Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


EU odobrio Novartisovo cjepivo za menigokok B


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Alinamera

07.02.2013. 21:05

Poštovani dr. Richter,

upravo naiđoh na ovu vijest:
http://www.novartis.com/newsroom/media-releases/en/2013/1672036.shtml

Ljubazno molim da mi pojasnite koliki je sada vremenski period u kojem bismo mogli očekivati odobrenje i primjenu navedenoga kod nas, ukoliko imate bilo kakve informacije.

Hvala puno unaprijed i srdačan pozdrav!

Darko Richter, dr. med.

08.02.2013. 10:20

Naravno da te informacije nemam.
Bexsero (ili 4CMenV) od Novartisa je cjepivo protiv meningokoka grupe B, koji je u nas, ali i najvećem broju eruopskih država apsolutno najprevalentnija serogrupa meningokoka (>80% slučajeva meningokoknog meningitisa kod nas prouzročeno je serogrupom B).
Treba reći da se radi o jednoj dosta originalno proizvedenoj vakcini, koja, zbog rijetkosti bolesti, nije mogla biti ispitana u "field trial", koji je uobičajen za nova cjepiva. Pribjeglo se jednom laboratorijsko-matematskoj metodologiji pomoću koje je pokazano da Bex sero pokriva od 73-87% meningokoka grupe B i da će u tom udjelu slučajeva biti (najvjerojatnije) efikasan. Pretpostavljam da će se iskustva stjecati u nekim zemljama, poput Engleske, koje su senzibilizirane na problem meningokoka, i koje su već u vlastitoj kući registrirale Bexsero, a to znači da će ga ubrzo početi davati, pretpostavljam univerzalno od rane dojenačke dobi.¸
U Hrvatskoj se bilježi oko 40-60 slučajeva invazivne meningokokne bolesti godišnje, većinom u djece, oko 10% umre unatoč svim mjerama i brzini medicinske opskrbe, a daljnjih 10-20% trpi komplikacije ili trajne posljedice.
Poznajući djelomice način kako je cjepivo razvijeno i kako se proizvodi, ne sumnjam da će biti jako skupo. Pa sada ne znam koliko će u nas biti para da ga se eventualno ubaci u program cijepljenja u već od rane dojenačke dobi (npr. u paraleli s DiTePer-poliom i Hib-om od 3 mj. dalje).
No, i bez tog problema, mislim da će se u nas radije čekati da se vidi kako su se provele zemlje koje će ga uvesti u univerzalni program cijepljenja, a pretpostavljam da će među prvima to učiniti Velika Britanija.
Inače, čim je cjepivo na tržištu, može ga se i u nas naručivati pojedinačno, makar još nije registrirano, a kamo li stavljeno na listu HZZO-a, privatnim receptom na ime pacijenta. Ovisi o snalažljivosti apotekara, a dr. mora samo ispisati recept.

Alinamera

08.02.2013. 10:50

Poštovani dr Richter,
hvala puno na odgovoru.

Ma neću ni čekati da ga uvedu na listu, kupila bih ga ma koliko koštalo, jer sam imala u bliskoj okolini slučaj gdje je dječačić od 16 mjeseci nažalost umro od posljedica fulminantne men. sepse..

Recite, molim Vas - biste li preporučili cijepljenje tim cjepivom?


Hvala još jednom i lijepi pozdrav,

Darko Richter, dr. med.

09.02.2013. 02:30

Nemam apsoluno nikakvog iskustva, a nemaju ga previše niti drugi. To je jedno cjepivo koje sada ulazi u uporabu na temelju sasvim različitih kriterija no bilo koje cjepivo u zadnjih 25 godina. Možda ima koja tisuća ispitanika, ali po metodologiji koja je bitno različita od "field trial"-a sa desetinama i stotinama tisuša ispitanika. Znači, mi sada imamo samo ograničene podatke o sigurnosti, tj. da nema nekih posebnih ili neuobičajenih nuspojava, na ovom broju ispitanika, te o tome da "bi cjepivo moralo biti djelotvorono i zaštitno protiv onih meningokoka koji sadrže barem 1 antigen od 4 sadržanih u cjepivu", a to je oko 73-87% do sada ispitanih sojeva meningokoka.

Alinamera

12.02.2013. 23:15

Poštovani dr. Richter,

oprostite što Vas gnjavim, ali imam još samo jedno pitanje. Biste li Vi cijepili svoju djecu Bexserom?

Hvala još jednom na odgovorima.

Lijepi pozdrav,

Darko Richter, dr. med.

13.02.2013. 23:15

Kaže se da nema glupih pitanja, ali ovo je jedno od takvih. Na glupo pitanje nemoguće je dati pametan odgovor. I u tome je zamka zaostalijih zemalja: pukovniku nema tko da piše (= nitko ne postavlja pravo pitanje, pa nema niti rješenja).
Pitanje ne valja zbog nepreciznosti i izvanrealnosti. Šablona tog pitanja, koja je u stvari osnova njegove gluposti, kakva je prisutna u bezbroj sličnih pitanja, nikada još nije dovedena u pitanje. Barem ne u Hrvatskoj. Pa se stalno ponavlja (npr. biste li uletjeli u goruću kuću da izvadite dijete? biste li skrenuli vlak u provaliju ako biste na pruzi vidjeli dijete?, itd. itd.).
Evo kako bi trebala izgledati (možda) malo pametnija pitanja:
a) Biste li za svoju djecu sada kupili Bexsero?
b) Biste li za sebe kupili Bexsero?
c) Da je Bexsero u obvezno programu cijepljenja, biste li odbili cijepljenje?
d) Da je Bexsero dobavljiv u ljekarni iza ugla, biste li ga kupili za svoju djecu?
e) Da vam netko pokloni Bexsero, biste li njime cijepili svoju djecu?
f) Biste li kupili Bexsero da vam dijete nema slezene, ili ima defekt komplementa ili neutropeniju?
g) Biste li djecu cijepili Bexserom (kupljenim, dobivenim) da vam se dijete druži s diplomatskim obiteljima koje svako malo kruže aeroderomima od Bliskog Istoka do Heathrow-a?
Itd.
Ako ste shvatili što ste zapravo htjeli doznati, onda odaberite neko pitanje gore, ili formulirajte novo, prema svojem autentičnom interesu, a ne prema šabolni sterilnih psiholoških istraživanja.

ferenc

28.03.2014. 14:20

Poštovani,

Biste li za svoju djecu sada kupili Bexsero?

Biste li kupili Bexsero da vam dijete ima neutropeniju?

Srdačan pozdrav.

Darko Richter, dr. med.

29.03.2014. 00:25

Odgovor na prvo pitanje je: zašto?
Odgovor na drugopitanje: što je to neutropenija?

sinkopa

16.12.2017. 14:35

Poštovani,
prošlo je 3 god. od zadnjeg posta na ovu temu, pa me zanima imate li kakva nova saznanja o učinkovitosti ovog cjepiva?

Cijepili bismo dijete od 2.5 godine i dijete od 6 godina. Nadalje, ovo mlađe bismo cijepili i Prevenarom, pa me zanima koji biste raspored cijepljenja preporučili (sva obavezna cjepiva su uredno primljena, dakle, pitam samo za raspored ova dva dopunska)?

Unaprijed hvala!

Darko Richter, dr. med.

16.12.2017. 21:55

Bexsero se, u Engelskoj koja ga primjenjuje u okviru univerzanlnog programa cijepljenja za svu dojenčad u tri doze: 2, 4 i 12 mj., pokazao visoko djelotvornim: prevenirao je meningokoknu infekciju u 84% cijepljene djece, i ujedno se u ukupnoj populaciji, cijepljenoj, i necijepljenjoj prepolovila pojavnost meningokone bolesti. Zaštitnost je visoka, jer treba znati da niti jedno cjepivo nije 100% zaštitno, taman da se prime sve preporučene doze.
Prevenarom 13 možete cijepiti oboje djece, a u dobi > 2 g.dostaje jedna jedina doza.
Bexserom možete cijepiti oboje djece, i za oboje treba predvidjeti po 2 doze, u razmaku od najmanje 2 mjeseca.
No, napomenuo bih vam da bi bilo dobro zaštititi ih od drugih glavnih invazivnih grupa meningokoka, a to su, osim grupe B koju pokriva Bexsero i koja čini cca 80% uzročnika u nas, još i: A, X, W-135 i Y. Ove 4 grupe sadržane su u konjungiranom cjepivima 4MenCV, kojih ima nekoliko, a za dobnu skupinu ispod 10 godina licencirano je cjepivo Nimenrix. Daje se 1 doza, a ako ima razloga, npr, posbeni rizici za meningokoknu bolesti, može se dodati 2. doza nakon 6 mjeseci.

sinkopa

18.12.2017. 09:50

Odlično, hvala Vam!

lecu

06.04.2018. 14:55

Poštovanje

Imam jedno pitanje za Vas doktore.

Majka sam dvoje djece, 3. i 7. god starosti. Stariji će na jesen u školu, prvi razred. Mlađa ne ide u vrtić. Cijepljeni su sa svim sjepivima po programu i van programa Prevenar, Rota i protiv vodenih kozica.

Htjela bi ih cjepiti sa Bexsero i Nimenrix. Kao što vidim za Bexsro ste naveli dvije doze po jednom djetetu, kako i piše na stranicama GSK. Dok recimo u Ljekarni Dolac Zagreb su rekli da je potrebna samo jedna doza (ne znam iz kojeg razloga su to rekli kada na stranici GSK postoji točna tablica sa koliko se doza dijete, mladi i dorasli cijepe). No nije to u pitanju.

Već preporuka ZJZZ za Nimenrix (kada sam ih zvala za pitati koliko cjepiva bi trebalo dijete primiti rekli su 3 doze). Vi ste napisali za Nimenrix da je jedna doza dovoljna,a iznimno dve.

Pošto dijete ulazi u kolektiv, škola, (niti stariji nije išao u vrtić), zanima me koliko bi doza za Nimenrix cjepiva bila za njega potrebno?

Hvala unaprijed.

Darko Richter, dr. med.

24.04.2018. 08:30

Jedno i drugo vaša dijete dobiva jednu jedinu dozu Nimenrixa.

Sinisa_7

04.04.2019. 11:10

Poštovani,

vidim da je ovo cjepivo bilo testirano po drugačijoj metodologiji nego ostala cjepiva te je na početku bilo ograničenih podataka o sigurnosti i nuspojavama, pa me zanima ima li nakon ovih par proteklih godina novih informacija o sigurosti, učinkovitosti i efikasnosti ovog cjepiva?

Darko Richter, dr. med.

05.04.2019. 23:30

NIšta alarmantno. Zna se da Bexseero dat zajedno sa cjepivom "6 u 1" u 80% slučajeva izaziva visoku temperaturu. Najbolje ih je razdvojiti z anajmanej 4 tjedna, ili, ako se daju zajedno, primijeniti paracetamol.

opetmarta

06.11.2019. 01:00

Poštovani,

prije mjesec dana cijepili smo (zdravo) dvogodišnje dijete Bexserom. 6-7 sati nakon cijepljenja, javila se temperatura koja je prošla tijekom sljedećeg dana.

S obzirom na to da uskoro treba na docjepljivanje, zanimalo bi me vaše mišljenje možemo li je odmah cijepiti i Nimenrixom ili je bolje napraviti razmak?

Također, bila bih Vam zahvalna ako biste mi pojasnili koliko traje očekivana imunost? Ako sam dobro shvatila, dijete bi trebalo biti imuno nekoliko godina. S obzirom na to da se navodi da od meningokoknih bolesti uglavnom obolijevaju mala djeca i adolescenti, zanimalo bi me preporuča li se onda opet cijepiti u adolescentskoj dobi?

Hvala na odgovoru.

opetmarta

06.11.2019. 18:55

Poštovani,

pridodala bih još jedno pitanje. Preporuča li se cijepiti dvogodišnjakinju koja ne ide u vrtić protiv gripe? Ako da, kad bi je bilo najbolje cijepiti ako se uzme u obzir da je prije mjesec dana primila prvu dozu Bexsera, a za mjesec dana treba primiti drugu?

Hvala još jedanput i srdačan pozdrav,

Darko Richter, dr. med.

06.11.2019. 19:00

Ja bih razdvojio Bexsero do bilo kojeg drugog cjepiva, jer je ona poznato pireogn - diže tjelesnu temperaturu.
Što se tiče revakcinacije, ako je dijete do dobi od 2 g. cijepljeno dvjema ili trima dozama Bexsera, onda se preproučujue docjepljivanje nakon 12-24 mj. od zadnje doze. Nije još sasvim jasno treba li dati revakcinaciju djeci cijepljenoj iza dobi od 2 godine.