Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


DiTePer se nije resorbovala


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

almita

11.05.2012. 02:05

Poštovani, moj dvoipomjesečni sin je 26.04. dobio DiTePer + IPV te HEB u rukicu i nogicu (pretpostavljam da je živo cjepivo jer su rekli da mogu malo zakasniti na revakcinaciju). Ruka je sutra jako otekla i pocrvenila da bi sada nakon 2 sedmice i stalnih obloga od acidum boricum otok ostao veličine graška. Ljekar kaže da se vakcina nije resorbovala i sad mažem hidrokortizonom 5 dana pa na kontrolu. Dobio je i upalu uha. Revakcinacija se bliži i zaista ne znam šta da radim. Ne tražim odgovor - vakciniši ili ne vakciniši već malo više informacija. Može li vakcina štetno djelovati kad/ako se resorbuje nakon nekog vremena stajanja "u čahuri" kako sam ja to shvatila? Da li bi bilo bolje cjepivo 5 u 1 iako se kod nas ne daje? Čitala sam i o komplikacijama s gnojnim apcesom. Hvala puno.

Darko Richter, dr. med.

11.05.2012. 13:40

Dojenčetu od 2,5 mij., pa niti djetetu do 23 godine starosti ili 14-15 kg, intramuskularne injekcije se NE daju u ruku - eov upravo zbog toga što se desilo vašem djetetu. Premalena je mišićna masa. Zato se daje u vanjski dio bedrenog mišića sprijedaNekada se davalu "u guzu", ali je bolje dati u bedro, jer je tamo mišić čištiji, bez masnog tkiva i živčanih završetaka koji se mogu ozlijediti.
Objašnjenje što se sada dogodilo, da li se vakcina nije resorbirala, ili je nastala lokalna upalna reakcija, nije toliko bitno. Možete mazati hidrokortizonom, i to će s vremenom proći, odnosno, s rastom će se izgubiti u ostatku mišića.
Sljedeća vakcinacija svakako mora ići u bedreni mišić, a nikako u ruku.
Ne radi se o živim vakcinama, već o difterija-tetanus-acelularni pertusis te hepatitis B cjepivima.

almita

13.05.2012. 02:30

Puno Vam hvala na tako brzom odgovoru. Vi ste prvi koji mi je konkretno rekao šta da (ne) radim. Iako je kod nas (BiH) propisano i uobičajeno davati dosta tih vakcina u ruku, insistiraću da od sada vakcine dobija u bedreni mišić. Kod nas je inače trenutno jaka anti-vakcinacijska kampanja i jako cijenim ovo što radite - nama roditeljima samo treba malo više konkretnih informacija od stručnjaka. Lijep pozdrav.

Darko Richter, dr. med.

14.05.2012. 01:25

Nemojte ništa inzistirati, već postavite problem u svjetlu prethodne nuspojave.