Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


BSG vakcina


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

siren30

17.11.2008. 22:50

Postovani,
Na otpusnom listu iz porodilista moje kceri (u 12. mjesecu ce imati pune 3 godine) pise da je u bolnici dobila vakcinu BSG i protiv hepatitisa B (ne znam kako se zove), medjutim ona na rukici nije imala nikakvu tackicu niti joj je ostao neki oziljak (kao sto ga ja i moj muz imamo) pa sam malo u nedoumici da li je uopce primila BSG vakcinu.
Naime, rodjena je nesto ranije, u 36. nedjelji i bila je manje porodjajne tezine (2,5 kg) pa mislim kako je mozda i nije primila. Nije da ne vjerujem ljekarima, ali na otpusnom pismu koje sam ja dobila po porodu stoji da sam primala terapiju koju zaista nisam dobivala, pa se bojim da i mom djetetu nije uradjen copy-paste otpusnog pisma...
Ono sto mene zanima, da li postoji neki test da se napravi za BSG vakcinu jer ne bih da je vakcinisem ako ju je zaista primila, a nasa pedijatrica kaze da ukoliko zelimo da je vakcinisemo sa BSG da to uradimo do 5. godine, a na moje pitanje da li treba uraditi neki test prije toga, kaze da ne treba...
Molim vase misljenje
Unaprijed zahvalna

Darko Richter, dr. med.

18.11.2008. 16:10

Ako nema ožiljka, nema niti valjanog BCG cijepljenja. Ne mora biti copy-paste, već samo to da cijepljenje nije uspjelo. Na tom mjestu ste kroz nekoliko tjedana od cijepljenja, trebali zapaziti ljubičastu kvržicu, koja na kraju prijeđe u krasticu i otpadne, a na tom mjestu ostane manji trag - ožiljak. Ako svega toga nije bilo, cijepljnje nije uspjelo.
Može se cijepiti bilo kada, ali najviše smisla ima da se cijepi dok je mala. Prethodno treba učiniti tuberkulinski ili PPD ili Mantoux-ov intradermalni test (to bih učinio svakako, i, ako bi bila pozitivna, ne bih je cijepio, već se zapitao nije li na drugi način bila u kontaktu s klicama tuberkuloze).

siren30

19.11.2008. 18:15

Zahvaljujem na brzom odgovoru.
Ukoliko dijete bude pozitivno na test koji ste naveli, da li to znaci da je bila u kontaktu sa nekim ko je zarazen tuberkulozom, i da je organizam stvorio odredjenu dozu imuniteta, te je zato ne treba cijepiti ponovo.
Ono sto ste naveli oko reakcije na BCG koju je dobila u porodilistu, ona definitivno nije imala niti nackicu na mjestu uboda, niti joj je ostao bilo kakav oziljak.

Pozdrav iz Sarajeva

Darko Richter, dr. med.

19.11.2008. 22:45

Pozitivni kožni test znači samo da je organizam bio u kontaktu s klicom, bilo BCG bilo prave TB. A da li klice još ima, da li je nešto prebolio, to se iz toga ne može reći, već bi trebalo tada vidjeti gdje i od koga je stigla ta klica i da li dijete ima, npr., na plućima, neke znakove TB. A cijepiti je u tom slučaju već kasno.

cenga

22.12.2008. 13:05

Kcerka je pri rodjenju primila BCG vakcinu, ali nije ostao nikakav trag cijepljenja. Za mjesec dana puni 5 godina. Interesira me da li je potrebno da je vakcinisemo protiv tuberkuloze jer nema traga na ruci pa pretpostavljamo da cijepljenje nije uspjelo? Zivimo u BiH (Sarajevu) i konsultirali smo se sa vise ljekara, ali nismo dobili jasan odgovor sto trebamo ciniti.

Darko Richter, dr. med.

22.12.2008. 16:40

Sada više nije najbitnije da se cijepi. No, uvijek se može, osobito ako je poznato da je u obitelji netko bolovao od TB, jer to bi bio faktor rizika. prethodno, međutim, treba učniti PPD (Mantoux) test, da se vidi je li već bila u kontaktu. Ako jest (test pozitivan >5 mm), onda NE cijepiti.

BebaEna

23.04.2010. 16:16

Postovani,
Imam problem koji su vec ranije naveli roditelji, moja curica od 4,5 godine nema oziljak od BCG vakcine, a nema je ni mladja kcer od godinu dana.
Naime, vec sam se ranije konsultirala sa pedijatricom za stariju kcer, i pitala je za testiranja koja vi navodite, a odgovor je da se to vise ne radi, jer navodno ti testovi nisu pouzdani. Odgovor nase pedijatrice kada sam pitala za stariju kcer: "Mozete, ako hocete dovesti dijete da je vakcinisemo ponovo."
Dakle ostavlja nama na volju da odlucimo, sto me dodatno zbunjuje, jer zelim dijete zastititi, oboje djece naravno, a bojim se rizika.
Moje pitanje je sad za oboje djece, da li ih vakcinisati BCG-om bez testerinja, i koje su posljedice ukoliko je neka od njih vec zarazena klicom?

Hvala i veliki pozdrav iz Sarajeva.

Darko Richter, dr. med.

23.04.2010. 18:00

Potrebno je prvo biti siguran da ožiljka doista nema, unatoč tome što je dijete primilo cjepivo.
Drugo, ako traga odista nema, onda treba prvo napraviti PPD (Mantoux ili tuberkulinski) test.
Tek ako je on negativa, ide se u ponovno cijepljenje. Ako je pozitivan, treba vidjeti nema li dijete tuberkulozu.

BebaEna

26.04.2010. 10:35

Smijem li se usuditi odvesti dijete na cijepljenje bez PPD testa? Naime nasa pedijatrica tvrdi da se to vise ne tadi (mislim na testiranje), iz razloga sto taj test nije pouzdan?
Hvala i pozdrav iz Sarajeva

Darko Richter, dr. med.

26.04.2010. 14:10

Vi sa svojim djetetom možete uraditi što god hoćete. Rizik da je dijete imuno na TB ili da je ima, pa da na novi BCG dobija akcelerantnu ili pojačanu reakciju, jest realan, ali malen. Zato se preporučuje učiniti PPD.
Vaše priče koje navodno emitira vaša pedijatrica, sasvim su mi neuvjerljive. Mislim da vi sami komplicirate.

BebaEna

26.04.2010. 23:15

Zahvaljujem na brzom odgovoru!
Nazalost, istina je sto vam pisem, nasa pedijatrica iz doma zdravlja gdje vodim obje kceri, zaista mi je u vise navrata rekla da test nije potreban, te da nije pouzdan, i da se zato vise ne radi, i da dijete vakcinisem ako hocu. Zaista me vise sramota i pitati je ponovo za test, a ne zelim da dijete dobiva bcg ukoliko nema potrebe.
To je i razlog sto sam zeljela cuti vase misljenje koje izuzetno cijenim. Totalno sam zbunjena, meni kao laiku je logicno da se uradi test, vi kao strucnjak tvrdite takodjer da se treba napraviti, a ja sam pred zidom zvanim nadlezni pedijatar iz doma zdravlja kojem moje dijtete, tj oboje djece, pripadaju.
I sta da sad napravim?
Inace, ja sam jako zadovoljna nasom pedijatricom, nemojte me pogresno shvatiti, ali su mi ruke svezane sto se tice bcg vakcine.
Jedino sto mi preostaje da odem ponovo kod nje, insistiram na testiranju, vrlo vjerovatno i izazovem prepirku u kojoj mi ona hladno moze reci da je vec nekoliko puta rekla da se PPD test vise ne radi i bla bla bla, znate vec i vi kako znate otresti roditelje koji uporno insistiraju na necemu (kao ja ovaj put na testu), i onda otici negdje drugo, npr privatnom pedijatru ili na pedijatrisku kliniku i tamo zahtjevati testiranje.
Smijem li se usuditi cijepiti dijete bez testiranja ili da ipak idem tamo gdje ce neko htjeti uraditi PPD test i tek nakon toga cjepiti dijete ako ima potrede?

Hvala i pozdrav

Darko Richter, dr. med.

27.04.2010. 01:50

Ne znam koliko sam vam puta već ponovio svoj savjet. Ali, vi ste tipični socijalistički pacijent. Vi biste, da netko za vas donosi odluke. Taman posla. Odluka je uvijek i samo vaša.

tanja00

17.08.2010. 14:15

pisala sam vam o lomu ključne kosti, ali se na kraju ispostavilo da je pedijatar dao krivu dijagnozu, i da se radi o žlijezdi, tako nam je rekao drugi pedijatar, istu žlijezdu dijete ima pod pazuhom i na ruci tik do cjepiva bsg. doktor nam je rekao da je to reakcija na bsg cjepivo.jesu li te žlijezde opasne i trebamo li strahovat sad nad svakim novim cjepivom? sljedi nam cjepivo ovih dana, doktor je naručio kompletan nalaz krvi i mokrače. zanima vaše mišljenje o toj reakciji na bsg.
unaprijed hvala

Darko Richter, dr. med.

17.08.2010. 19:35

Od frakture, do reakcije na cjepivo dugi je put.
Morao bih to vidjeti sam. Tko zan o čemuj je riječ.
Ako je cijepljen visoko na ramenu, moguće je da se poveća limfni čvor malo iznad klavikule, ali, tada nema povećanja u pazuhu.
A bitno je i kojim je cjepivom dijete cijepljeno. Nakon uviđenja liofiliziranog cjepiva, ovakve nuspojave (BCG-itis) su postale jako rijetke.
U Hrvatskoje se daje to liofilizirano cjepivo.

tanja00

17.08.2010. 23:55

izgleda da loma nije ni bilo jer je taj pedijatar to letimično samo pogledao i to zaključio, naš pedijatar nam je rekao da je to vjerojatno reakcija na bsg, tri kvrgice su se pojavile kada je djetetu pukao gnojni čepić otprilike u to vrijeme.... jedna je na vratu i sad nakon 10 dana izgleda manja i nije više crvena, jučer je bila ta na ruci crvena dok danas već više izgleda modra, tu pod pazuhom je doktor napipao. vadili smo komplet krvnu sliku i urin i nalazi su uredni.inače dijete je cijepljeno u hrvatskoj.

Darko Richter, dr. med.

18.08.2010. 11:30

U Hrvatskoj se daje liofilizirano BCG cjepivo.
Ne znam o čemu je riječ kod vas, jer, između kalusa od loma, i gnojnog čirića ili čvorića, razlika je velika. Tako da iz toga mogu zaključiti da vi nemate ama baš nikakve predodžbe što se zbiva s vašim djetetom. A to je loše. I doktori nisu krivi, da se razumijemo. Morali biste malo pomnije slušati što vam kažu, i, ako ne razumijete, pitati. A ne se hvatati za varijante koje dr. može spominjati, pa onda udri po frakturi, ili BCG-u, itd.
A tko zna što je.
Sigurno je to da je dijate vaše.