Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Di-Te-Per


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

otočanka05

21.06.2010. 12:15

Poštovani, doktore. Moja curica koja skoro puni 4 godine sutra treba biti cjepljena cjepivom za Di-Te-Per. Kada je sa dvije godine primila to isto cjepivo cijela natkoljenica joj je jako natekla, zacrvenila se i bila vruća na dodir. temperaturu nije imala. Telefonski sam se čula s pedijatricom koja mi je rekla da to nije ništa, da je vjerojatno od uboda nekog insekta (??; kakva slučajnost). Sada me hvata strah sutrašnjega dana... Što da napravim, mislite li da je to bila reakcija na cjepivo?? Hvala

Darko Richter, dr. med.

21.06.2010. 13:30

Ono je, ako se radilo o reakciju nakon 6-24 h, vjerojatno bila Arthusova reakcija, i, iako nije apsolutna kontraindikacija za docjepljivanje nakon 3 godine, ipak je potreban oprez. Sada bi se dijete trebalo cijepiti u deltoidni mišić na nadlaktici. Ako se drica odluči, tehnika bi trebala biti besprijekorna, i potom bi valjalo davati hladne (ledene) obloge, te paracetamol svakih 6-8 h tijekom 1-2 dana.
Budući da nemamo osnovne podatke o toj reakciji, a to je vremenski razmak od cijepljenja, te veličina otekline (promjer u cm), ja se ne bih usudio nukati vas na cijepljenje.

otočanka05

22.06.2010. 20:25

Tada je dijete cjepljeno ujutro, oko 9, a reakcija se pojavila kasno popodne. Doslovno cijela natkoljenica je bila JAKO natečena. Stavljane su hladne obloge i to je prošlo kroz par dana. Mi živimo na otoku i nemamo izbora što se pedijatrice tiče, iako ni ja, kao ni mnogi roditelji ovdje nisam zadovoljna njezinim radom, pa sam u dosta navrata tražila savjet od privatnika u gradu. Ne sumnjam u Vašu sposobnost, pa Vam se upravo zato i javljam. Što se tiče ovog cjepljenja, ako je prošli put doista to bila reakcija na cjepivo, da li da sad očekujem isto ili nedaj Bože nešto gore?? I kako da ja pedijatricu pokušam "uvjerit" da to nije bio ubod insekta, što je ona zaključila bez da je dijete uopće vidila? Još jednom, hvala.

Darko Richter, dr. med.

22.06.2010. 23:00

Tja se insekt zvao DiTePer.
Za očekivati je slična ili čak i jača reakcija.
Nekada se u takvim situacijama dijete dvaput ubadalo, najprije s pola doze, pa drugi dan s preostalom polovicom, ako nije bilo ozbiljnije reakcije.

otočanka05

23.06.2010. 11:50

Oprostite što Vas opet gnjavim, pedica nas je upisala za cjepljenje tek drugi tjedan... Još samo dva pitanja, jel postoji neko drugo cjepivo s kojim ta reakcija možda nebi bila tolika, te kakve mogu biti posljedice ako ne cijepim dijete? Biste li se odlučili na cjepljenje da je to Vaše dijete? To je sve, hvala

Darko Richter, dr. med.

23.06.2010. 17:40

Postoji bezbroj cjepiva, ali sa svima bi bila ista priča, ako se ta priča mora dogoditi.
Ja ne znam bih li ili ne cijepio svoje dijete, kad ne znam kolika je bila ta reakcija i da li bihje okrstio Arthusovom reakcjom. Ako bih, onda sigurno ne bih dijete ponovno cijepio u kratkom roku.

Lejleta

24.06.2015. 11:50

Postovani,
da li biste mi mogli dati savjet? Naime, inace sam iz BiH , i imam djevojcicu koja za mjesec dana puni 6 mjeseci i inace smo primili sve vakcine do sada. U nasem domu zdravlja se inace vakcina HIB i DITEPER daju odvojeno, i mi smo primili prve dvije doze HIB i na obje imali jake lokalne rekacije, zatim smo primili i prvu dozu DITEPER koja je bila acelularna. Nasa pedijatrica nam je rekla da je sledeca doza celularna jer imaju zalihe samo da prvu daju acelularnu a sotale celularne. Inace su te vakcine tj nove sa Torlak instituta i rekacije su jace. Mene zanima da li je dobro za moje dijete da primi sada celularnu i koliko je ona zasticena ako se odlucimo da drugu i trecu dozu ne primimo? Zabrinuta sam jer je imala te jake rekacije na HIB pa se bojim da ce jaca rekacija biti mozda na te celularne vakcine? I da li ako dijete pokaze neku rekaciju na vakcinu treba novu dozu opet da primi ili da se vise ne daje ? Hvala

Darko Richter, dr. med.

29.06.2015. 19:35

Morate razdvojiti Hib od DiTePer-a. Jaka lokalna rakcij ana Hib, ne predskazuje ništa za DiTePer. Sama jaka lokalna reakcija može značiti da je imunost dostatna, ili čak viša od potrebne, pa ne bi trebalo forsirati novu dozu. No, da li je to razlog, trebao bi utvrditi liječnik, ako zna. Najčešće ne zna, ili nije za to opremljen. Međutim, može točno znati da li je Hib dat ispravno, bez nepotrebnog traumatiziranja tikiva, jer i to je jedan od uzroka jačih lokanih reakcija.
Što se tiče DiTePer-a, od jedne doze sigurno nije nitko zaštićen. Da je tako, ne bi nitko davao još 4 ili 5 doza iza toga. Boje je imati acelularno, jer su reakcije doista manje, ali i cjelostanično ima svoje prednosti: drži duže, osobito komponenta protiv pertusisa.

Lejleta

03.07.2015. 22:05

Hvala na odgovoru

JUDITACULJAK

28.11.2016. 10:10

Poštovani,
dijete se cijepilo 15.11.2016. redovitim cjepljenjem protiv difterije, tetanusa i pertusisa. 18.11.2016 sam se javila kod liječnika sa simtomima opće slabosti, jake boli u glavi, u očima , puls joj je bio 110. Nakon 5 dana su je počela boliti i koljena. Više puta smo upučivani na hitan pedijatrijski prijem. Liječena u dnevnoj bolnici na infetologiji. a 25.11.2016 primljena na pedijatriju. Nitko od liječnika , unatoč svim simptomima ne priznaju niti uzimaju u obzir poslijedicu cijepljenja. Rade joj razne pretrage , čak su rekli i da bi joj punktirali kralježnicu.
Molim vas za savjet , uputu što da radim.
Mama

Darko Richter, dr. med.

04.12.2016. 23:40

S cijepljenjem nema veze, a što je, treba vidjeti.
Ne navoditi nšta, niti dob djeteta, niti koje je to cijepljenje po redu, niti druge bitne stvari - a najbitnija jest, tko je rekao da zna, ne zna ili da će vidjeti.