Bolesti štitne žlijezde


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 116 | Broj poruka: 475

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Je li doza euthyroxa odgovarajuća?


Autor Poruka

iwona

11.05.2011. 18:55

Poštovani,
četiri godine otkako mi je dijagnosticirana hipotieroza sam na terapiji Euthyroxom - 75 mg. Redovito idem na kontrole i UZV, prema zadnjem nalazu TSH i T4 su bili u granicama referentnih vrijednosti (željezo također iskontrolirano jer sam neko vrijeme uz nadomjesnu hormonsku terapiju uzimala Ferrum). Nalaz UZV također u redu. Unatoč tomu, unatrag nekoliko mjeseci osjećam simptome kao u periodu kada mi je bolest dijagnosticirana - izrazito mašćenje vlasišta i jače otpadanje kose, krhki i lomljivi nokti, izrazito suha i perutava koža, pojačano znojenje, povremena zimica i osjećaj knedle i žarenja u grlu, te promuklost. Prisutan mi je ponovno i onaj osjećaj nervoze, depresije, bezvoljnosti i umora (koliko god se naspavala). Prije nekoliko mjeseci sam u roku od dva mjeseca dobila 10 kilograma, iako nisam mijenjala prehrambene navike niti umanjila aktivnosti. Željela bih napomenuti kako su navedeni simptomi nakon određenog vremena od uzimanja Euthyroxa postupno iščeznuli, te sa svim navedenim nisam imala problema (osim s neurednim menstrualnim ciklusom koji se konačno stabilizirao).
Endokrinolog smatra kako navedeni simptomi nemaju veze s poremećajem rada štitnjače, tj. da tomu uzrok nije moja bolest, i da mi je doza Euthyroxa, obzirom na kontinuiranu urednost nalaza, odgovarajuća. Jedno od njegovih tumačenja je da je, primjerice, promuklost i osjećaj žarenja u grlu, te malo povećana štitnjača, odraz psihičkog stanja pacijenta na njezin rad, te me uputio da se za navedene simptome obratim drugim specijalistima (osim za kožu, gdje mi preporučio preparat za sprječavanje suhoće i perutanje kože).
Zanima me Vaše cijenjeno mišljenje je li doza euthyroxa pogođena ili doista trebam za navedene simptome obratiti se na adresu drugih specijalista. Prije nego što sam otišla na kontrolu endokrinologu za neke od simptoma sam otišla na pregled dermatologu i on me uputio na konzultaciju s endokrinologom.
Unaprijed zahvalna na Vašem cijenjenom odgovoru!

Ante Škaro, dr. med.

04.06.2011. 15:35

Nije samo bit kod oštećene i iscrpljene štitnjače uzimati hormone nego treba prilagoditi dozu vašim navikama. Po simptomima sigurno nemate odgovarajuću dozu, kada vidim nalaz TSH i fT4 onda vam mogu odgovoriti za povećanje doze.