Atopijski dermatitis


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 116 | Broj poruka: 352

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


atopijski dermatitis koji ne prolazi


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

kristina

05.06.2006. 09:15

poštovani!
mojoj curici od 5 mj javili su se ekcemi na stražnjica i na pregibu koljena.crvenilo koje se širi. Dr. nam je dao elokom u belobazi da 1xdnevno 3 dana mažemo. prošlo joj je ,ali se nakon 15 dana pojavilo opet a površina na guzi je još veća. Cijelo to vrijeme mažemo je sa stelatopiom i stelatriom.opet nam je rekao da namažemo sa elokomom.nakon 3 dana ekcemi su se povukli, osim jednoga koji je jako crven i pun bjelkastih prištića.pokušajte mi pomoći savjetom, jer ne bi više htjela mazati s elokomom pošto je to kortikosteroid.što da napravim?
Hvala

Krešimir Kostović, dr. med.

06.06.2006. 10:24

Kortikosteroidi su temelj terapije AD. Vašem djetetu je doktor dao razblaženi kortikosteroid 3 dana, što je sasvim uredu. Neutralna terapija (Stelatopia i Stelatria) je dobra i pokušajte održavati stanje pod kontrolom (što ne znači da neće biti niti jedne promjene na koži) što duže bez kortikosteroida. Pripremite se da je AD kronična bolest i slušajte savjete Vašeg liječnika.

Aliceland

25.07.2013. 17:50

Postovani. moja kcerka ima AD koji ne prolazi te je jucer zavrsen tretnam antibioticima radi stafilokokne infekcije isog. Koza je smao koliko toliko OK kad se maze kortikosteroidnim kremama i mastima. Sada evo cim smo prestali odma je krneulo vracanje, cesanje, krvarenje. Doktorka mi je reka d aona MORA napraviti pauzu od KS pa kako tako. Elidel ne preporucuje jer je navodno na nekoj crnoj listi u Americi -nisam bas najblje skontala. Ona mi je rekla da roditelji hvale neki BIOELIKSIR DERMIO oko kojeg po internetu vdim ima dvojbe jer ima salicilnu kiselinu. Koliko bi to bilo OK primijeniti na dvogodisnjem djetetu? Ja apsolutno vise ne znam kako to da tretiram, a ni doktori kako vidim. Na krjau su nam rekli da eksperimentisemo dok ne nadjemo nesto....a ne bih bas bez savjeta eksperimentisala na svome malom djetetu. Alergoloska obrada je uredna.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

26.07.2013. 00:00

Ne bih Vam preporučio nikakve "bioeliksire", a još manje preparate koji sadrže salicilnu kiselinu. Kortikosteroidi su temelj terapije i pogoršanjima i nećete ih moći u potpunosti izbjeći. Naravno, trebate ih koristiti kraće vrijeme i prema preporuci liječnika. Elidel (pimekrolimus) nije loše rješenje, jer nema štetnih učinaka (stanjenje kože, proširene kapilare itd.), ali za vrijeme korištenja treba izbjegavati izlaganje suncu. Preporučio bih da si nađete dobrog dermatologa koji će Vam pratiti dijete, jer je bolest kronična.

lokasenna

01.06.2015. 18:55

Poštovani

Imam 23 godine i atopijski dermatitis mi se je pojavio sa 10, prvo je počelo na rukama, zatima na nogama dok mi se nije proširilo po prsima, vratu i licu. Dermatolog mi je rekao da će to proći i nije poduzimao ništa dok se nije proširilo, onda sam dobila kremu Elidel koja nije previše pomagala, koža mi je stalno bila vrela, upaljena i crvena skoro pa bordo crvena i imala je neugodni miris, tipa miris gnoja i infekcije, nisam mogla spavati i iskreno bilo me je sram izlazit iz kuće (i dalje je). Također sam imala kremu Linola Fet, koža mi je bila sve gora i gora i išla sam na alergo test koji je pokazao alrgiju na prašinu i grinje, alergo test je bio važan jer sam išla u srednju medicinsku školu, također sam radila test sa markicama na koži ali nisu ništa pokazale. Išla sam kod privatnog dermatologa, dobila terapiju sa tabletama ribljeg ulja, propolis plus neke kapi za čiščenje organizma i to je pomoglo ali terapija je trajala samo par mjeseci jer su se javili dodatni problemi, tipa menstruacija je trajala po cjeli mjesec i više, kad je terapija prestala sve se je i smirilo. Rečeno mi je da izbjegavam kravlje proizvode, šečere, gazirana pića kao i 99% druge hrane također mi je rečeno da imam predispoziciju za alergijsku astmu i da moram smršavit, sa 70 kg sam došla na 57. Ja sam malo po malo jela svu hranu i sve je bilo u redu sa kožom, od krema sam koristila Johnson baby sa maslinovim uljem, krema je bila savršena ali je Hrvatska više ne nabavlja, zatim sam koristila Dermadex kremu za dermatitis i od Ahave kremu za dermatitis, sve te kreme meni pomognu otprilike 3 mjeseca i onda ih koža odbaci. U zadnjih godinu dana dermatitis se počeo širit preko cijelih nogu i na stražnjicu, od prepona na rukama do ramena i oko pazuha, po prsima i bradavicama, ključnim kostima, cjelom vratu jedino se je na licu malo smanjio svrbež i suhoća. 2 Dana stavljam najobičniju nivea kremu koja je posvijetlila kožu na nekim mjestima ali to su i dalje fleke koje ne znam kako smanjit ni sa čime ih tretirati jer svrbe i suhe su. Imam teškoče sa spavanjem jer od svrbeža ne mogu spavat ili se po noći probudim sa krvavim ranama i noktima od češanja, znoj mi radi još gore reakcije, muče me tjeskoba i depresija, nervoza, promjene raspoloženja od neispavanosti, umor i ponekad agresivni ispadi. Rečeno mi je da je to možda uzrok širenja i da probam uzet lijek za smirenje. Da li vi imate neki prijedlog za kremu bez kortikosteroida jer mi je dermatolog rekao da ih više ne smijem uzimat ili bilo šta drugo što mogu napraviti

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

05.06.2015. 10:00

Elidel koji Vam nije odgovarao nema u sebi kortikosteroide. Možda bi kod vas došla u obzir i fototerapija ili kratkotrajna primjena kortikosteroida u obliku injekcija. Svakako mislim da je potrebno da se javite na neku od dermatoloških Klinika.

zrinka26

09.01.2017. 16:25

poštovani, trebam pomoć..naime iznad lijevog kapka već mjesec dana imam crvenilo koje češe,peče,te nikako da prodje. Po laktovima imam atopijski dermatitis pa pretpostavljam da je na kapku riječ o jednoj vrsti dermatitisa. Koristila sam tobrex mast i nista nisam uspjela rješiti, oko svaku večer mazem kremom od nevena i ispirem kamilicom jer ukoliko te ne ucinim ujutro je toliko suho da se jedva uspijem obrisati rucnikom koliko me pece i koliko je to crveno. Što mi preporučate da kupim ? hvala lijepa na odgovoru

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

11.01.2017. 11:05

Vjerojatno je i na vjeđi riječ o atopijskom dermatitisu. Preporučio bih Maxidex mast 2x dnevno kroz 7 dana.