Bolesti štitne žlijezde

U forumima odgovaraju na Vaša pitanja isključivo stručnjaci iz određenih područja medicine, stomatologije i psihologije.

Broj tema: 119

Broj poruka: 424

Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

anonymous

Tomislav Novosel, dr. med.

Klinika za tumore
Ilica 197
Zagreb

Škaro Ante, dr. med.

Ante Škaro, dr. med.

Poliklinika Leptir
Ilica 253/1
Zagreb

Nalaz scintigrafije

Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Barbus

28.05.2011. 20:25

Radila sam nalaz scintigrafija stitne zlijezde sa Tc-99m pertehnetatom: Na scintigramu se prikazu oba reznja koji su povecani i nehomogeno vezuju radiofarmak.Isti se vecim intenzitetom vezuje u lijevom reznju koji je manji od desnog te medijalnoj liniji desnog reznja.Veci dio desnog reznja slabijim intenzitetom vezuje radiofarmak.

Eho nalaz stitnjace:ukupni volumen stitnjace je cca 30 ml. U strukturi lijevog lobusa diferencira se cista velicine oko 7 mm.
U desnom lobusu diferencira se solitarni nodus velicine 34 mm koji je dijelom cisticno degeneriran i sa ponekim kalcifikatom.
Nalaz ukazuje na noduznu strumu.

Nalaz hormona
T4 8,79 pmol/L
T3 4,52 pmol/L
TSH 0,60 ulU/ml

Molim Vas da mi kazete o cemu se radi, da li je opasno i sta mi je ciniti.

Unaprijed Vam veliko hvala.

Ante Škaro, dr. med.

04.06.2011. 15:35

Na ovim nalazima pokazuju se oštećenja u građi štitnjače od kojih je najveće u desnom režnju na mjestu čvora koji je nefunkcionalan (ne stvara hormone). U visokom postotku ovaj nalaz je dobroćudan, ali potrebna je kontrola i za poćetak ciljana citopunkcija pod kontrolom uzv-a kod koje se uzima uzorak stanica iz čvora za analizu prekoo mikroskopa. 1x godišnje radite kontrolni ultrazvuk, hormone. Ako bude rastao i ako budu znakovi pritiska na dišnju cijev onda se mora operirati štitnjača.