Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


MMR vakcina, molim za savjet


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

orgai

23.10.2017. 13:20

Postovani dr. ,
Moje dijete ima 8 i po godina i nije revakcinisano MMR vakcinom. Prvu dozu MMR vakcine smo dobili sa 13 mjeseci. Nakon te vakcine dete je klonulo, malaksalo, kao da nije mogao na noge, stalno je pruzoa ruke da ga nosim i bas je bilo malaksalo i klonulo i tako je bilo nekih par dana nakon primanja te vakcine. Nismo isli kod dr. i to je nakon mozda 7 dana proslo i dete je zivnulo i pocelo da hoda, da se igra.

Inace ne jede jaja, kad oseti miris jaja ima nagon na povraćanje i povraća. Ali jede kolače, pite, projare sa jajima, tako da nismo ni radili alergo test na jaja. Otuda strah od revakcinacije.
Da li mi mozete reci da li je moguce da je takva klonulost i malaksalost moguca od MMR vakcine?
Ukoliko jeste sta da radim po pitanju revakcinacije, da li su pre toga potrebna neka ispitivanja?

Da li dete ima alergiju na jaja ako ne podnosi miris jaja i ne jede sama jaja, ali ih jede ih kroz namirnice spremljene sa jajima! Hvala.

Darko Richter, dr. med.

23.10.2017. 22:45

Alergiju na jaja nema, varem ne klinički značajnu, a svakako ne da bi na bilo koji način ometala revakcinaciju MMR.
Opis ponašanja djeteta nakon prve doze MMR ne odgovara ničem meni poznatom, ali mi je poznato da roditelji koji ispričaju ovakva priče, obično nisu otišli kod liječnika kada se to događalo, i ne mogu ničim objektivnim potkrijepiti da bi i drugi imali isti dojam. Dakle, mislim da se to, ako je išta i bilo, nije bilo vezano uz cijepljenje.

orgai

24.10.2017. 09:30

Tako je doktore, nisam isla kod doktora, samo sam pratila da li dijete ima temperaturu kako mi je i dotkorka rekla. Medjutim kod sledece posjete doktorka me pitala kako je dijete podnijelo vakcinu, da li je imalo temperaturu i ja sam ispricala kako je i blo. ONa je rekla da sam trebala dovesti dijete na pregled.
Znam da sam napravila propust i zato se i sad plasim revakcinacije.
1. Doktore da li je po Vasem misljenju moguca i da li posotji takva reakcija na MMR sa klonuloscu, da dijete od malaksalosti ne moze da stoji na nogama, bar tako je meni izgledalo?
2. Da li dijete i dalje zasticeno ako je primilo MMR u martu 2010 godine?
3. MOlim Vas za savjet po pitanju dalje revakcinacije, da li uopste da revakcinisem dijete, da li postoji rizik za dijete?
4. Ako mislite da se moze revakcinistai da li da kupim vakcinu ako je malo bezbjednija i ima manje nus pojava?

Mnogo Vam hvala i jako mi je vazno Vase misljenje i procjena.
Srdacan pozdrav,

Darko Richter, dr. med.

24.10.2017. 21:40

1. Doktore da li je po Vasem misljenju moguca i da li posotji takva reakcija na MMR sa klonuloscu, da dijete od malaksalosti ne moze da stoji na nogama, bar tako je meni izgledalo? NISAM ČUO ZA OVAKVU REAKCIJU, MADA POSTOJE NEMRI I NEUTJEŠNI PLAČ. A POSTOJE I OZBILJNIJE NUSPOJAVE SA STRANE MOZGA, ČEMU VAŠ OPIS NE ODGOVOARA U POTPUNOSTI, A TAKOĐER NE NASTAJU TAKO BRZO NAKON CIJEPLJENJA, VEĆ DANIMA I TJEDNIMA KASNIJE.
2. Da li dijete i dalje zasticeno ako je primilo MMR u martu 2010 godine? VJEROJATNO JEST, MADA ZNAČAJNI BORJ DJECE TREBA PONOVLJENO CIJEPLJENJE ZA PUNU I TRAJNU ZAŠTITU.
3. MOlim Vas za savjet po pitanju dalje revakcinacije, da li uopste da revakcinisem dijete, da li postoji rizik za dijete? RIZIK - KOJI? NUSPOJAVA NIJE VERIFICIRANA O DSTRUČNE OSOBE I MI NE ZNAMO DA LI JE TO RIZIK ZA PONOVNO JAVLJANJE.
4. Ako mislite da se moze revakcinistai da li da kupim vakcinu ako je malo bezbjednija i ima manje nus pojava? JA NE ZNAM NITI KOJOM JE VAKCINOM CIJEPLJEN PRVI PUTA.

Mnogo Vam hvala i jako mi je vazno Vase misljenje i procjena.
Srdacan pozdrav,

orgai

25.10.2017. 10:15

Doktore mnogo Vam hvala.
Zaista ne znam koju vakcinu je primio u domu zdravlja.

1. Da li bez obzira na to mogu kupiti neku vakcinu ako je bezbjednija, tj. ako ima manje nus pojava?

2. Doktore s obzirom da je nerazjasnjena situacija da li je to bila reakcija na vakcinu, a ja moram odluciti da li da revakcinisem dijete ( nisam doktor po struci), da li biste na mom mjestu vakcinisali dijete ili ne?

Veoma mi je vazno Vase misljenje s obzirom da ste strucnjak u toj oblasti, a ja nemam nikakva znanja o tome.

Veliko hvala.
Srdacan pozdrav.

Darko Richter, dr. med.

26.10.2017. 00:55

Ja bih ga cijepio. Vrlo je malo vjerojatno da sa 8 godina ponovi neku nedokazanu priču iz druge godine života. cjepivo treba biti Priorix ili MMR-Vas-Pro.

orgai

26.10.2017. 10:30

Doktore mnogo Vam se zahvaljujem i izvinjavam na oduzetom vremenu.
Srdacan pozdrav,