Bolesti štitne žlijezde


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 116 | Broj poruka: 475

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Bolest štitnjace ili nesto drugo?


Autor Poruka

17.11.2012. 22:40

Postovani, molim pomoc. Rodila sam prije dva mj. , tegobe imam vec par godina, medutim poslije poroda su toliko ocite da vise ne mogu funkcionirati. Ukocenost u mislicima, bolovi u cijelome tijelu pa i kada lezim, svaki pokret me boli, opadanje kose, trnci u rukama prije poroda, porast tj. tezine i prije, oticanje, sada posebno izrazeno na licu i kapcima, odljevi itd., citav niz simtoma, umor da ne govorim, vrtoglavica.. U obradi sam na neurologiji, endokrinologiji i imunologiji zbog sumnje na neku dr. autoimunu bolest zbog silnih bolova u zglobovima i mišićima. Sada ucinjena pretraga hormona stitnjace, TSH 3.583, fT4 14.2, fT3 5.01 i ono sto me zabrinjava su antitijela TPO preko 1 300. Raden ultrazvuk privatno, jer ne mogu docekati termin za ultrazvuk u KBC Osijek..nalaz sljedeci..Stitna zlijezda minimalno uvecana. U donjem polu desnog reznja hipoehogeni nodus promjera 12 mm, a u podrucju istmusa dva cvora identicne morfologije promjera 5 i 6 mm. Manji nodus u dorzalnom aspektu lijevog reznja promjera 4 mm.
Obostrano uz gornji tok v. iugularis nekoliko limfonoda promjera 8 do 10 mm koji imaju benigne znacajke. Krvna slika limfociti poviseni 58, mokracna kiselina, UIBC, ALT.. sve blago povecano.
Savjet je bio da se cvorici punktiraju, zbog visokih antitijela.
Uglavnom moje pitanje je, da li je moguce da imam sve te simptome od stitnjace ili je potrebno kucati na dr. vrata, imam malo dijete i jako je tesko brinuti se oko djeteta, s tim da je i on u obradi za hormone, koji su sada u redu plus pitanje da li bi trebalo djetetu ponovno raditi pretrage? Sto ciniti, pomozite. Unaprijed zahvalna mama. Lijepi pozdrav!

19.11.2012. 11:15

ps. ovo je prvi puta da radim ultrazvuk stitnjace, a evo ima tri dana napravljena mi je i punkcija, nalaz cekam. Simptomi mi se pogorsavaju, kosa mi toliko opada da mislim da cu ostati bez nje, povremeno mi se obrazi zacrvene i koza mi je toliko suha da me zateze, ne moram pisati da se jako lose osjecam. Idem na silne pretrage na koje nalazi traju i po vise od dva mj. a ja ne mogu cekati jer mi je sve gore. Mogu li mi se propisati neki lijekovi i prije?

Tomislav Novosel, dr. med.

23.11.2012. 20:30

Poštovana Dora2,

Dio Vaših simptoma se mogu pripisati poremečaju rada štitnjače; umor, loše osjećanje, suha koža, opadanje kose. Vaši nalazi hormona štitnjače su u granicama referentinih vrijednosti kao i TSH. S obzirom na visoki nalaz protutijela štitnjače i izražene simptome bolesti preporučuje se započeti nadomjesnu terapiju hormona štitnjače te sniziti nalaz TSH čime bi se simptomi trebali smanjiti. S obzirom da su vrijednosti hormona štitnjače kod Vašeg djeteta uredne nema potrebe za daljnju dijagnostiku niti liječenje.

_bihac

13.09.2013. 22:30

Vec par mjeseci osjetim neko cudno peckanje u vratu, s lijeve strane. Zna biti neugodno, kao da trnci prolaze. Zanima me da li to moze biti povezano sa stitnom zlijezdom ? Trenutno mi i menstruacija kasni, vec mjesec dana, a test sam radila(negativan). A prije 2 mjeseca mi je takodjer menstruacija kasnila dva mjeseca i nakon toga sam imala redovno naredna dva mjeseca, medjutim sad opet izostaje. Hvala unaprijed

Klapaucius54321

10.01.2014. 00:20

Postovani,
muku mucim 40ak dana sada vec,sve je pocelo jednog dana kada su mi obrazi pocrvenjeli i nastupila je veeeelika zed...imala sam temp od 37-37,7 nekih tjedan dana i onda kao sve ok da bih nakon tjedan dana opet dobila temp i imam je svaki dan,nista ne pijem za temp ,sama se dize i spusta,osjecam uzasni umor,opada mi kosa dosta,dobivam sve vece zaliske,koza mi je postala suha,primjetila sam crvenilo u podrucju lica,vrata,koljena...sada su me uzasno pocela boljet koljena,..kao da mi zari u njima i pumpa krv...i opcenito u nogama,primjetila sam bijele flekice (vise ne znam je li to nije crveno jedino ili sto),od 2007.pratim tsh,mada zadnje 2 g ne redovito,2011. Mi je bio 7,pa nisam imala nikakve tegobe...to me buni...t3 i t4 su u granicama normale...ujutro idem vaditi antitijela...imala sam i 2. Simptome vrtoglavicu,malaksalost,doktorica mi je rekla da mi je srcani tlak nizak -60 ...
Napravila sam krvnu pretragu ,mokracu i profil secera...nalazi su uredni...
Molim za savjet ukoliko antitijela budu izvan granice ,ali i ako ne budu...sti vam pada na pamet da pregledam....imam 20 g i lagano ludim,svu snagu koju imam skupim da odem na fax i onda nazad u krevet me baci...
Unaprijed hvala!

Lola00

24.01.2014. 21:00

Poštovani,
napravila sam nalaze krvi i molila bih upute što dalje:

FT4 vrijednost 15,3 ref. vriijednosti 11,5-22,7
TSH vrijednost 2,68 ref. vrijednosti 0,400-4,00
TPO vrijednost 155 ref. vrijednosti <34 neg.

Unaprijed hvala

marcca

29.01.2014. 10:25

Poštovani,

Molim Vas za pomoć.
Naime,jučer sam dobila rezultate scintigrafije štitnjače koji glasi: na učinjenom scintigramu prikazala su se nehomogenije oba režnja štitnjače, s relativno hladnom zonom u lateralnom djelu donje i srednje trećine desnog režnja, te lateralnom djelu donjeg polovice lijevog režnja i manjom hiperfunkcionalnom zonom vršku donjeg pola lijevog režnja. Molim vas da mi malo pojasnite nalaz.
Unaprijed zahvalna

mirzana

06.03.2014. 23:40

Postovani..imam osjecaj kao da imam knedlu u grlu, i to vec evo godinu dana skoro stalno..isla sam ljekaru i pitala sam da li je mozda u pitanju stitna zlijezda ...on mi je rekao da sam mlada i da sa 33godine nema rizika za obolijevanje stitne... te mi je rekao da su to zivci i dao mi lijekove za smirenje ..leksaurin 2mg..ne vidim da mi pomazu nesto ali bude mi malo lakse ..molim vas da mi vi date vase misljenje( samo da navedem nemam hormonalne probleme nikakve ..niti bilo koje druge sem tog osjecaja knedle u grlu)

Tomislav Novosel, dr. med.

04.06.2014. 00:05

Poštovana Mirzana,

Godine u Vašem slućaju Vas na žalost ne mogu zaštiti u poremećajima rada štitnjače i promjena u štitnjači tako da se nikako ne mogu složiti se tim mišljenjem. Potrebno je napraviti ultrazvuk štitnjače te hormone štitnjače te na temelju toga donijeti zaključak da li je Vaša štitnjača uzrok simptoma.

Tomislav Novosel, dr. med.

04.06.2014. 00:05

Poštovana Marcca,

Scintigrafija je pretraga koja pokazuje da li svi djelovi štitnjače rade podjednako ili neki djelovi rade pojačano ili smanjeni. Hladna zona na scintigramu upučuje da taj dio štitnjače radi smanjeno dok hiperfunkcionalna zona znači da taj dio štitnjače radi pojačano. Svakako bih Vam preporučio pregled štitnjače ultrazvukom te da učinite nalaz hormona štitnjače da se upotpuni stanje Vaše štitnjače.

Tomislav Novosel, dr. med.

04.06.2014. 00:05

Poštovana Lola00,

S obzirom na pozitivne vrijednosti protutijela preporučio bih Vam ponovnu kontrolu hormona štitnjače te će se na temelju toga i kako se i osjećate moći donijeti odluka da li potrebno medikamentozno liječenje. Kako su protutijela pozitivna potrebne su redovne kontrole hormona štitnjače.

Tomislav Novosel, dr. med.

04.06.2014. 00:05

Poštovana Klapaucius54321,

Umor i malaksalost mogu biti simptomi smanjenog rada štitnjače, za crvenilo malo teže. U svakom slućaju Vama štitnjača radi smanjeno, odnosno radila je smanjeno kada Vam je nalaz TSH bio 7. Ukoliko štitnjača slabije radi, nalaz TSH je 7, ne mora značiti da će i T3 i T4 biti smanjeni. Potrebno je učiniti kontrolu hormona štitnjače te u slućaju povišenog TSH uključiti terapiju. Preporučio bih Vam i pregled štitnjače uzv-om.