Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Hiberix ili 5u1


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Marisol

20.01.2006. 00:21

Poštovani dr. Richter!
Moj sin ima 2 mjeseca i na današnjem pregledu pedijatrica je rekla da ga neće cijepit jer im je ponestalo Hiberixa, na što sam ja odgovorila da bih voljela da primi s 3 mjeseca 5u1. Ona je inzistirala da prvo primi Hiberix da se vidi kakva će biti reakcija, pa tek onda 2 doze 5u1.
S obzirom da je bila velika gužva ostala su mi neodgovorena pitanja, pa bih Vas molila za objašnjenje;
1. Da li je potrebno bebu prvo "testirati" sa Hiberixom, jer Hib komponenta se nalazi i u 5u1, te postoji li razlika između one u Hiberixu i one u 5u1?
2. Da li bi beba kao treću dozu trebala primiti onda Infarix + OPV (a voljela bih da izbjegnemo živi polio)?
3. Da li ja imam pravo zahtjevati "na vlastitu odgovornost" da se bebi da 5u1 sva 3 puta, je li to moje pravo ili pedijatrica ima zadnju riječ?
4. Koje su najgore reakcije na Hib?
Unaprijed zahvaljujem!

Dr. Darko Richter

20.01.2006. 16:11

1. Cijepljenje nije nikakvo testiranje, i Hiberix nije nikakav test za neko drugo cjepivokasnije. Hiberix je u sastavu cjepiva "5 u 1".
2. Može primiti Infanrix+OPV, ali također može primiti "5 u 1".
3. Pacijenti imaju zakonsko pravo odbiti medicinsku intervenciju ili izabrati između više mogućih medicinskih intervencija. Članak 21 Zakona o zdravstvenoj zaštiti NN 121/2003:
U ostvarivanju zdravstvene zaštite svaka osoba ima pravo na:
............
5. slobodan izbor između više mogućih oblika medicinskih intervencija koje mu ponudi doktor medicine, odnosno doktor stomatologije, osim u slučaju neodgodive intervencije čije bi nepoduzimanje ugrozilo život i zdravlje osobe ili izazvalo trajna oštećenja. Ako osoba nije sposobna donijeti ovakvu odluku ili je maloljetna, za donošenje odluke ovlašteni su: bračni drug, roditelji, punoljetna djeca te punoljetna braća i sestre i skrbnik, odnosno zakonski zastupnik te osobe. Traženje te suglasnosti nije obvezno ako bi zbog njezinog pribavljanja proteklo vrijeme zbog čega bi život osobe bio ugrožen, a ona u tom trenutku nije u stanju donijeti takvu odluku,

6. točno informiranje i pouku o svim pitanjima koja se tiču njezina zdravlja,
.......

4. Na Hib mi nisu poznate "najgore" reakcije, ev. lokalna bolnost i otok, temperatura, i sl., koji mogu u neke djece biti veće no u većine, no to ne možete znati prije cijepljenja, niti ise to nekim testom može unaprijed doznati.

Marisol

20.01.2006. 19:29

Puno hvala na iscrpnom odgovoru!