Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


prevenar i pneumo 23


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Darko Richter, dr. med.

26.01.2012. 20:55

Po opisu otprilike znam o kojoj se sestri radi. No, naravno, nije jedina. Što je najgore,misli da je savršeno u pravu, iako se tu ne radi o pravu, ili krivu, već o običnoj ljubaznosti, bon-tonu, itd., što je temeljno mazivo za funkcioniranje svakog ljudskog društva. Formalističko ljudsko društvo zapravo ne postoji, ono se pretvara u neljudsko. To je ljude naučio takvom ponašanju, ja si mislim svoje, a vi možete svoje. Volio bih kada bismo se mogli sližiti da iza svega leže još uvijek neotuđiva proleterska prava.
Dakle, to moram ispraviti, iako, ne mogu jamčiti. Baš kao i vi, koji ste skloni uvrjeđivanju ako ja u razgovoru kritiziram formalizam, i one misle da su nedodirljive.
No, ja ovdje (jedini) nisam nedodirljiv, i može me se dobiti kada me netko treba.
Možete doći sutra u 14 h. Više od toga ne mogu vam nuditi.

olivia-sg

01.02.2012. 22:00

Poštovani Dr.Richter, imam sina (12 mjeseci) kojeg želim cijepiti prevenarom te trebam Vaš savjet.
On je od listopada prošle godine često bolestan. Ne ide u jaslice ali njegova sestra (3 god) je krenula u vrtić pa svašta "donese" doma. Imao je upale uha, bronhitis te jednu hospitalizaciju zbog upale pluća. U posljednjem brisu nosa 23/01 nađen je ponovo pneumokok i h. inf. Nakon toga je 27/01 primio 3. Di-Tr-Per, a u 5. mj bi trebao dobiti MPR.
Kako sada nema temperaturu, ja bi ga željela što prije cijepiti prevenarom no neznam kako to uklopiti u naš raspored, tj. kada se što smije po redu.
Hvala lijepo

Darko Richter, dr. med.

02.02.2012. 15:20

Može se bilo kada. Zajedno, isti dan s nekim cjepivom koje je inače na redu, ili odvojeno. Ako je odvojeno, razmak treba biti najmanje 1 mjesec.

olivia-sg

02.02.2012. 16:35

Hvala puno, znači moramo čekati do 27/2 ( mjesec od prethodnog cjepiva) za primiti 1. dozu Prevenara a drugu možemo kombinirati u 5. mjesecu sa MPR koji nam tada ide.
Lipi pozdrav!

Darko Richter, dr. med.

03.02.2012. 23:40

To si izračunajte sami, ja ne znam što je on kada primio. Ali, za to služi i vaš doktor.

goga1967

08.04.2012. 18:35

Poštovani dr. RIchter!
Moj sin ima 6 godina. Kada je imao 3 godine i 9 mjeseci, cijepljen je Prevenarom, 1 dozom.
Često je bolestan i sad mi je palo na pamet da nije cijepljen Pneumom 23, jer nam to pedijatrica nije predložila, a čitajući ovaj forum, mislim da bi mu to koristilo.
Moja pitanja glase:
Može li se moj sin sada cijepiti Pneumom 23, iako je od Prevenara prošlo više od 2 godine? (A ne 2-6 mjeseci kako vi preporučujete)
Treba li se nakon nekog vremena docijepiti s Prevenarom ili s Pneumom 23 ili su mu ova cijepljenja za cijeli život?
Hvala.

Darko Richter, dr. med.

09.04.2012. 02:00

Dovoljno je da primi Pneumo 23.

zey7

17.07.2012. 03:20

Poštovani,
imam djevojčicu od 19 mjeseci koja je do sada uredno cijepljena, posljednji puta sa 18 mjeseci po kalendaru cijepljenja. Zanima me da li preporučate dijtetu koje ne ide u jaslice već će sa 3 godine krenuti u vrtić da se cijepi sa Prevenarom ili pneumo 23. Odnosno kada bi bilo najbolje je cijepiti. Također, koliko doza je potrebno primiti kao i koliko je trajanje zaštite nakon što se primi pojedino cjepivo?

Darko Richter, dr. med.

17.07.2012. 15:40

Tko dijete hoće cijepiti Prevenarom 13, neka ga cijepi. U većini zapadnih zemalja je to sastavni dio obaveznog programa cijepljenja, već u prvoj godini, i nema veze s vrtićem.
U njegovoj sadanjoj dobi treba dobiti 2 doze Prevanara 13 u razmaku od 2 mjeseca, a lzatim bih preporučio, kada navrši 2 godine, ali ne prije no što od zadnje doze Prevenara proše 6 mj., primiti Pneumo 23.

zey7

26.07.2012. 00:55

pozdrav, s obzirom da je najvjerojatnije neću cijepiti prije vrića, odnosno do nekih 2,5 - 3 godine starosti, zanima me s čime bi dakle tada bilo najbolje cjepiti dijete, Je li dovoljno samo pneumo 23 jedna doza pa je mirna 5 godina? sadrži li pneumo 23 isto što i prevenar (7) + još ostalih 16?

zey7

26.07.2012. 00:55

također, štiti li pneumo 23 od meningitisa i meningokokne sepse?

Darko Richter, dr. med.

26.07.2012. 11:55

U dobi do 2-5 godina dijete dobiva 1 Prevenar 13 + 1 Pneumo 23 (potonji ne prije no što prođe 2 mj. od Prevenara, a optimalno unutar 6 mj.).
Penumokokna cjepiva štite od invazivnkh pneuokoknih bolesti.
Pneumo 23 sadrži sve kao i Prevenar 13 + još 7 serotipova. Inače, nisu to "ostalih 7", jer ih ima još 80-ak.
Na kraju, nije dobro da se igrate liječnika na način na koji to ovdje radite, jer ne znate, niti ćete ikada znati punu sliku o načinima zaštite od pneumokoka. Ako mislite da sada imate znanja za informiranu odluku, varate se. Imate samo onu informaciju, koju ste tražili da opravdate svoju koncepciju cijepljenja. A ta nije dobra.
Da vam ponovim: ako hoćete zaštititi dijete od invazivne pneumokokne bolesti, odna treba da dijete cijepite odmah. To je jedino racionalno, i to sigurno i jedino nećete, eventualno, zažaliti.

zey7

27.07.2012. 14:30

U dobi do 2-5 godina dijete dobiva 1 Prevenar 13 + 1 Pneumo 23 - ovaj dio mi nije jasan zašto se daje i Prevenar 13 ako je sadržan u pneumo 23? zašto nije dovoljan samo pneumo 23(ali ja sam laik pa vjerojatno zato i ne znam happy

Na kraju, nije dobro da se igrate liječnika na način na koji to ovdje radite, jer ne znate, niti ćete ikada znati punu sliku o načinima zaštite od pneumokoka. Ako mislite da sada imate znanja za informiranu odluku, varate se. Imate samo onu informaciju, koju ste tražili da opravdate svoju koncepciju cijepljenja. A ta nije dobra.
Da vam ponovim: ako hoćete zaštititi dijete od invazivne pneumokokne bolesti, odna treba da dijete cijepite odmah. To je jedino racionalno, i to sigurno i jedino nećete, eventualno, zažaliti. -to još mozgam- je li bolje cijepiti dijete s tim cjepivom koje nije obavezno i riskirati nuspojave i "trovati dijete" za bolesti koje su male vjerojatnosti da će ih dobiti-to je pitanje na koje si moram odgovoriti, a to je jako teško, jer u slučaju da ih dobije -bože pomozi-a zašto nisam cijepila dijete. opet s druge strane tako bi je morala cijepiti protiv svega što postoji! u svakom slučaju hvala na odgovoru i nadam se da se ne ljutite na moju digresiju, odnosno glasno razmišljanje. ni sama nisam pametna što učiniti.

Darko Richter, dr. med.

30.07.2012. 11:00

Ali ja sam vam dao savjet što bi trebalo učiniti, i k tome još, točno kako. Prevenar-13 + Pneumo-23 (razmak najmanje 2 mj.).
Ne znam što biste sada trebali mozgati. Npr, što vi znate koja su još raspoloživa cjepiva i koji su razni rizici za dobivanje kojekakvih bolesti? Tako da ne znam oko čega se vi mučite.

zey7

05.08.2012. 00:40

Poštovani,
dali ste mi savjet i hvala Vam na tome.
"Ne znam što biste sada trebali mozgati. Npr, što vi znate koja su još raspoloživa cjepiva i koji su razni rizici za dobivanje kojekakvih bolesti? Tako da ne znam oko čega se vi mučite." Ne znam puno, zato i trebam informacije, npr. je li ova sljedeća informacija točna: "Cjepivo protiv meningokokne bolesti postoji, no ono štiti samo od grupe A, C, Y, W135 meningokoka, ali ne i od B grupe koja kod nas dominira."
Također, nastavno na prethodno navedeno zanima me da li to cjepivo štiti od meningokokne sepse, s obzirom da je kod nje smrtnost najveća? Da li to cjepivo štiti još od koje bolesti kod koje su smrtnost ili posljedice toliko veliki? I posljednje pitanje, kakve reakcije uzrokuje cijepljenje s Prevenarom 13, a kakve s pneumo 23 budući da smo do sada kao reakciju na svako cijepivo (infanrix 5u1 i 6u1) imali temperaturu dan dva, i izrazito loše raspoloženje sljedećih 5 dana?

Darko Richter, dr. med.

05.08.2012. 15:45

Kada i na ova pitanja dobijete neke ogovore, daleko ste od znanja isto kao i malo prije toga, dok ih još niste bili dobili.
Da li je točno da u nas dominira serogrupa B Neisseriae meningitidis? Da, >80% slučajeva prouzročeno je serogrupom B.
Postoje vrlo različita cjepiva protiv meningokoka, pojanprije samo protiv serogrupe C, zatim četverovalentno A,C,Y,W135, pa onda ista cjepiva konjungirana na proteinsek nosače. Ali, protiv serogrupe B, nema (još) cjepiva.
Cjepivo štiti od meningokoka, a ako niste zaštićeni, dobijete sepsu i/ili meningitis. Nema tu velike razlike. Naime, ni sam nisam siguran što bih izabrao, da nema kuda, i da baš moram oboljeti od meningokoka. Sepsu? Pa da brzo svršim ... !? Gnojni meningitis? Pa da ostanem gluh, ili malo retardiran ... !?
Već neko vrijeme kurzira ona uzrečica, barem u medicinskim krugovima "Bolje zdrav, nego živ".
Za Prevenar 13 i Pneumo 23 sve moguće reakcije pišu u njihovim inseratima uz pakovanje cjepiva, a mogu se vidjeti na internetu, npr. utipkate Prevenar 13 ili Pneumo 23, i na stranicama HALMED-a (Hrv. agencija za lijkeove i med. proizv.) dobijete skenirane upute za cijepivo sa svim nuspojavama.
Ja se bojim da vam ih ne bi sve do kraja naveo, pa vas upućujem da to sami pogledate.
Usput bih vam samo dao širi kontekst, a koji je u Hrvatskoj uvijek tako defektan. Naime, ovdje svi ili skoro svi automatski misle da su oni prvi koji sada isprobavaju Pneumo23 ili Prevenar 13. A istina je da je Pneumo 23 jedno cjepivo koje ima više godina od vas, a skoro kao ja, a da Prevenar 7, pa sada Prevenar 13, primaju milijuni djece u Americi i Europskoj Zajednici, te još u mnogim, mnogim drugim zemljama Azije, Južne Amerike, itd., od dobi 2 mj. do 5 godina, svake godine, pod obavezno cijepljenje.
Tako da meni jednostavno nisu jasna pitanja ovog tipa: kao da ćete vi na temelju neke informacije koju ja vam dam, odlučiti što valja, a što ne.

zey7

06.08.2012. 23:05

Dakle, jesam li dobro shvatila : ukoliko se dijete cijepi s tim cjepivom te se zarazi meningokokom u > od 80 % slučajeva to cjepivo mu neće pomoći jer nije napravljeno i za serogrupu B, no, pomaže u ostalim invazivnim pneumokoknim bolestima?

Darko Richter, dr. med.

07.08.2012. 12:45

Cjepivo protiv meningokoka pomaže samo protiv meningokoka, a nema veze s pneumokokom (od njega štiti Pneumo23 i Prevenar13)
Ako se cijepite protiv meningokoka C, ili protiv A,C,W,Y,onda se niste cijepitli protiv serotipa B. I što sada? B je najrašireniji, kod nas. Ako putujete na Hajj u Meku, ili na adrenalinske pustolovine u Timbuktu, tamo bi vam moglo biti dosta ono cjepivo A,C,Y,W.
No, vi očito miješate meningitis, meningokoka i pneumokoka.
Meningitis (gnojni) mogu prouzročiti i meningokoki, i pneumokoki, i hemofilus, i E. coli, i Staphylococcus sp., i Candida, i mnoge druge bakterije i gljivice.
Ako se cijepite protiv meningokoka C, to će vas s velikom dozom sigurnosti štititi od meningitisa pouzročenog meningokokom tipa C, ali ne od B, A, Y, W. Isto tako, neće vas štititi od gnojnog meningitisa od pneumokoka. Pneumo 23 će vas štititi od 23 soja pneumokoka, a Prevenar 13 od njih 13. Pa zašto se ne cijepiti odmah s Pneumo 23?. E zato, jer je Prevenar 13 bolji, i sigurniji, i sigurnije štiti, i osobito za djecu je zaštitniji, od Pneumo 23. Prevenar 13 pokriva oko 80% invazivnih sojeva pneumokoka koji kruže po Hrvatskoj. Sve je statistika, i možete, unatoč cijepljenju Prevenarom, dobiti pneumokokni gnojni meningitis, nekim drugim sojem koji nije sadržan u cjepivu, a inače je rijedak. Samo, za vas je 100%, za Hrvatsku <1%.
I zato mi nije jasno što zapravo hoćete.
Cijepite dijete, ako ste uopće nadošli na to pitanje. Jer, ako mu se nešto desi, zažalit ćete što ste to mogli učiniti, a niste. Logika je tu neumoljiva. Nema čisto objektivne indikacije, niti čisto objektivne medicine, i vi nikada nećete biti u stanju donijeti objektivnu odluku za svoje dijete tako da u nedogled ispitujete liječnike, a ne želite ih poslušati. Toga nema. Možete ih poslušati, ili ne poslušati, toga ima. Ali, ono čega nema, to je, ne poslušati, pa nastaviti potpitkivati.

nina 977

11.08.2012. 22:25

Poštovanje,

imam sina od 3 god i 4 mjeseca i već 5 mjeseci muku mučimo sa s. pneumoniae u nosiću.Iz BIH smo gdje Pneumo 23 nije još odobrena.Dijete mi je već popilo 3 različite vrste antibiotika i to: april-Zinnat-poslije njega je bris bio-saprofitna flora.Nakon 15-tak dana od toga sam primjetila opet da nešto nije u redu-uradili bris i opet je pokazao bakteriju.Opet je pedijatar djelovao sa antibiotikom i to cefalaxin poslije kojeg je bris bio pozitivan i posljednji,odmah nakon cefalaxina- azitromicin 5 dana po 4 ml (sin ima 14 kg ) koji također nije imao učinka.Bris smo radili 12 dana poslije zadnje doze azitromicina.
Sva tri antibiotika su bila na antibiogramu.
Nitko nije savjetovao da se djetetu da vakcina koju bi lako nabavili iz Hrvatske.
Zbog čestih upalnih procesa dišnih puteva je preskočio 3. dozu HIB-a koju je trebao primiti do 2. godine.Pedijatrica nam je rekla da nije zaštićen od haemophilius influenzae bez obzira što ima u sebi 2 doze vakcine.
Molim Vas za odgovor na pitanja :
da li dijete može primiti Pneumo 23 ako ima bakteriju;
kakav je rizik ako nije pokriven sa vakcinom HIB a već ima s. pneumoniae

Unaprijed hvala.

Darko Richter, dr. med.

11.08.2012. 23:00

Penumokok u brisu nosa ne mora značiti baš ništa. Tako da ne vidim razloga za paniku, jer je tamo neki nalaz pneumokoka, a djetetu nije ništa, odnosno, vi to ne razlikujete: jednom mu valjda malo curi nos, a drugi puta mu nij eništa, pa se opet vade brisevi, u svako doba. Najbolje je da na te briseve zaboravite.
Ako nije primio 3. i 4. dozu protiv hemofilusa, nije je primio, i sada bi mogao dobiti eventualno još jednu, ali što prije. Nema gornje dobi za cijepljenje protiv hemofilusa tipa b, ali, u načelu ne daje se odraslima.
Ako hoćete zaštititi dijete od invazivnih bolesti koje uzrokuje pneumokok, preporučujem vam cijepti najprije cjepivom Prevenar-13, a 2 mj. potom dati Pneumo-23.