Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Molim za savjet


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

giordana123

26.07.2016. 13:15

Poštovani,
prije dvadesetak dana nam je u dvorište došla neka mačka te, kako i sama volim životinje, sam se s njom malo poigrala. Mačka je naime bila jako draga i umiljata, imala je glatku i sjajnu dlaku te se dala pomaziti i nije bježala od mene. Kako sam se igrala s njom, malo me grickala po prstima te skroz neprimjetno slučajno zabila vrh kandže u prst. Odmah me ulovila panika da je možda imala bjesnoću, iako mi i sad, dvadeset dana nakon toga, ništa nije te se normalno osjećam. Uz to sam se i pobrinula da saznam da u tom kraju nema bjesnoće (bjesnih lisica, pasa i sl.) te sam zaključila da ju je zasigurno tamo netko ostavio. Sad me zanima postoji li ikakva mogućnost da mi u budućnosti nešto bude ili da možda jest bila zaražena nečim, a da se to još uvijek nije manifestiralo kod mene? Oprostite ako Vam ovo zvuči suludo, ali inače patim od napadaja tjeskobe te sam hipohondar. Hvala na odgovoru.

Darko Richter, dr. med.

26.07.2016. 23:05

Teoretski možete dobiti bolest mačjeg ogreba (cat scratch disease ili bartonelozu) i bjesnoću (rabies). Ako vas je strah, ne znam zašto već niste bili kod svojega liječnika i kod podrućnog (županijskog) epidemiologa. Čekanjem nećete riješiti ništa, već razgovorom sa stručnjakom, koji zna epidemiološku situaciju na svojem području i zna da li ima, ili nema mogućnosti da dobijete rabies.

giordana123

02.08.2016. 10:20

Nisam ni odmah reagirala nakon igranja sa mačkom jer mi nije nanijela nikakvih ozljeda i nisam imala rana te nisam ni sigurna je li me je zapravo ogrebla, a ugrizla me sigurno nije. Nije bila nikakvog sumnjivog ponašanja te zbog toga nisam ni mislila da je stvar hitna. Nisam otišla liječniku jer ne znam što bih rekla tamo pošto nemam nikakvih ožiljaka za pokazati, ali sam se posavjetovala sa lokalnim veterinarem i lovcem. Oboje imaju iskustva u svojim područjima te mi je prvi rekao da bjesnoće na ovom području nije bilo već deset godina te da u zadnje tri godine nema ni bijesnih lisica jer ih se cijepi, a potonji je lovac šest godina te je rekao da u tih šest godina nije bilo evidentirano slučaja bijesnih životinja te je također rekao da nema bjesnoće.

Darko Richter, dr. med.

02.08.2016. 23:20

Kako god, na vaša pitanja bi najkompetentnije odgovorio vaš opći liječnik i područni/županijski epidemiolog. Ne lovac.

zelimznati

23.08.2017. 11:05

Postovani,
Molila bih Vas savjet. Jucer je moja curica dobila oralno cjepivo protiv Rota virusa. Jos uvijek ima grceve i dajem joj Sab Simplex kapi. Jucer nisam zbog cjepiva.
Zanima me da li joj mogu danas dati kapi,dan nakon cjepiva?
Unaprijed zahvaljujem.
Lp.

Darko Richter, dr. med.

24.08.2017. 22:40

Sab Simplex nema veze s cijepljenjem Rotarixom, ali, nema inače veze niti sa čime, i ja se čudim da tako nešto dajete svojem djetetu (makar mislim da nije štetan). Imate svoje oči, i valjda vidite da od toga nema ništa, osim što vi mislite, u svojoj glavi i za svoj račun, da ima.

And91

31.08.2021. 13:05

Poštovani,

Već sam poslala upit sinoć u odvojenoj temi no vidim da tema nije objavljena/odobrena jer je ne vidim tu...
Pa, možda sam upit trebala objaviti tu s obzirom da se radi o nečem sličnome...

Ukratko, radi se o pitanju potrebe cijepljenja protiv bjesnoće zbog kontakta sa šišmišem. Kad sam se probudila u rano jutro, zatekla sam ga u sobi u kojoj sam spavala. Isprva me to nije toliko brinulo no zatim sam čitala po netu iskustva i saznala da su i šišmiši potencijalni prenositelji bjesnoće te da se u mnogim državama preporuča cjepivo nakon kontakta s njima, jer da nekada čovjek, u slučaju da spava, ponekad ne može niti osjetiti njihov ugriz. Je li to stvarno tako ili su te priče ipak pretjerane?

Ispričavam se na možda i nepotrebnom upitu no ipak me već pomalo hvata strah, osobito s obzirom na ozbiljnost(fatalnost) te bolesti u slučaju infekcije, te s obzirom da nikad prije nisam imala bliskog kontakta s ovim životinjama. (kad sam bila dijete svega nekoliko puta smo ih viđali u vanjskom hodniku kuće, no rijetko i većinom bi sami izašli..)

Darko Richter, dr. med.

31.08.2021. 23:50

Ovo je vrlo specifična situacija, i trebate se obratriti Zavodu za javno zdrtavstvo svoje županije. Tamo drže i cjepiva i primjenjuju ih ako postoji indikacija. Oni prate bjesnoću među životinjama, i među ljudima, a humanih slučajeva već dugo u nas nema. Mislim da su nedavno kazali da je nema niti među divljim životinjama u Hrvatskoj u zadnje vrijeme. No, pitajte njih da razagnate svaku sumnju.