i dohranu, ali ga jos dojim. Radili smo mu alergolosko testiranje na jaja i mlijeko, te ukupni ige, sve je negativno osim povisenog ukupnog ig (40, granica je 20)
Vec neko vrijeme(preko mjesec dana) ne jedem ni orasaste plodove, i kozne promjene su jos uvijek tu.
Lp

Borna Pavičić, dr. med.

05.03.2020. 13:20

Poštovana,

atopijski dermatitis traje najčešće prve 2-3 godine života i potom se smiruje kod većine djece.
Jako je važna redovna njega kože emolijensima da ne bude suha, kupanje u uljnim kupkama i pranje sindetima te izbjegavanje hrane koja je potencijalni alergen.
Lokalna protuupalna terapija (kortikosteroidi, inhibitori kalcineurina) je nužna kod jače upale i izraženog svrbeža.
Ukoliko ne uspijavate postići kontrolu bolesti javite se na pregled subspecijalistu pedijatrijske dermatologije.