Home / Forum / Bolesti i stanja / Bolesti štitne žlijezde / Nalaz ultrazvuka štitnjače

Bolesti štitne žlijezde

U forumima odgovaraju na Vaša pitanja isključivo stručnjaci iz određenih područja medicine, stomatologije i psihologije.

Broj tema: 119

Broj poruka: 424

Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

anonymous

Tomislav Novosel, dr. med.

Klinika za tumore
Ilica 197
Zagreb

Škaro Ante, dr. med.

Ante Škaro, dr. med.

Poliklinika Leptir
Ilica 253/1
Zagreb

Nalaz ultrazvuka štitnjače

Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

vec

22.10.2012. 19:30

Poštovani dr. Novosel,


Prvo da vam se zahvalim na odgovoru. A zatim par pitanja. Koliko je ta operacija zahtjevna i kakvi su rizici vezani uz nju? Koji su benefiti operacije budući da ja trenutno ne osjećam neke zdravstvene smetnje( možda sam se samo navikao na njih pa ih ne primjećujem). Jedino što mi pada na pamet je dugogodišnja bol u vrat( ja sam to povezivao sa sjedenjem za kompjuterom), a i primjetio sam česte, ali relativno blage prehlade i probleme sa sinusima i grlom u hladnijem dijelu godine( recimo sad malo osjećam grlo).
I još bi me zanimalo, ako nije problem u povećanim paratireodnim žlijezdama, koje su još mogućnosti?

Lijep pozdrav

Tomislav Novosel, dr. med.

22.10.2012. 22:30

Poštovani Vec,

Povećana produkcija PTH (hiperparatireoidizam) uzorukuje povećanu koncentraciju kalcija u krvi. Dobar dio ljudi sa hiperparatireoidizmom nemaju simptome već se otkrije kao slućajan nalaz. Dugotrajni hiperparatireoidizam uzrokuje razgradnju kostiju (iz kostiju dolazi višak kalcija u krvi) te bubrežne kamence jer se povišena razina kalcija nastoji bubrezima otkloniti iz organizma, a to je moguće do neke mjere pa se zbog toga kalcij u obliku kamenaca taloži u bubrezima. Uz opisane promjene moguća je cijela palete simptoma a izdvojio bih probavne probleme i depresiju.
Prvo pitanje na koje bih Vam odgovorio je da benefit operativnog zahvata je spriječavanje gore navedenih komplikacija bolesti, bubrežni kamenci i potencijalni lomovi kostiju koje su "oslabljene". Rizici operativnog zahvatu su ozlijede živca koji pokreće glasnice koji je u uskoj vezi sa paratireoidnim žlijezdama te manipulacijom može privremeno ili stalno prestati raditi. Posljedica je promukao glas. U pravilu dolazi rijetko do oštečenja živca u ustanovama koji se bave operacijama štitnjače i paratireoidnih žlijezdi.
Postoji mogućnost da pojačano radi jedna ili više žlijezda, tj. da se radi o jednoj ili više promjenjenih. Dijagnostikom se potvršuje o kojem broju se radi, te se uslijed operativnog zahvata mjeri koncentracija PTH koja pokazuje da li je/su odstranjene sve promijenjene žlijezde. Čovjek u pravilu ima 4 žlijezde i pola jedne je dovoljno za regulaciju kalcija. Ukoliko nakon operativnog zahvata niti jedna žlijezda ne radi, potrebno je uzimati nadoknadu kalcija u obliku tableta.
Sve što sam Vam opisao se dijagnostičkim postupcima koje su Vam svjetovane može lako dokazazi. Ukoliko se ne radi o promijenjenoj paratireoidnoj žlijezdi, najvjerojatnije se radi o čvoru u štitnjači. Ciljana citopunkcija pod kontrolom ultrazvuka je pretraga koja će ukloniti sve nedoumice, te će daljnje liječenje biti usmjereno u skladu sa tim nalazom.
Nadam se da sam Vam razjasnio nejasnoće.

maya17

09.11.2012. 15:20

Poštovani!Zanima me mišljenje o uzv štitnjače DR:51x10x11mm,izoehogenih,tek diskretno inhomogenijih odjeka
LR:47x9x13mm,izoehogenih,tek diskretno inhomogenijih odjeka
I:21x2x17mm
štitnjača urednih dimenzija,izoehogenih odjeka
Nije mi jasno sada zapravo da li je ovo skroz uredan nalaz li nei šta točno znači ovo inhomogenijih odjeka,da li je to zauvijek promijenjena struktura štitnjače i da li se štitnjača može "oporaviti" te da bude u potpunosti homogena?Hvala Unaprijed

dinka

10.11.2012. 20:40

Poštovani,možete li mi protumačiti nalaz i reći da li hitno trebam na daljnje pretrage u ZG?
Štitnjača u cijelosti voluminoznija,oba režnja i istmus.
Oba režnja su inhomogene ehostrukture infiltrirana multiplim sitnim cističnim zonam,promjera do 6mm.
U području donjeg pola lijevog režnja diferencira se neoštro kontinuirana,inhomogena,septirana i djelomično kalcificirana nodozna promjena,dimenzija oko 9x10 mm.
Unutar desnog režnja štitnjače diferenciraju se dvije hipoehogene fokalne promjene,promjera oko 9 mm uz još jednu cističnu promjenu,promjera oko 8 mm.
Hvala Vam, na odgovoru!

20.11.2012. 20:55

Poštovanje,
zanima me da li zbog bolesti štitnjače mogu imate akne,masnu kožu i pojačanu dlakavost koje ne prolaze ni liječenjem antibioticima ni kontracepcijskim tabletama?
Naime,bila sam kod dermatologa i gienkologa i ništa nije pomoglo,pa se sad spremam k endokrinologu na vađenje hormona.
Imam 22godine.

Lijep pozdrav!

aleksandra79

20.11.2012. 20:55

poštovani nalaz UZ štitne žlijede mi je slijedeći :
žlijezda uvećana do 29 ml hipoehogene i heterogene ehostrukture bez formiranih nodusa.
lijevi režanj 30.00mm,22.9mm,41.9mm
desni režanj 24.6mm,18.0mm,43.0mm
molim Vas za mišljenje
P.S u zaključku nalaza stoji radi se o autoimunoj bolesti štitne žlijezde

Tomislav Novosel, dr. med.

23.11.2012. 20:30

Poštovana mea__culpa

Poremećaj rada štitne žlijezde se može očitovati širokom paletom simptoma. Neki od njih mogu biti i kožni simptomi kao akne, suha kože, vlažna kože i čitav niz drugih, ovisno da li štitnjača radi pojačano ili smanjeno. Svakako Vam savjetujem učiniti hormone štitnjače koji će razjasniti da li Vaša štitnjače utječe na Vašu kožu.

Tomislav Novosel, dr. med.

23.11.2012. 20:30

Poštovana Aleksandra79,

Zbog nalaza uzv koji ukazuje na promjene štitnjače postoji mogućnost da imate ili ćete razviti neke od simptoma koji mogu biti kompresivni zbog povečane žlijezde ili umor, manjak energije, suha koža, dobivanje na masi i drugi zbog poremećaja rada žlijezde. U svakom slučaju potrebno je učiniti nalaz hormana štitnjače koji će pokazati kvalitetu funkcije Vaše štitnjače. Zbog uzv nalaza koji ukazuje na autoimunu bolest potrebno je učiniti i nalaz protutijela Anti TPO i Anti Tg te na temelju tih nalaza i na temelju kao se Vi osjećate donjeti odluku o eventualnom liječenju ili o daljnjoj kontroli.

vec

05.12.2012. 14:25

Poštovani dr. Novosel

obavio sam pretraga o kojima smo ranije razgovarali i dobio rezultate. Nalazi krvi su: TSH - 0,881, FT3 - 5,7, FT4- 14,5, PTH - 30. Sve unutar referentnih vrijednosti. Nalaz punkcije čvora - 0,5 pmol/L. Niže od donje granice koja je 0,8. Možete molim Vas prokomentirati. Hvala.

Tomislav Novosel, dr. med.

08.12.2012. 19:45

Poštovani Vec,
Kako su sada nalazi uredni, nije potrebna nikakva terapija već samo redovna kontrola. Postoji mogućnost da se kod Vas radilo o privremenom poremećaju, no zbog prijašnjih nalaza svakako je potrebno učiniti kontrolu kroz 2 mjeseca da se potvrdi da je i dalje sve uredno.

vec

09.12.2012. 13:45

Te kontrole ću morat radit do kraja života? Uključuju li one i vađenje krvi i punkciju? Naime, s obzirom da je čvor prilično duboko, punkcija je bila bolna i dugotrajna. I zanima me što se mora kontrolirati? Da čvor ne postane maligni ili da ne dođe do povećane produkcije PTH? Može li čvor jednostavno nestati? Na koncu čak i ako se to dogodi moguće je da se ponovo pojavi kao što se u nekom trenutku ovaj pojavio, zar ne? Eto, nadam se da nisam previše udavio s pitanjima happy.

Za kraj bih Vam se zahvalio jer su mi Vaša objašnjenja bila od velike pomoći. Strpljivo ste mi razjasnili puno toga. U komunikaciji s Vama sam doznao više o čemu je riječ nego sa liječnicima kod kojih sam bio. Također bih pohvalio koncept ovog portala. Mislim da se radi o iznimnom projektu.

Lijep pozdrav

tangencijalno

16.12.2012. 23:30

Poštovani
Molim Vas da mi objasnite nalaz hormona i uzv štitnjače
uzv je utvrđeno da je štitnjača urednog smještaja i veličine te diskretno hipoehogenijeg sitno zrnatog parenhima, bez vidljivih žarišnih promjena

DR mjeri cca 15*14*53mm, LR 14*14*47mm

hormoni :
TSH 36,5 iz mlU/L
FT3 5,03 iz pmol/L
FT4 7,3 pmol/L

unaprijed zahvaljujem

tomba

22.01.2013. 17:55

Poštovani,
imam 32 godine i dvoje djece( 4 i 1 godina). Molim da mi pojasnite UZV štitnjače:
desni režanj 38x17,3x18,6mm nehomogene ehostrukture, difuzno hipoehoičan s tračcima izoehogenih odjeka, stražnji rub nepravilan. istmus mjeri 22x16x5 mm hipoehoičan. lijevi režanj 38x19,2x18,4 mm slične ehostrukture kao desni režanj. nalaz karakterističan za difuznu bolest.
TSH 12,10
T4 88,40
T3 2
Th. Euthyrox 25 ug svako jutro, a vikendom 50 ug
liječnica mi nije ništa objasnila, samo je rekla da je doživotna terapija. Imam česta lupanja srca, može li to biti od štitnjače budući da su simptomi hipotireoze sporiji rad srca . Zanima me je li mogu planirati trudnoću sa ovakvim nalazom i koliko je to opasno?
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru

crna2

28.01.2013. 16:45

Poštovani imam 34 godine bila sam na ultrazvuku štitnjače prvi puta nalaz : štitnjača obično položena, difuz. homogene ali grublje ehostrukture sa odjecima viših amlituda homogeno raspoređenim. Žarišnih lezija se ne nalazi. Desni lobud mjeri 45x14x21mm,a lijevi 50x14x19 mm. Struma gl.thyreoideae. Euthyreosis.
Vađen nalaz tsh 2010 godine tsh 5,47 (0,270-4,20)
Drugi ultrazvuk je bio 2010 godine Štitnjača je ostala godotvo u cijelosti idenntične veličine , homogene , tek nešto refletivnije ehostrukture. Žarišnih lezija se ne nalazi. Desni lobus mjeri 50x10x20mm a lijevi 48x12x19xmm. Istimus je širine 2 mm. Hipothyreosis.
Nalaz FT3 4,5(31,-6,8)
TSH 2,78(0,27-4,20)

Poslijednji ultrazvuk je obavljen u 01/2013 godine.
Štitnjača je obično položena, blago povećana, nešto hipoehogenija ehostrukture. Žarišnih lezija se ne nalazi. Desni lobus mjeri 56x13x18mm,istimus je širine 2mm, alijevi lobus mjeri 54x12x19 mm. Struma limfomatosa.
Vađeni nalazi FT4 15,9(12,0-22,0)
TSH 3,56(0,27-4,20)
TPO 10,79 (do 34)

Ja se osjećam jako umorno , depresivno , iscrpljeno slabo spavam, opada mi kosa i masti se jako , koža mi je suha i pucaju mi noktiu, debljala sam se 10 kg u 3-4 mj može li mi netko obijasniti da li je tim mojim problemima možda štitnjača jer mi doktorica nije baš nešto najbolje objasnila unaprijed zahvalna srdačan pozdrav

Tomislav Novosel, dr. med.

03.02.2013. 22:30

Poštovana/i Tangencijalno,

Kod Vas je štitnjače uredne veličene bez čvorova, ali njezina funkcija je smanjena što se vidi iz nalaza hormona. Zbog toga se možete osjećati umorno, bez energije, dobivati na masi te imati suhu kožu.

Potrebno je učiniti pregled kako bi Vam se mogla dati nadoknada hormona štitnjače.

Tomislav Novosel, dr. med.

03.02.2013. 22:30

Poštovana Tomba,

Ultrazvuk koji ste obavili pokazuje da su kod Vas nastale promjene na štitnjači, ali nisu se razvili nikakvi čvorovi. Zbog opisanih difuznih promjena Vaša štitnjače ne radi onako kako bi trebala raditi te zbog toga je potrebno uzimati terapiju Euthyroxom koju i uzimate. Doduše, nalaz hormona nije dobar te bi zbog tog razloga bilo potrebno učiniti pregled i povisiti terapiju.
Ponekad se simptomi hipotireoze preklapaju sa simptomima hipertireoze. U Vašem slučaju velika je vjerojatnost da lupanje srca je uzrokovana nedovoljnim hormonalnim statusom štitnjače. Kako planirate trudnoču svakoko bi trebalo povisiti dozu hormona štitnjače tako da TSH između 1-2. Potrebna je normalna razina hormona štitnjače trudnice kako bi se dijete normalno razvijalo, a kod povišenog TSH može doći i do otežane oplodnje.
Vaše stanje nije opasno. Ne morate se brinuti. Potrebno je samo regulirati dozu hormona štitnjače kako bi se bolje osjećali i kao bi začeče i trudnuča uredno prošli.

Tomislav Novosel, dr. med.

03.02.2013. 22:30

Poštovana Crna2,

Nalaz ultrazvuka ukazuje na blaže promjene u štitnjači koje nisu velikog značaja. Unazad nekoliko godina je došlo do manjeg povečanja štitnjače što ne bi smjelo biti klinički značajno niti Vam stvarati kompresivne simptome.
Simptome koje ste opisali mogu biti simptomi smanjenog rada štitnjače što se vidi iz granično povišenog TSH. Savjetovao bih Vam pregled u ORL ambulanti Klinike srijedom gdje bi obavili pregled i donjeli odluku o daljnjim kontrola i eventualnoj terapiji.

sojna2

22.02.2013. 12:20

Poštovani,

Proteklih godinu dana primjetila sam jako opadnje kose i vrlo česte promjenje raspoloženja ,mislila sam da je to zbog stresa na poslu dok me ginekologica nije uputila da provjerim hormone šitanje. Naime smanjio mi se rok ,a i trajnje menstrualnog ciklusa. Napravila sam pretragu hormona šitnjače i rezultati su bilu u granicama normale, dokotor me pregledao i uputio na ultrazvuk. Na ultrazuvku je pronađeno jako mnogo čovriča, različitih velčina (jkako velih,srednji i mali ) različite starosti. Rađena mi punkcija iz dva čvora koje je doktor nasumce izabrao, a nalaz toga glasi ovako:

Prikazuje se oba režnja štitnjače, desni ražanj povećan. Desni ražanj: 6,9x1,6x2,0 cm. U gornjoj polovici desnog ražnjana nalazi se hipoehogeni septirani čvor sa cistično degenerativnom promjenom veličine 2,3x1,1x2,1 cm, a kranijalno od čvora nalazi se manji hipoehogeni čvor veličine 0,9x0,4x0,8 cm. U donjem polu desnog ražnja nalazi se duguljasati hipoehogeni čvor veličine 3,1x1,0x1,7 cm čijom punkcijom je dobiven nalaz za umjerenu proliferaciju tireocita uz cistične degenerativne promjene i obilan koloid. U lijevom ražnju štitanjače i lijevoj polovici istmusa nalazi se hipoehogeni čvor koji izbočuje konturu organa veličine 1,7x0,6x1,1 cm ispunjen izoehogenim odjecima. Punkcijom istog dobiven je nalaz cistično promjenjivog tkiva štitanjče.

Molila bi Vas za Vaše mišljenje i savjet

unaprijed zahvaljujem

Ema30

25.02.2013. 22:50

Postovani,
Mozete li da mi objasnite malo opsirnije sta znaci ovaj Laboratorijski nalaz koji sam dobila:

Imunohemijske analize: Rezultat: Jedinice: ref. Vrednosti: Metoda:
S TSH (III GEN.) 0.07 mIU/L 0.40-4.00 CLIA
S T4 149 nmol/L 58-161 CLIA
S FT3 9.7 pmol/L 9.7 CLIA

Unaprijed hvala.

Tomislav Novosel, dr. med.

11.03.2013. 10:25


Poštovana Ema30,

Kod Vas se radi o suprimiranom nalazu TSH. TSH je hormon hipofize koji kontrolira rad štitnjače. Ukoliko štitnjača radi smanjeno TSH raste te potiče štitnjaču na dodatni rad. Kod Vas je TSH snižen, što znači da štitnjača sama proizvodi dovoljno (previše) hormona štitnjače te nije potrebna stimulacija. Ovakvu stanje može biti uzrokovanom i prevelikom dozom hormona štitnjače ukoliko uzimate nadoknadu lijekova štitnjače. Ako ne uzimate nikakve lijekove za štitnjače potrebno se javiti na preled kako bi se učinila obrada i otkrio se uzrok Vašem stanju. Postoji mogućnost da zbog ovog nalaze se pojačano znojite, imate lupanje srca te pojačan osjećaj nervoze.