Bolesti štitne žlijezde


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 116 | Broj poruka: 475

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Nalaz ultrazvuka štitnjače


Autor Poruka

Tomislav Novosel, dr. med.

07.04.2012. 19:45


Poštovana Booboo

Nalaz ultrazvuka u kojem se spominje relativno homogena distribucija odjeka govori o jednoličnoj strukturi štitnjače. To je uredan i dobar nalaz koji pokazuje da u Vašoj štitnjači nema formiranih čvorova.
S obzirom da je TSH povišen, imate neke simptome hipotireoze, kao i obiteljsko opterečenje, svakako je potrebno napraviti kontrolni nalaz hormona te vidjeti kako se Vi sada osjećate, pa s obzirom na ukupnu kliničku sliku i hormonalni status donijeti odluku o eventualnom liječenju,
Lijep pozdrav.

Tomislav Novosel, dr. med.

07.04.2012. 21:15

Poštovana Jazzmine ,

Ultrazvuk je odlična dijagnostička metoda koja nam može dati vrijedne informacije o štitnjači. Ukoliko postoji čvor u štitnjači njega opisujemo određenim ultrazvučnim karakteristikama. Jedna od njih je ograničenost čvora u odnosu na ostali dio tkiva štitnače. Čvor koji vi imate je dobro ograničen i to je dobra stvar. S druge strana, ukoliko je čvor prokrvljen, odnosno vaskulariziran na njega je potrebno obratiti više pažnje. S obzirom da je čvor kojeg Vi imate veličine 35x20 mm svakako je potrebno učiniti ciljanu citopunkciju pod kontrolom ultrazvuka. Postoji određena vjerojatnost da imate smetnje gutanja, osjećaj knedle u grlu ili pritisak u vratu koje radi čvor svojom veličinom. Zbog veličine čvora, nalaza citopunkcije(koji slijedi) a i mogučih kompresivnih simptoma trebali bi polako razmišljati o eventualnom operativnom zahvatu.

Čvorovi koji su opisani kao reaktivni uz SCM mišić su čvorovi urednog izgleda, kao i ostali dio vrata.

matatara

24.04.2012. 17:40

Poštovani,
Molim vas da mi objasnite sljedeći nalaz:

UZV štitnjače s color dopplerom:
Desni režanj veličine 45x22x14 mm, inhomogene uzv strukture odjeka, u cjelosti nešto hipoehogeniji
Lijevi režanj veličine 46x20x13x mm, iste uzv strukture kao i desni
Istmus veličine 23x11x4 mm

V sistolički=12cm/sec na nivou desne arterije thyroide superior
V sistolički=22cm/sec na nivou lijeve arterije thyroide superior
ZAKLJUČAK: Difuzno promijenjena i povećana štitnjača čiji se volumen procjenjuje na oko 14ccm težine oko 15g
U preostalim dijelovima vrata ne registrira se patoloških promjena. CD uredan.
Pod kontrolom UZV-a učini se punkcija - citološki nalaz: u razmazima oba punktata vidi se tkivo štitnjače.
LI VL I lijevi režanj štitnjače
LI VL II desni režanj štitnjače

TSH- 2,21
FT4-14,5
FT3-4,97
ATG-17,1
ATPO-9,0

Tomislav Novosel, dr. med.

26.04.2012. 16:55


Poštovana Matatara,

Vaša štitnjača je malo povečana i nejednolike strukture. Kada se kaže je štitnjača nejednolike strukture misli se na to da su nastale neke promjene u štitnjači. Te promjene nisu dovoljne da bi utjecalo na kvalitetu rada štitnjače što je vidljivo iz nalaza hormona koji su dobri. Također, u Vašoj štitnjači nema formiranih čvorova niti ikakvih suspektnih znakova što je potvrđeno obostranom citopunkcijom čiji nalaz ukazuje na tkivo štitnjače. Kako je štitnjača malo povečana postoji mogučnost da povremeno imate osjećaj knedle u grlu ili osjećaj stezanja. Iz tog razloga se preporuča učiniti kontrolni uzv za 6 mjeseci s nalazima hormona.

nea0401

01.06.2012. 21:20

Postovani,

molim Vas lijepo objasnjenje nalaza i da li je potrebna terapija te ako je kakva:

scintigrafski se registrira asimetricna stitnjaca, nesto uvecanog desnog lobusa, relativno homogeno aktivitetom prikazana.
uz gornji pol lijevog lobusa stitnjace registrira se naznacen prikaz lobusa piramidalis.
razrjedjenje aktiviteta RI registrira se uz lateralnu konturu srednje trecine desnog lobusa.

Zakljucak:
asimetricna nodozna gusa sa slabije sa slabije funkcionalnim cvorom desnog lobusa.
difuzna bolest stitnjace.

unaprijed zahvaljujem

lp

nea

Tomislav Novosel, dr. med.

04.06.2012. 00:00


Poštovana Nea,

Po nalazu scintigrama se vidi da su nastale promjene u štitnjači te da je desni režanj štitnjače povećan u čijem donjem dijelu se nalazi zona koja slabije radi(slabije nakuplja radiofarmak). Samo prema ovom nalazu jako je teško reći da li je potrebno kakvo liječenje ili samo kontrola. U svakom slučaju se preporuča učiniti pregled, uzv štitnjače te hormone štitnjače kojima će se upotpuniti slika o stanju štitnjače te će se na temelju svih nalaza moći dati konačno mišljenje.

jahanara

16.06.2012. 04:10

Poštovani,
molim Vas da mi objasnite sljedeći nalaz:
Ehosonografskom analizom prikazuje se primjereno velika štitnjača s hipoehogenim žarištem u desnom režnju promjera oko 7mm uz koje se vidi još jedna hipoehogena zona promjera oko 3mm. Ostali dijelovi žlijezde su bez jasno demarkiranih fokalnih lezija uz inhomogenu strukturu parenhima. Isthmus je debljine oko 6mm. Žlijezde slinovnice su normalne veličine i strukture. Na vratu se ne nalazi patološki uvećanih limfonoda kao ni druge tumefakcija.

Unaprijed hvala,
Lijep pozdrav

Tomislav Novosel, dr. med.

16.06.2012. 20:45

Poštovana Jahanara,


Vaša štitnjača je uredne veličine. U desnom režnju imate dvije promjene (čvora) vel. 7 i 3 mm. Kod oba opisana čvora nisu primjećene suspektne ultrazvučne karakteristike. S obzirom sa su obje promjene male, a bez sumljivih znakova preporučuje se redovita ultrazvučna kontrola te eventulano citopunkcija ukoliko bi čvorovi na slijedećoj kontroli narasli. Za sada prema ovom nalazu nema razloga za brigu.

peliza

17.06.2012. 03:05

Molim vam mišljenje o ovo nalazi: UZV štitnjače DR veličine 5,8x1,9x2,9cm je izrazito nehomogeno izoehogen strukture. U G/2 DR nalazi se anehogena igor sam stražnjem pojačanje odjela 2,5x1,7x2,0 cm i sam tankom septum u posteriorno dijelu. U D/2 DR uočava se još 3 hipoehogena čvorić sam znaciti policistične generacije od koji je najvise 0,8x0,7x0,8 cm. lar veličine 5,1x1,5x1,7 cm je nehomogeno izoehogen strukture s više anehogeni čvorić od koji je najvise 0,8x0,5x08cm. zaključiti: polipozna cisticna struka. cca anehogena čvor u G/2 DR (ejakulirano 3 cca tekuće sadržaja)

Tomislav Novosel, dr. med.

18.06.2012. 21:40


Poštovana Peliza ,

Desni režanj je povečan sa cistom veličine 2.5x1.7cm u gornjem dijelu režnja. Dio tekučeg sadržaja te ciste je izvađen punkcijom. Radi se o dobročudnoj promjeni koja Vam može raditi kompresivne simptome kao pritisak u vratu, osjećaj knedle u grlu prilikom gutanja ili osjećaj stranog tijela u vratu. U donjoj polovici desnog režanj imate nekoliko manjih čvorova veličine do 0.8 cm. Znači da je veći dio desmog režnja promijenjen. Lijevi režanj je također malo povečan sa najvjerojatnije cistama veličine do 0.8 cm. Nalaz koji ste dobili upučuje na dobročudne promjene. Međutim velika je vjerojatnost da će se sadržaj ciste ponovo napuniti s vremenom i da će Vam uzrokovati smetnje. U tom slućaju se može razmišljati o operativnom zahvatu. S obzirom da je dobar dio štitnjače promijenjen svakako bi trebalo napraviti kontrolu hormona štitnjače jer postoji vjerojatnost da se zbog smanjene kvalitete tkiva štitnjače ne proizvodi dovoljno hormona.

jahanara

03.07.2012. 20:00

Poštovani doktore,

već sam Vam se javljala sa nalazom ultrazvuka, radi se o nalazima mog supruga. U međuvremenu doktor opće prakse poslao ga je da izvadi hormone i na punkciju čvora.
Nalaz hormona: TSH 2,46, T3 1,69 i T4 80.
Citološki nalaz: "Makroskopski pregled: punktat inhomogene zone u desnom režnju štitnjače pod kontrolom UZV-a. Nalaz: u razmazima punktata nađeno je nešto tireocita u tračcima i nakupinama, te pojedinačno, koloid, stanični detritus, te elementi periferne krvi. Mišljenje: tkivo štitnjače."
Prije nego što je došao citološki nalaz, doktor ga je poslao na radiologiju, vrsta pregleda pasaža gastroduodenuma. Doktor na radiologiji je odbio napraviti taj pregled uz mišljenje da rtg pretraga nije trenutno neophodna, jer nema nikakvih nalaza a naročito s obzirom da se radi o mladom pacijentu koji bi ovom dijaskopskom pretragom mogao dobiti veliku dozu zračenja.
nakon što je došao citološki nalaz doktor opće prakse je rekao da je sve u redu, ali suprug i dalje ima knedlu u grlu, upućen je na otorinolaringologiju.
Više ne znam što nam je činiti, i kome vjerovati, pa Vam se ovim putem obraćam za Vaše mišljenje.

Unaprijed hvala,

LP

Tomislav Novosel, dr. med.

03.07.2012. 23:00

Poštovana Jahanara,

Pročitao sam Vaše prijašnje i najnovije pismo. Čvor u štitnjači koji je Vaš suprug punktirao nije veliki. Postoji mogućnost da je prilikom citopunkcije pod kontrolom uzv-a došlo do uzimanja uzorka blizu čvora, a ne uzorka čvora, što se može dogoditi. To je sada teško reći, no postoji određena vjerojatnost s obzirom da je nalaz govori o tkivu štitnjače, a ne o promjenjenom tkivu štitnjače što čvor je. Zbog tog razloga ne bi bilo loše ponoviti punkciju. U ovom trenutku mi je teško govoriti da li je radiološka pretraga bila potrebna ili ne, ali svakako se slažem da je potrebno učiniti pregled otorinolaringologa. Nalaz hormona štitnjače je uredan. Postoji mogućnost da Vaš suprug ima osjećaj knedle u grlu zbog štitnjače, ali potrebno je isključiti i druge uzroke. Predlažem Vam da suprug dođe u ORL ambulantu Klinike za tumore, srijedom kada imam ambulantu te ću mu na temelju pregleda moći više reći. Sutra također može doći. Ukoliko je to prerano, može doći bilo koju srijedu osim slijedeće(11.07) jer sam na tada slobodnim danima.

zoranka1

05.07.2012. 10:25

Poštovani,
imam 45 godina i probleme sa štitnjačom. Hormoni su mi stalno u gornjim granicama i pijem euthyrox, 2x25 mg. štinjača mi se povečavala i pravi mi probleme sa disanjem i stalnim promjenama raspoloženja. Debljam se i dok pazim na prehranu i jedem manje. Krvna slika mi je pokazala da imam smanjeno željezo (4) iako nikad s tim nisam imala probleme. Doktor mi kaže da pokušava sa ovom dozom euthyroxa smanjiti i kilažu . Prije 4 mjeseca ultrazvuk je pokazao da je sad povečanje pod kontrolom, a i menzis mi se poremetio i sad je prilično neredovit. Najveći problem mi je debljina, pa Vas molim da mi date kakav savjet kako to staviti pod kontrolu.

Tomislav Novosel, dr. med.

15.07.2012. 05:05

Poštovana Zoranka1,

Bio sam na g.o. pa nisam bio u mogućnosti ranije odgovoriti. Dobar dio odgovora sam Vam dao u Vašem drugom pitanju. Shvatio sam da Vas debljina muči i da želite smršaviti ali Vam ne ide od ruke. Lijek koji uzimate se daje za liječenje hipotireoze tj. normaliziranje razine hormona štitnjače. Ukoliko ste bili u hipotireozi tj. u stanju nedostatka hormona štitnjače metabolizam Vam se usporio i krenuli ste se debljati. Po uzimanju terapije hormona štitnjače metabolizam se ubrzava tj. bolje reči vrača se u normalu a time se automatski i gubi višak kila. Naravno da je nakon terepije potrebno učiniti kontrolu da se vidi da je li doza adekvatna te da li je treba korigirati. Zbog toga Vam savjetujum učiniti kontrolu hormona štitnjače koja će pokazati da li je hipotireoza uzrok Vaših tegoba.

matatara

06.08.2012. 23:05

Poštovani doktore,

Molim Vas da mi usporedite ova 2 nalaza. Prvi je rađen prije 3 mjeseca, a drugi sada:

UZV štitnjače s color dopplerom:
Desni režanj veličine 45x22x14 mm, inhomogene uzv strukture odjeka, u cjelosti nešto hipoehogeniji
Lijevi režanj veličine 46x20x13x mm, iste uzv strukture kao i desni
Istmus veličine 23x11x4 mm

V sistolički=12cm/sec na nivou desne arterije thyroide superior
V sistolički=22cm/sec na nivou lijeve arterije thyroide superior
ZAKLJUČAK: Difuzno promijenjena i povećana štitnjača čiji se volumen procjenjuje na oko 14ccm težine oko 15g
U preostalim dijelovima vrata ne registrira se patoloških promjena. CD uredan.
Pod kontrolom UZV-a učini se punkcija - citološki nalaz: u razmazima oba punktata vidi se tkivo štitnjače.
TSH- 2,21
FT4-14,5
FT3-4,97
ATG-17,1
ATPO-9,0

Novi nalaz:
Desni režanj veličine 44x22x14mm, inhomogene uzv strukture odjeka, u cjelosti nešto hipoehogeniji
Lijevi režanj veličine 44x 18x 13mm, iste uzv strukture kao i desni
Istmus veličine 25xllx4mm

V sistolički=21cm/sec na nivou desne arterije thyroide superior
V sistolički=17cm/sec na nivou lijeve arterije thyroide superior

TSH- 1,34
FT4-13,9
FT3-3,7
ATG-<10,0
ATPO-9,3

Molim Vas za Vaše mišljenje.Liječnik mi je propisao Euthyrox 50, a prije 3 mjeseca Euthyrox 25.

Unaprijed hvala!

Tomislav Novosel, dr. med.

12.08.2012. 20:10

Poštovana Matatara,

Pročitao sam oba nalaza uzv štitnjače, kao i moje mišljenje od prije nekoliko mjeseci. Oba nalaza su u principu ista. Promjene u štitnjače se događaju sporo, tako da se u tri mjeseca niti ne očekuju neke bitne promjene, pogotovo što Vi nemate formirane čvorova.

Nalaz hormona štitnjače je uredan. Na terapiju hormona štitnjače osim nalaza hormona i uzv štitnjače, ponajviše nalaza hormona ovisi i kako se Vi subjektivno osjećate. Ukoliko imate neke smetnje kao što su umor, manjak energije, dobivanje na masi, osjećaj stezanja u grlu te ako se nalazite u stresnom razdoblju ima razloga za terapiju te je sve navedenom potrebno uzeti u obzir prilikom određivanja doze terapije.

stil

26.09.2012. 20:55

Poštovani doktore!
Obraćam vam se jer moja žena ima problema sa štitnjaćom i radila je punkciju štitnjaće u bolnici "DR. FRA MATO NIKOLIĆ" odjel citologije Nova Bila Travnik. Nalaz je ovaj;
CITOLOŠKI OPIS: Razmaz punktata štitne žljezde je izražene celularnosti, tireociti su u vidu plahti, papilarnih nakupina i tračaka. Nađu se manje nakupnine atipičnih tireocita u vidu papila i tubula sa anizocitozom i izgubljenog polariteta i orjentacije stanica. Ovi tireociti su hiperplastični, jezgra je nježnog kromatina, ponegdje se vide sitni nukleoli: citoplazma je nježna , slabije bazofilna, jasno ograničena, obilna.
Nađe se obilje pigmentofaga sa grubim pigmentom te atipični degerativno promjenjeni tireociti, elementi periferne krvi.
Koloid je obilan, difuzan, te u vidu krpica.

M/ Prisutni atipični tireociti.
Preporučuje se PHD (ORL kirurgu)
Dr. M. Rašo
Šta vi savjetujete da se uradi?
Unaprijed zahvalan.

Tomislav Novosel, dr. med.

30.09.2012. 15:40

Poštovani Stil,

S obzirom da se radi o nalazu atipičnih tireocita preporuča se učiniti operativni zahvat. Nalaz atipični tireociti upučuje da su nastale promjene u štitnjači te da su se stanice štitnjače počele mjenjati. Potrebno je odstraniti jedan režanj (jedna strana) štitnjače te poslati na ex tempore biopsiju (hitan pregled štitnjače pod mikroskopom koji radi patolog za vrijeme dok pacijent je uspavan). Ukoliko nalaz bude dobročudan operacija se privodi kraju, a ukoliko nalaz nije dobročudan potrebno je nastaviti operativni zahvat i ukloniti cijelu štitnjaču.

vec

18.10.2012. 10:30

Poštovani,
molim Vas da mi rastumačite nalaz UZV vrata

UZV pregledom prikaže se štitnjača koja je izoehogene, homogene strukture parenhima, čija je izmjerena veličina: desni režanj 55 X 13 X 12 mm, lijevi režanj 49X 17 X 14 mm, istmus je gracilan.
U donjoj trećini desnog režnja straga nađe se hipoehogeni, homogeni čvor smješten djelomice ekstratireodino vel 6 x 7 mm.
Ehografski identična tvorba smještena je estratiroidno iza srednje trećine desnog režnja štitnjače
Submandibualrna žlijezda desno i lijevo je uredna.
S desne strane vrata ne nalazi se patološki uvećanih limfnih čvorova.
Obje parotide su uredne ehostrukture i veličine.
S lijeve strane vrata iza m. scm. nađe se ovalni limfni čvor vel 4X7 mm
Učiniti ft3, ft4, TSH, PTH, bris grla, nazofarinkisa te s nalazima na punkciju čvora sa određivanjem PTH u punktatu.

Nisam osjećao nikakve bolove u tom predjelu, razlog zašto sam išao na uzv je što sam napipao kvržicu na vratu, ne na štitnjači. Planiram svakako ići na pretrage no molim Vas da mi pobliže objasnite o čemu se radi jer mi specijalist dao samo papir ne objasnivši o čemu je riječ. Odnosno koliko bi moglo biti ozbiljno.

Unaprijed hvala

Tomislav Novosel, dr. med.

21.10.2012. 20:10


Poštovani Vec,

Nalaz ultrazvuka štitnjače ukazuje na dvije promjene na koje bi trebalo obratiti pažnju. Jedna je opisana kao hipoehogeni, homogeni čvor smješten djelomice ekstratireodino vel 6 x 7 mm u donjoj trečini desnog režnja a druga kao ehografski identična tvorba smještena estratiroidno iza srednje trećine desnog režnja štitnjače.
Uz stražnju stranu svakog režnja štitnjače nalaze se paratioreoidne žlijezde koje kontroliraju koncentraciju kalcija u organizmu. Te žlijezde mogu se povečati i pojačano proizvoditi PTH (hormon koji kontrolira kalcij). Nalaz ultrazvuka upučuje da bi se moglo raditi o povečanim paratireoidnim žlijedama, ali ne može se za prvi opisani čvor apsolutno isključiti i da se radi o čvoru o štitnjači. Pretrage na koje ste upučeni će sigurno razjasniti situaciju i daljnje liječenje ili kontrole će biti prema nalazima. Ukoliko se radi o povečanim paratireoidnim žlijezdama u velikoj večini se radi o dobročudnim promjenama koje se liječe kirurški. Potrebno je promijenjene žlijede odstraniti jer remete ravnotežu kalcija u organizmu.