Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 116

Broj poruka: 475

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.

Nalaz scintigrafije

Autor Poruka

Barbus

28.05.2011. 20:25

Radila sam nalaz scintigrafija stitne zlijezde sa Tc-99m pertehnetatom: Na scintigramu se prikazu oba reznja koji su povecani i nehomogeno vezuju radiofarmak.Isti se vecim intenzitetom vezuje u lijevom reznju koji je manji od desnog te medijalnoj liniji desnog reznja.Veci dio desnog reznja slabijim intenzitetom vezuje radiofarmak.

Eho nalaz stitnjace:ukupni volumen stitnjace je cca 30 ml. U strukturi lijevog lobusa diferencira se cista velicine oko 7 mm.
U desnom lobusu diferencira se solitarni nodus velicine 34 mm koji je dijelom cisticno degeneriran i sa ponekim kalcifikatom.
Nalaz ukazuje na noduznu strumu.

Nalaz hormona
T4 8,79 pmol/L
T3 4,52 pmol/L
TSH 0,60 ulU/ml

Molim Vas da mi kazete o cemu se radi, da li je opasno i sta mi je ciniti.

Unaprijed Vam veliko hvala.

Ante Škaro, dr. med.

04.06.2011. 15:35

Na ovim nalazima pokazuju se oštećenja u građi štitnjače od kojih je najveće u desnom režnju na mjestu čvora koji je nefunkcionalan (ne stvara hormone). U visokom postotku ovaj nalaz je dobroćudan, ali potrebna je kontrola i za poćetak ciljana citopunkcija pod kontrolom uzv-a kod koje se uzima uzorak stanica iz čvora za analizu prekoo mikroskopa. 1x godišnje radite kontrolni ultrazvuk, hormone. Ako bude rastao i ako budu znakovi pritiska na dišnju cijev onda se mora operirati štitnjača.