Atopijski dermatitis


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 116 | Broj poruka: 352

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


ATOPIJSKI DERMATITIS I ALERGIJE


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

zehrica

05.05.2013. 03:05

Postovani!
Moja beba ima 4 mjeseca, ima suhu kozu na licu i nogama od prvog mjeseca zivota. Sve obicne kreme za bebe sto sam koristila ne pomazu. Prije nego sto sam htjela otici pedijatru i dermatologu, desila joj se alergijska reakcija, sa osipom (koprivnjaca) i natecene usi sa bljedilom i mlitavoscu, hitno je hospitalizirana. Terapija je bila urbazon i fenistil kapi. Sad je beba dobro i nema nikakvih tragova dermatitisa na licu, osim malo na nogama i ima dosta tjemenjace. Od tada je proslo 6 dana, a ja sam na dijeti, jer dojim bebu, ne jedem mlijeko, pšenicu i jaja. Za dermatitis su mi preporucili mustela kremu, a za tjemenjacu A-dermu pjenu (za koju jos ne mogu reci da pomaze). Fenistil kapi trebam jos koristiti 5 dana, a od ove dijete trebam ubacivati svakih 7 dana po jednu namirnicu.
Nakon koliko vremena, kada ukljucim jednu od ovih namirnica se moze primjetiti reakcija dermatitisa?
Da li je njena alergija bila uzrokovana od ove tri namirnice, jer ih inace konzumiram od pocetka dojenja?
Da li su ovi simptomi alergije moguci, ako sam ja pojela sladoled od jagode dan prije, jer to nisam jela nikada prije od kada dojim bebu?
I koji alergo test trebam traziti od pedijatra za ovu alergiju, a i za ovaj dermatitis?

Znaci ja sam samo bila hospitalizirana (iskreno nisu mi mnogo pojasnili njeno stanje), sto znaci da sam na samom pocetku borbe sa dermatitisom (pisem dermatitis, jer su ga tako oni u bolnici nazvali), tako da bih voljela vas savjet sta zahtjevati od nalaza za njeno stanje za dermatitis i alergijsku reakciju koju je imala.
Hvala unaprijed!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

05.05.2013. 20:25

Svaka od navedenih namirnica može biti uzrok urtikarije, a i pogoršanja atopijskog dermatitisa ako ga Vaše dijete ima. Terapija koju ste naveli čini se sasvim uredu. Alergijska reakcija tipa urtikarije se javlja obično unutar nekoliko sati nakon konzumacije. Za sada mislim da nisu potrebna nikakva alergološka testiranja. Ako bi se urtikarija ponavljala ili pogoršavali simptomi dermatitisa dolazu u obzir napraviti ukupni IgE ili specifični IgE na najčešće alergene (mlijeko, jaja itd). Za ostale testove Vaše dijete je još premalo.

zehrica

05.05.2013. 22:40

Hvala na odgovoru!
S obzirom da sam i prije konzumirala jaja, mlijeko i psenicu nije imala nikakve alergijske reakcije. Jedino sto je probala rizu (ne prvi put) i nju je povratila i poslije toga slijedi urtikarija.
Sada, meni jos nije jasno jeli moja djeta vezana za dermatitis ili za alergiju, jer kao sto sam rekla i prije sam konzumirala ove namirnice i nije imala nikakve alergijske reakcije.
Sto se tice atopijskog dermatitisa, iako sam trenutno bez jaja, mlijeka i psenice, na nogama joj je jos dosta suha i crvena koza, a na licu se pomalo vraca. Iskreno, strah me je uvoditi ponovno ove namirnice, jer ne znam kako ce ragovati. Koliko vremena nakon konzumacije jedne od ovih namirnica (ako je alergen) treba proci da se vidi reakcija kada je u pitanju dermatitis?
Hvala, jos jednom, na odgovoru!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

06.05.2013. 10:00

Dijeta je vjerojatno propisana i za jedno i za drugo. Za dermatitis nije tako jasno određen vremenski razmak između konzumacije i pogoršanja dermatitisa.

zehrica

06.05.2013. 10:00

Samo jos jedno pitanje sad citam na otpusnici ovu dijagnozu: urticaria acuta generalisata Obs.convulsio afebrilis. Mozete li mi objasniti njeno znacenje? Hvala happy

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

06.05.2013. 12:20

Prva dijagnoza označava akutnu urtikariju koja je generalizirana (proširena). Druga dijagnoza je pedijatrijska i nema veze s dermatologijom, pa pitanje postavite na forumu pedijatrija.

zehrica

06.05.2013. 18:40

Hvala puno!

zehrica

07.06.2013. 19:35

Pozdrav!
Proslo je vise od mjesec dana, od kada mi je beba imala urtikariju, i stigli su nalazi, gdje pise da je ukupni IgE: 171, hrana - meso mix= <0,35, bjelance= 4,33, kikiriki= 1,76, jaje= 2,44; lijekovi: lidokain=<0,35.
Dermatitis se dosta smanjio, mislim, jer ne konzumiram (DOJIM) nikakve konzervanse, mlijeko, jaja i smanjila sam unos secera (na svoju ruku) i koristim kremu melem od nocurka.
Moje pitanje je, da li nakon ovih nalaza smijem konzumirati mlijeko i meso, a sto se tice jaja da ili ne ili u kojoj mjeri?
Hvala unaprijed!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

07.06.2013. 19:55

Mlijeko i meso možete, ali umjereno. Jaja bolje ne.

zehrica

08.06.2013. 01:00

Hvala na brzom odgovoru happy
S obzirom da zaista postujem tu djetu, nesto mi jos nije jasno...danas i prije 7 dana je moja beba dobila osip po sakama, slicno koprivnjaci, i to nju valjda cese i grize sake do te mjere da to bas pocrveni i oko usta i ispod brade se isto ospe i zatim joj nateknu i brada i sake, odmah ukljucim fenistil i to prestane, i koristim ga 5 dana. Mozete li mi objasniti od cega se to javlja s obzirom da sam sve alergene izbacila iz upotrebe?
Hvala!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

08.06.2013. 15:10

Sve što navodite može se ulopiti u sliku atopijskog dermatitisa. Atopijski dermatitis se nije alergija na određenu namirnicu, iako su kod njega češće alergije na razne aleregene iz hrane. Dakle, bolest će biti tu i imati periode poboljšanja i pogoršanja, bez obzira što se pridržavate dijete.

zoran1309

01.09.2013. 05:10

Pozdrav kao prvo. Ovako sin mi ima 3godine,a problemi su sljedeci u drugom mjesecu ove godine je imao virusni bronhitis na hitnoj dobio samo inhalaciju mislim ventolin -peti mjesec isto ova godina suhi kasalj danima nocima niko nista nezna snimanje pluca u rijeci virusna upala pluca hvala bogu pocetak upale dobio auris sirup i antibiotike smirilo se,osmi mjesec atopiski dermatitis cjelo tjelo strasno dobio belogent krmu i poslj toga mazemo ga lipikar cicaplast kremama prolazi, sad nedavno opet kasalj poceo suhi naravno doktorica kaze nije nista znaci i dalje pije aerius sirup i sad smo kupili strath sirup koji misli da ce tesko pit ruzan jako. Hvala

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

01.09.2013. 14:50

Probleme s kašljem trebate rješavati i dalje s pedijatrom. Oni mogu, a i ne moraju imati veze s atopijskim dermatitisom. U fazama jakog pogoršanja atopijskog dermatitisa potrebno je kraće vrijeme koristiti kortikosteroidne masti (može i u Belogent masti). Aerius sirup će smiriti svrbež kože, te ga možete i dalje koristiti. U fazama poboljšanja potrebna je stalna njega preparatima za atopijsku kožu. Bilo bi dobro da napravite i alergijska testiranja (kako zbog kože, tako i zbog dišnih problema).

majarb81

05.09.2013. 09:40

Postovani, moj sin star cetiri mjeseca ima AD, dr je savjetovala kremu os Aderme - bogatu emolijentnu kremu, ali kada ga s njom mazem imam dojam da ga uzasno pece jer bude jos crveniji i jako place. Sto bih mogla pokusati drugo kako bi njegova koza bila hidratizirana? Kupamo ga svaku drugu ili trecu vecer, a u vodu dodamo samo malo maslinovog ulja. Unaprijed hvala!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

06.09.2013. 12:20

Možete pokušati s Stelatopia linijom od Mustele. Iako, za očekivati je da se javlja osjećaj nelagode i pečenja kada se nanosi bilo koji lokalni pripravak na upaljenu kožu.

zehrica

20.10.2013. 13:35

Postovani!
Moja beba sada ima 10 mjeseci, dermatitis je jos uvijek prisutan. Kontrolisemo ga kremicama (probali smo A-Derma, Mustela, nocurak dr Theiss) i izbjegavanjem svega sto bebi smeta (mljecni proizvodi, jaja, hlor itd...), tako sto i ja te stvari ne jedem, jer dojim.
Nedavno sam saznala za novi nacin lijecenja dermatitisa i alergija, to jeste obnavljanjem crijevne flore ili detoksikacijom, ako sam dobro razumjela. Htjela bih kupiti probiotik, koji nije na bazi kravljeg mlijeka, pa bih Vas molila za savjet koji da kupim. Sto se tice bebine stolice, redovna stolica, 4 puta dnevno, vise je u cvrstom obliku. Ako mozete nesto jos da mi kazete vezano za ovaj nacin lijecenja?

Jos jedno pitanje, da li je Rinosan samo fizioloska otopina i mogu li je koristiti bebe od 10 mjeseci?

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

20.10.2013. 20:25

Probiotik neće štetiti, a možda i pomogne. Ne bih preporučivao niti jedan preparat posebno. Rinosan je u biti fiziološka otopina.