Benigna hiperplazija prostate (BHP)


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 9 | Broj poruka: 22

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Prostata i sport


Autor Poruka

Surfer

04.04.2009. 03:15

Bok
Ovaj forum je odlicna ideja.
Moje pitanje: Imam 28godina i pred 3godine sam imao bubrezne kamence koje sam uspjesno izbavio.Kod ultrazvuka bubrega je usput ustanovljeno da imam i blago povecanu prostatu i da se na njoj vidi i neki mali kamenac.Nakon toga sam poslan na pretragu ejakulata na bakterije gdje je ustanovljeno da je to OK.Nisam do sada primjetio neke poremecaje,bolove i slicne stvari.Operirao sa herniju (kilu) pred 4godine i jos jednu kao djecak od cca 3-4godine ako to sto znaci.
Situacija je takva da se ja bavim Windsurfingom(jedrenjem na dasci).Jedrim od sredine 3mjeseca do sredine 11mjeseca sto zahtijeva i ulazak u more koje je hladno i do 10stupnjeva.Naravno jedrim u neoprenskom odijelu ali u ovim ekstremnijim mjesecima uvijek se ohladite surfajuci.Ta surfanja znaju trajati i po 2h sa dosta cestim padovima u more tako da definitivno nisam suh i topao.
Sto mi se moze savjetovati,koliko je to opasno za moju buducnost,da li da odustanem skroz od hladnijih mjeseci (iako to bude sve skupa 5-10 surfanja u hladnijim mjesecima).

Jako volim svoj hobby i bilo bi mi drago kad bi mi odgovorili
Hvala

Mr. sc. Goran Štimac, dr. med.

04.06.2010. 20:35

Mislim da ne trebati prekidati sa sportom. UZV nalaz kalcifikata (prostatolita) u prostati ne treba vas zabrinjavati ako nemate simptoma. Prostatoliti ili sitni kalcifikati u acinusima i duktusima žlijezde vrlo su učestali nalaz i mogu upućivati na preboljelu upalu. Ako su bakteriološki nalazi uredni, nije potrebna terapija. Koristite vodonepropusno odijelo i izbjegavajte dugo biti u vlažnome, to je sve. Važnija je redovita kontrola UZB bubrega (jednom godišnje) obzirom na prethodnu priču o kamencima.