Bolesti štitne žlijezde


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 116 | Broj poruka: 475

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Ridlov tiroiditis


Autor Poruka

-Lasta-

13.04.2013. 11:45

Molim za savjet. Moj problem sa stinom zlijezdom je poceo 1981 a moje godiste je 1967. Konstatovano je uvecanje i imala sam terapiju ali sad ne znam koju. Nakon udaje 1987 i problema u trudnocama sam prestala uzimati terapiju,zatim je poceo rat i sve se poremetilo tako i briga o vlastitiom zdravlju. Sad zivim u Skandinaviji tu sam se obracala za kontrole i sve je uvijek" bilo u redu".Od simptoma evidentan je konstanatan umor,debljina unatoc ishrani koja je umjerena cesto neredovna ali nikad preobilata, skoro uvijek mi je hladno i ne znojim se ili vrlo malo. Sad znam da sam pogresila sto pri posjeti svojoj zemlji nisam uradila kontrolni pregled. To sam uradila ove godine 30.3.2013 i konstatovano je:
UZV: Stitna zlijezda je asimetricnih lobusa,neravnomjerno zadebljale kapsule i nehomogene ehostrukture-pseudonodozna.
Desni rezanj:30,3x31,0mm
Lijevi rezanj:27,7x29,6mm
Paratireoidne zlijezde se ne izdvajaju.Parotidne i submandibularne zlijezde su urednog nalaza
Nema cervikalne limfadenopatije
Dg. Tyreoiditis susp.
Nakon UZV zatrazen nalaz hormona a nalazi su:
T3-2,2
T4-180
TSH-1,94
TG-1,6
Anti-TG-At-406
Anti-TPO-MAT-742
PTH-29,2
Kalcitonin-<0,1
Nalaz onkologa/hirurga
Palpatorno uvecana st. zlijezda Gr II, nehomogena sa znacima Ridlovog tiroiditisa,moguce polinodozna,seze do PGM,izrazito tvrda te je operativno lijecenje terapija izbora.

Molim vase misljenje da li operativni zahvat jedino rjesenje

Unaprijed hvala



Tomislav Novosel, dr. med.

07.06.2014. 20:30

Poštovana -Lasta-,

Kod Vas je potrebno uzeti 2 stvari u obzir. Jedna je povečana štitnjača koja može uzrokovati kompresivne smetnje; pritisak u vratu, otežano gutanje, osjećaj stranog tijela u vratu i sl. Ukoliko Vas to jako smeta trebali uzeti u obzir kirurško liječenje da se ti simptomi smanje. Druga stvar koju je potrebno uzeti u obzir su simptomi koje ste naveli. Zbog povišenih vrijednosti protutijela postoji mogućnost da periodično ili konstantu imate poremećaj rada štitnjače koji uzrokuje navedene simtpome. Hormonalno status koji ste naveli je uredan, ali se može promijeniti zbog protutijela. Ukoliko Vam se pogoršaju simptomi potrebno je učiniti kontrolu hormona štitnjače te u slućaju porasta TSH uvesti terapiju po kojoj će simptomi regredirati.