Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Cijepiti ili ne....?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

silvestar

08.04.2018. 18:30

Lijepi pozdrav ,cijenjeni dr Rihter! Molim Vas za pomoć. Moje dijete David(rođen 08.01.2012) je bio onkološki pacijent,02.08.2014 g. otkriven tumor Wilms desnogbubrega,08.08.2014 učinjena je desnostrana nefrektomija (patohistološk nalaz trifazični nefroblastom)nakon toga je primio kemoterapije 28 tjedana (vincristin,aktinomicin i doxarubicin). Na kontrolino CT-u(25.03.2015),otkrivene su tri metasaze u plućima. 01.04.2015 započinje ponovno sustavno liječenje za relaps tumora wilms,12 ciklusa kemoterapije (endoxan,doxarubicin,holoxan,etposid,carboplatin),zatim 10 zračenja oba plućna krila (28.04-10.05.2015),a uzete su u i matične stanice u pohranu. Na ovo liječenje bolest se povukla (tj u desnom plućnom krilu liječnici kažu da je to ostao ožiljak od 4 mm,koji pratimo snimanjem CT u intervalima od prvo 3 mj pa sad svakih 6mj) ,zadnju kemoterapiju primio je 15.01.2016.. Na zadnim kontrolama onkolog nam je rekao da se dalje može normalno cijepiti jer je prošlo dvije godine od zadnje kemoterapije i da nam preporuća da ga još cijepimo protiv pneumokoka jer je dosta bolezljiv sto se tiče prehlada ,viroza ,imunitet slab.Pitanje za Vas cijenjeni doktore ,pošto je David to sve prošao i nas je jako strah dalii ga cijepiti ili ne ,s obzirom da je bilo povrata bolesti onkološke djece nakon cijepljena? Napominjem David je redovito cijepljen prema kalendaru cijepljenja do 2.5 godine dok nije obolio od te bolesti tada se više nije cijepio zbog lječenja. Hvala Vam na razumijevanju,u iščekivanju što skorijeg odgovora......

Darko Richter, dr. med.

24.04.2018. 08:30

Dijeete se može cijepiti mrtvim cjepivima iz redovnog programa i doaatno (Prevenar) ako je u remisiji osnovne bolesti. Vi ovdje opisujete da jeste, pa u tom slučaj se moće cijepiti. O detaljima i o eventulano živim cjepivima tek uz detaljnije informacije o sadašnjim nalazima KKS, IgGAM, imunofenotipizacije.

ZgRena

07.09.2023. 15:45

Pozdrav, molim Vas za očitanje nalaza jer doktorica vjerojatno ne stigne odg na mail. Mama mi je rekla da nisam preboljela vodene kozice, išla sam vaditi antitijela s obzirom da nisam dobila kozice od svojeg djeteta kad je ona imala.
Krv sam vadila u klinici za infektivne bolesti FM.
VZV
IgG negativno
IgM negativno
IgA negativno

Metoda EIA
Da li trebam biti u strahu da ću kozice dobiti od drugog djeteta? Imam 34 godine.
Lp

Darko Richter, dr. med.

07.09.2023. 23:30

Prema nalazu vodene kozice preboljeli niste. S obzirom da one u odraslih osoba imaju težu kliničku sliku i tijek (moguće hemoragične kozice, upala pluća od varicella zoster virusa), preproučio bih vam da se svakako cijepite. Čak i da ste koji slučajem imali vodene kozice bez jače kliničke slike, tko zna kada u djetinjsvtu, pa da su se protutijela tijekom vremena negativizirala, cijepljenje će vas dodatno zaštititi protiv svakog oblika infekcije i nimalo neće škoditi.

Vienna

09.12.2023. 08:25

Postavani,

Imam dijete koje za 3 tjedna puni 6 godina.
Cijepljeno dosad redovito prema kalendaru:
- Bcg 1x
- Hexacima 4 x
- priorix 1x
- prevenar 1x, s 3 godine starosti

Nije imalo nikakvih vecih reakcija na cijepljenje, osim nakon hexacime, kod 3. doze crvenilo i otvrdnuce velicine kovanice, i kod 4. doze oteklinu, crvenilo cijelog bedra. Cijepljena je oko podneva, a pred spavanje je pocela sepati, zaliti se na bol u nozi i bedro je bilo vruce na dodir, crvenkasto i oteceno u usporedbi s drugom nogom u koju nije aplicirano cijepivo.
Oteklina je prosla kroz 2 dana. O cemu se tu tocno moglo raditi? Je li rijec o alergijskoj reakciji i kako pristupiti iducem cijepljenju?
Nasa pedijatrica kaze da je to normalna reakcija koja se jako cesto dogadja bas kod 4. doze tog cijepiva i da nema nikakvih kontraindikacija za 5. dozu…

Darko Richter, dr. med.

10.12.2023. 21:50

To normalna reakcija koja se jako često dogadja baš kod 4. doze tog cijepiva i nema nikakvih kontraindikacija za 5. dozu, a ta je ionako sa smanjenim udjelom svih antigena (najmanjje je smanjen tetanus), pa se bilježi velikim T i svin ostalim malim slovima: Tdap (Boostrix ili Adacel). Da nema lokalne reakcije, katkada s temperaturom (što sv enzaivamo reaktogenošću), moglo bi se pomisliti da vam je netko umjesto cjepivoa dao fiziološku otopinu. Ta je reakcija ključna za uspješni imunonsi odgovor na cjepivo, tj. ona ukazuje da se cjepivo "primilo".

Vienna

10.12.2023. 23:25

Hvala na odgovoru. Bojali smo se da mozda nije rijec o arthusovoj reakciji

Darko Richter, dr. med.

11.12.2023. 20:50

Arthus nije isključen, no on obično nastupi nakon 18 h, i ne boli, nego svrbi.