Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


cjepivo


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ozut

02.02.2006. 19:08

Cijenjeni doktore, zanima me da li mogu istovremeno cijepiti 13-mjesečno dijete cjepivom Priorix i Engerix. Napominjem da je 23.12. 2005. cijepljen protiv tuberkuloze i da li i koliko treba nakon toga čekati da bi se mogao cijepiti (priorix-engerix)?
Zanima me da li vi u toj dobi preporučate još koje cijepljenje a koje nije u službenoj tablici cjepljenja?

Dr. Darko Richter

02.02.2006. 23:02

Ako je nastao ožiljčić nakon BCG-a može se cijepiti dalje. Da je sila, mogao bi se cijepiti i ne čekajući taj ožiljak. Priorix i Engerix smije primiti o istoj viziti, na dva različita mjesta, intramuskularno. Osim toga, tijekom druge godine života treba da primi DTP+Polio+Hib (4. doza u životu). No, postoji 6-valentno cjepivo tzv. INFANRIX HEXA, koje sadrži DTaP, inaktivirani polio, Hib i Engerix, sve u istoj birzgalici. Naravno da ga kod nas nema, no, pretpostavljam da bi se mogao nabaviti preko privatnog recepta putem raznih apoteka-marketinga za lijekove. Tako vi vaše dijete moglo sada primiti Priorix i Engerix, zatim za 1 mj. 2. dozu Enberixa, aza 4-6 mj. revakcinaciju za sve iz prve godine te zadnju dozu Engerixa, sve u istoj injekciji. Dijete koje je navršilo 12 mj. može se također cijepiti i protiv vodenih kozica, ako ih do tada nije preboljelo (ako niste sigurni, računa se da ih nije preboljelo, bez dodatnih pretraga). Cjepivo Varilrix u toj se dobi daje u jednoj dozi, na 6-tjednom razmaku od neke druge žive vakcine (npr. Priorixa, živog polija), a bez obzira na druga cjepiva, iako se nastoji održati razmak od 4 tjedna od mrtvih cjepiva, ili primijenitui Varilrix o istoj viziti, u drugo mjesto.