Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Dizritmični eeg i cijepljenje DiTePer


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Amorena

22.03.2017. 10:25

Poštovani,
dječak od 6,5 godina unazad godinu dana imao je neuredan eeg nalaz..zadnji eeg sniman u budnosti pokazuje da je osnovni cerebralni ritam uredne frekvencije za dob, srednjih amplituda.Tijekom gotovo cijelog snimanja registriraju se spori valovi uz formiranje visokovoltažnih zašiljenih formacija PTO lijevo.Nalaz je dizritmički promijenjen.MR mozga je uredna.
Dječak nema nikakvih simptoma epilepsije i ne troši nikakvu terapiju, nikad nije imao febrilne konvulzije ni epi.napade.Zbog upisa u školu trebao bi biti cijepljen DiTePer cjepivom.Moje pitanje glasi, da li se uz ovakav nalaz eeg-a dijete smije cijepiti? Uz to, ima blagu motoričku disfunkciju sa poremećajem ravnoteže.
Zahvaljujem Vam na odgovoru!
Lijep pozdrav

Darko Richter, dr. med.

25.03.2017. 00:25

Koja mu je dijagnoza?

Amorena

26.03.2017. 16:15

Poštovani,
Dijagnoza glasi: MND II i dizritmički promijenjen eeg.
Zadnje snimanje u budnosti pokazuje da je osnovni cerebralni ritam uredne frekvencije za dob, srednjih amplituda, međutim tijekom cijelog snimanja registriraju se spori valovi uz formiranje visokovoltažnih zašiljenih formacija PTO lijevo..Na eeg-u obavljenom prije 4.mjeseca paroksizam se javio s fokalnim početkom desno TO.
Zahvaljujem Vam na odgovoru!

Darko Richter, dr. med.

26.03.2017. 23:15

MND u dobi od 6,5 g. ne postoji.

Amorena

29.03.2017. 00:05

Zašto po Vašem mišljenju ta dijagnoza ne može postojati kod nekog sa 6,5 godina? I molim Vaše mišljenje vezano za cijepljenje djeteta sa ovakvim eeg zapisom.
Još jednom zahvaljujem na odgovoru.

Darko Richter, dr. med.

29.03.2017. 20:40

MND motor neuron disease je zapravo naziv za ALS amiotrofičnu lateralnu sklerozu, a tu bolest u pedijatriji ne učimo.
A EEG zapis, sam po sebi, bez konvulzijskih kliničkih ekvivalenata, ne znači puno. Netko bi meni i vama morao objasniti što to vaše dijete ima. Koja je dijagnoza, koja je MKB šifra? Ne možete vi ovdje pecati s poluinformacijama, već dajte cjelovitu, pa će i odgovor moći biti barem nekakav.

Amorena

05.04.2017. 19:20

Poštovani doktore,
na žalost ne postoje nikakve druge informacije vezane za zdravstveno stanje mojeg djeteta..Samo neuredan eeg zapis..MR je uredna..Psihološka obrada navodi da je dječak emotivno i socijalno nezreo za svoju dob ali zreo za upis u školu.Pod uputnom dijagnozom navodi se Coordinatio disordinata alia.Zbog disbalansa u ravnoteži, kojeg smo primjetili mi roditelji, krenuli smo s vježbama kod fizioterapeuta po Bobath metodi. Neurolog nas nije uputio na nikakve dodatne pretrage, samo je rekao da se za 6.mj napravi kontrola sa nalazima eeg-a. Molim Vas da li mi Vi možete predložiti koje pretrage da učinimo s djetetom kako bi ta dijagnoza bila jasnija i kako bismo znali kako pomoći našem djetetu.
Još jednom Vam zahvaljujem!

Darko Richter, dr. med.

05.04.2017. 23:25

Dijete treba jedan dobar neuropedijatrijski pregled. Neuropedijatri rade na Rebru, Klaićevoj, Vinogradskoj, poliklinici Sabol, i možda još gdjegdje (govorim za Zagreb).
Vi ste bili kod nekog privatnika koji se ne bavi djecom, da li pogađam?

Amorena

06.04.2017. 12:30

Poštovani,
mi smo kod neuropedijatrice dr.Sekelj-Fureš u Klaićevoj bolnici.Tamo smo radili eeg, MR i bili na pregledu.Ona je navela djetetovu dijagnozu koju sam vam ranije spomenula.U poliklinici Sabol smo prvi put radili eeg (u pospanosti, budnosti i spavanju) i bili na pregledu kod njihovog neurologa dr.Krakar.
Njegov zaključak je da djetetov neurorazvojni status odgovara blagoj neuromotornoj disfunkciji tip II i da prema eeg nalazu nema indikacija za uvođenje antiepilepsijske terapije.Preporuka je bila napraviti MR mozga, svakih 4 mj.eeg, razgovor sa psihologom.Sve smo to obavili. Ne znam kakvo je postupanje s djecom koja imaju takve dijagnoze vezano za cijepljenje.Da li je taj neuredan eeg nalaz i dijagnoze koje su mu postavili kontraindikacija za cijepljenje ili nije..
Zahvaljujem Vam na vremenu i odgovoru!

Darko Richter, dr. med.

06.04.2017. 23:50

Ali kako je očitan EEG u Klaićevoj, a kako u Sabolu? I kako je opisan neuropedijatrijski pregled na jednom i drugom mjestu, iz EEG-e učinjene u isto vrijeme?

Amorena

07.04.2017. 11:05

Poštovani,
Eeg kod Sabola bio je 19.05.2016.i glasi:
U budnosti se registrira uredna osnovna moždana aktivnost koja se uredno blokira otvaranjem očiju.Na IFS bez patoloških grafoelemenata.Tijekom budnosti uz zatvorene oči tijekom 1,5 min. HV se u jednom navratu registrira kraća disritmija s diskretnim šiljkom desno TO.Prirodno usniva.U površnom spavanju registriran jedan paroksizam trajanja 2sec moguće s fokalnim početkom desno TO. U spavanju registrirani uredni grafoelementi sna bez dalje pojave paroksizama u dubljem snu.Zaključak: nalaz je blago paroksizmalno promijenjen, suspektno s fokalnim početkom desno TO. Neurološki status: hod uredan,po prstima i petama može uz blage distone, atetotske kretnje šakama.U ravnoteži prisutno odstupanje za dob.Nema ispada kranijalnih živaca.Tonus normo.Disdijadohokineza, uz asocirane pokrete kontralateralno, te fina motorika uz atetotske kretnje kontralateralno.Izgled lubanje u smislu blage pozicijske plagicefalije uz diskretnu asimetriju lica.Zaključak: neurorazvojni status odgovara blagoj neuromotornoj disfunkciji tip II.

U Klaićevoj je zatim napravljen Eeg 26.08.2016.i glasi:
EEG NNN: snimanje u budnosti, pospanosti i spavanju.Cerebralni ritam je uredne alfa frekvencije.Tijekom budnosti uredan nalaz a u pospanosti i potom u spavanju registriraju se zašiljene formacije i šiljak-val promjene FCP obostrano uz formiranje abortivnih nizova ali bez jasne generalizacije.Nalaz je patološki- žarišno promijenjen FCP obostrano uz tendenciju sek.generalizaciji.
Na pregledu dr.zaključuje da ima minimalno neurološko odstupanje u neurološkom statusu, EEG koji je patološki promijenjen.
Nakon toga smo radili MR mozga koja je uredna.

Zadnji EEG sniman u Klaićevoj 15.03.2017.glasi:
Snimanje u budnosti.Osnovni cerebralni ritam je uredne frekvencije za dob, srednjih amplituda.Tijekom gotovo cijelog snimanja registriraju se spori valovi uz formiranje visokovoltažnih zašiljenih formacija PTO lijevo.
Nalaz je dizritmički promijenjen PTO lijevo.
Neurološki status bez promjene.
Dijete nema progresivnu neurološku bolest.

Oprostite na ovako opsežnoj poruci.
Ponovno Vam zahvaljujem na trudu i vremenu!

Darko Richter, dr. med.

07.04.2017. 22:55

Hrabrost je zaključiti da dijete ima progresivnu neurološku bolest, a ne reći koja je to, ili implicirati (mislim da ste citirali u ranijim postovima) da je to nešto poput ALS-a, koji, u dječjoj dobi, ne postoji.
Konačno moje pitanje glasi: a zašto ste ga uopće odveli doktoru (neuropedijatru) prvi puta, i zašto ga dalje tamo vodite (ovo drugo je možda jasno samo po sebi, ali, ono prvo, zašto i kada uopće po prvi puta, jest bitno).

Amorena

08.04.2017. 21:45

Poštovani,
razlog zbog kojeg smo odveli dijete kod liječnika je prvenstveno bio njegov čudan hod, više je hodao po prstima i vukao noge po tlu.A tu je bio i njegov konstantan nemir i nemogućnost da sjedi 5 min.na miru..stalno je bio u pokretu..Krenuli smo od fizioterapeuta koji je rekao da ima disbalans ravnoteže( sad uredno hoda na vježbe koje mu pomažu).Ja sam tražila da se djetetu napravi i eeg pošto je kao beba zaležao glavicu i fizioterapeut je napomenuo da bi plagiocefalija mogla biti uzrok tom disbalansu u ravnoteži..Upravo iz tog razloga smo obavili taj prvi eeg koji nas je dalje odveo do neuropedijatra..

Darko Richter, dr. med.

09.04.2017. 20:40

Dobro. Znači, imao je neku vrstu kliničkog neurološkog poremećaja, potom fokalno i povremeno disritmični EEG, no registrirano kod svakog snimanja, i potom uredan MR mozga. I netko je rekao da je to progresivna neurološka bolest motornog neurona (ima dva: gornji i donji, ne vidi da je to specificirano).
Ako nekto ima progresivnu neurološku bolest, s nemirnim EEG-om, to je u najmanju ruku relativna kontraindikacija za cijepljenje, u prvom redu živim cjepivima, dok se ne vidi o čemu je riječ. Ako je to polineuropatija, tj. bolest donjeg motoneurona, kontraindikacija bi se mogla ukinuti, a ako je aficiran gornji motoneuron, trebalo bi individualno procijeniti.
Ja bih na mjestu roditelja tražiood neuropediajtra da se izjasni: koja dijganoza, koja MKB šifra, ako je moguće; ako nije odmah ili nije još moguće, da mi kaže koje su diferencijalno dijagnostičke mogućnosti i što bi trebalo činiti dalje. Meni je neobično da se pristupa fizikalnoj terapiji a da dijangoza nije jasna.

Amorena

11.04.2017. 17:40

Poštovani,
Zahvaljujem Vam na trudu i vremenu koje ste posvetili problemu mojeg djeteta..Sljedeći put ću svakako pitati neurologa upravo ova pitanja koja ste mi naveli.Naša pedijatrica je jučer rekla da je on ionako preskočio dob za cijepljenje (2.revakcinaciju sa DiTePer)jer kad se on poslije 5.rođendana trebao cijepiti( po redovnom kalendaru cijepljenja), pomaknuli su granicu za cijepljenje i tada nije bilo ni tog cjepiva na tržištu jedno duže vrijeme.Kad je cjepivo konačno došlo i mogao se cijepiti, tada je došao neuredan eeg nalaz i naša pedijatrica je rekla da ga ne bi cijepila dok se ne dobi točna dijagnoza. Sad mu pred upis slijedi cijepljenje sa Priorixom i polio, koliko sam upoznata, ne znam kako će proći taj sistematski kad vide da nije primio DiTePer, nadam se da će uz svu medicinsku dokumentaciju, a nadam se i konačnu točnu dijagnozu, dijete biti upisano u 1.razred. Još jednom Vam od srca zahvaljujem na odgovorima!

Darko Richter, dr. med.

13.04.2017. 16:00

Poneki pojedinac i ne mora dobiti baš svaku injekciju koja se generalno propisuje. A može se u ovom slučaju uključiti u nastavak cijepljenja, gdje ga ne "kače" dobna ograničenja pojedinih cjepiva, kao svi drugi, uz uvjet da razjasnimo dijagnozu i da li ona predstavlja kontraindikaciju.