Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Cijepljenje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

lvsr

01.11.2010. 20:42

Sin (uskoro 5 godina) ima u nosu Streptococcus penumoniae (potvrđeno brisom). Trenutno nema nikakvih simptoma bolesti. Doktorica je preporučila da se cijepi cjepivom Pneumo 23. Da li je problem što ima bakteriju u nosu? Da li bi se prije trebalo riješiti bakterije antibiotikom pa tek onda cijepiti?
Kćer (2 godine i 2 mjeseca) nema bakteriju u nosu, upravo je preboljela virozu (tri dana visoke temperature) i sada je dobro. Da li se ona može cijepiti protiv pneumokoka i kada te kojim cijepivom (Prevenar ili Pneumo 23)? Ne znam da li je važno za cijepljenje pa pripominjem da kćer ima atopijski dermatitis koji joj trenutno dosta aktivan (ima ekceme te ju koža dosta svrbi).
Puno pozdrava.

Darko Richter, dr. med.

01.11.2010. 23:20

Sin može dobiti Pneumo23, a kći Prevenar 1 doza + Pneumo 23 1 doza nakon 2-6 mj. Ljudi su stalno puni bakterija, i njihova nazočnost, a bez simptoma bolesti, nije kontraindiakcija za cijepljenje.

lvsr

03.11.2010. 13:20

Poštovani, hvala Vam na odgovoru. Zaboravila sam napomenuti da sin (uskoro 5 god) nije dosada cijepljen protiv pneumokoka (dakle nije dobio Prevenar). Da li se ipak sada cijepi samo cjepivom Pneumo 23?
Pozdrav.

Darko Richter, dr. med.

03.11.2010. 13:55

Zašto ste nesigurni? Imate odgovor, i radite s njime što hoćete. Ovako se možemo dopisivati u nedogled, jer, svaki ćete se put sjetiti da ste nešto zaboravili. Možete zaboraviti ono što ste eventualnho napravili, ali ne i ono što niste. Jer, u životu niste još puno, puno toga. Pa kada se krenete svega sjećati, gdje će tome biti kraj?

ambit31

06.12.2010. 12:05

Poštovani dr. Richter,

Moje dijete je sa navršenih dva mjeseca života primilo redovno cjepivo (DI-TE-PER, POLIO) nakon čega je, uslijedila Hipotono - hiporesponzivna epizoda (navedeno u otpusnom pismu). Jedan dan bolničkog promatranja, nakon obavljenih pretraga, svi nalazi su bili uredni, pušteni smo kući, međutim daljnji tijek cijepljenja je bio odrađivan po posebnoj "metodi", izbjegavajući cjepivo za pertusis i nje bilo neželjene reakcije.
Danas moje dijete ima 15 mj. i 10 dana i treba primiti cijepivo Priorix.
S obzirom na gore navedeno, zanima me da li u cijepivu Priorix postoji neka komponenta koja bi opet dovela do neželjene reakcije? Molim Vas za Vaše mišljenje budući da sam jako zabrinuta za moguće reakcije.
S poštovanjem.

Darko Richter, dr. med.

06.12.2010. 13:40

HH epizoda ne javalja se nakon Priorixa.

ambit31

06.12.2010. 15:50

Poštovani dr.Richter,

zahvaljujem na brzom odgovoru.

Srdačan pozdrav

Pashanna

15.05.2011. 00:00

poštovani,

smatrate li da postoji veza između veće svijesti o primjeni cjepiva i porasta autoimunih bolesti?
također me zanima da li je možda atopijski dermatitis indikacija ili kontraindikacija za cijepljenje dojenčeta Prevenarom?
unaprijed hvala na odgovoru.

Darko Richter, dr. med.

15.05.2011. 17:30

Svijest o bilo čemu, i autoimune bolesti nemaju nikakve paralele.
Atopijski dermatitis je indikacija za alergološku obradu, i ništa više, ali, niti manje.

raga I

07.06.2012. 22:05

Sto mislite o cjepivu za hepatitis u 6.razredu OŠ,čula sam puno negativnih reakcija na cjepivo.hvala

Darko Richter, dr. med.

09.06.2012. 19:05

Mislim da je to cjepivo trebalo primiti još puno ranije, ali, bolje ikad nego nikad.
Ja nisam čuo, već imam priliku vidjeti kako djeca boluju od kroničnog hepatitisa B, od kojega se nikada neće izliječiti, kako danas stvari izgledaju. Tj., umrijet će od njega i posljedične ciroze, ako slučajno ne umru od nečeg drugog prije.
Tako da nemam pojma što vi to čujete, a što ja to viidm, i nikako mi ne ide u glavu da se ljudima mogu, kraj zdravih očiju, puniti uši potpuno nevidljivim stvarima.
Kada će konačno netko tužiti one, koji su, unatoč svim očitostima i dokazima zaslužni za to da se dijete ili djeca ne zaštite od tako grozne bolesti, od koje je zaštita gotovo besplatna. Možda, da cjepivo košta 5000, a ne 50 kn, bilo bi na tapeti neke emisiji "Zajedno", "Misija", "Puls Hrvatske" ili "Otvoreno", pa bi se dubokoumno raspredalo o tome kako je to dobra stvar, samo, eto, problem je što si to svi ne mogu priuštiti.

Brod55

05.05.2013. 23:05

Poštovani dr. Richter molim Vas da mi odgovorite na pitanje htjela bih svoje sedmomjesečno dijete cjepiti sa Prevenar cjepivom ali naša pedijatrica nije imala iskustva do sada sa tim cjepivom. Ipak je odlučila da kupimo cjepivo i cijepimo dijete. Sa šest mjeseci tj. 04.04. 2013. primio je cjepivo PENTAXIM I ENGERIX te nas je naručila za cijepljenje Prevenarom 07. 05. 2013. pa Vas molim za savjet jeli prošlo dovoljno vremena od 04. 04. 2013 da dijete može primiti prevenar cijepivo ?

Darko Richter, dr. med.

07.05.2013. 11:50

Dovoljno, Preporučio bih drugu dozu Prevenara dati nakon 6 tjedana, a treću tijekom druge godine života.

picek84

14.05.2013. 19:05

Poštovani dr. Richter,
moje dijete bi se uskoro trebalo cijepiti cjepivom koje se dobiva sa godinu dana starosti djeteta. Pošto na internetskim stranicama piše sve i svašta o cijepljenju i nuspojavama, a neki navodi su poprilično stari, te neka cjepiva i povučena iz upotrebe, zanima me kojim cjepivom se djeca sada cijepe, kakve su moguće nuspojave i postoji li alternativno cjepivo (naravno ako je bolje od redovnog). Unaprijed hvala na odgovoru!

Darko Richter, dr. med.

17.05.2013. 00:20

Aki vi ne znate o kojem je cjepivu riječ, ne znam niti ja.

andreatali

10.12.2014. 20:30

Postovanje,dr.Richter!Ja sam Andrea Talijancic!Molila bih da mi odgovorite!Ovako,s prvim djetetom(curicom Klarom)smo bili kod vas jer smo imali u obitelji slucaj X-SCID na bazi IL2R-a.Bio je to moj necak Andrija Ante Tomas.Savjetovali ste kad se Klara rodila da ju se ne cjepi do 9.mj. zivota tj.dok ne obavimo pretrage kog Vas.Klarin nalaz je bio skroz cist,Bogu Hvala.Muci me sad,trebam u 1.mj.rodit sincica pa me zanima trebamo li s njim isto raditi pretrage s obzirom da su mi rekli da ta Andrijina dijagnoza napada samo musku djecu te da je genetska!Posto se ja ne razumim u to sve,molila bih da mi oprostite sto ovako laicki vas pitam....Zahvaljujem puno i Pozdrav o obitelji Tomas i Talijancic iz Makarske..

Darko Richter, dr. med.

12.12.2014. 00:30

Ne bi bilo pametno da pod vašim imenom i prezimenom pred publikom bistrimo osobne medicinske detalje. Zato bih vam preporučko da mi se javite na mail: bibice@live.com, pa ćemo sve riješiti. Nisam siguran da je bilo riječi o IL-2Ra, jer, u mojem sjećanju, mi nismo dobili konačni odgovor iz Pariza. No, sada je do tih odgovora puno jednostavnije doći, a proradio je i laboratorij na Rebru.

sarawendy

03.03.2015. 21:30

Poštovani doktore molim Vas savjet.....naime imam bebu staru 8 mjeseci. Do 4. mjeseca života je sve uredno cijepljena prema programu obveznog cijepljenja. Sa 6 mjeseci je bila prehađena pa ju pedijatrica nije htjela cijepiti i tako smo uz curenje nosića uhvatili i 8 mjeseci (za par dana smo naručeni na cijepljenje) Dali joj kašnjenje u cijepljenju može naštetit? I s obzirom da je do sada cijepljenja Pentaxim i Engerix B može li se sad cijepiti "6 u 1" cjepivom (da smanjimo broj uboda)? Zahvaljujem Vam

Darko Richter, dr. med.

04.03.2015. 19:25

Kašnjenje joj je moglo naštetiti do sada, ali, ako nije, sve je u redu. A umjeto Pentaxim a+ Engerixa, može dobiti "6u1".

eke

19.03.2015. 18:45

Poštovani
Moje djete sa 7.god. bi se trebalo cijepiti redovnim cjepivom MPR .On biluje od JIA .Bolovat je počeo sa 15 mjeseci .Prvu dozu cijepiva MPR je dobio sa godinu dana.Trenutno je u remisiji, ali je bio 3 godine na movalisu ,decortinu i mtx tabletama.Naravno ne istovremeno nego terapija jedna za drugom i 2 puta na punkciji kortikostroidima u oba koljena.Problemi su sa koljenima ,jutarnja ukočenost ,bolovi kad duže sijedi itd.Trenutno je u remisiji tj. zdrav. Da li ga mi smijeno cijepiti? Pitamo se da li je prvo cjepivo s godinu dana sprovociralo bolest?Ja nisam protivnik cijepiva jer smo i kćer prije 5 mjeseci cijepili Priorixom i nema problema samo sam zabrinut.Molim vas pomognite nam u odluci.