Home / Forum / Bolesti i stanja / Cjepiva / Tetanus, dvojba

Cjepiva

U forumima odgovaraju na Vaša pitanja isključivo stručnjaci iz određenih područja medicine, stomatologije i psihologije.

Broj tema: 387

Broj poruka: 2128

Richter Darko, dr. med.

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Kišpatićeva 12
Zagreb


Tetanus, dvojba


Autor Poruka

Donat_MG

20.12.2007. 14:45

Poštovanje,
Prije nekoliko dana sam zbog ozljede na ruci (manje, ali u "prljavim" uvjetima) primio cjepivo protiv tetanusa i injekciju imunoglobulina.
Imam 34 godine i u školskom razdoblju sam uredno cijepljen, no nakon toga nisam niti jednom.
Dvojba o kojoj je riječ je sljedeća: cijepljen sam u Domu zdravlja na hitnom odjelu i rečeno mi je kako se moram javiti svom liječniku opće prakse radi dodatnog procjepljivanja kroz mjesec dana i kroz 6 mjeseci.
No, moj liječnik kaže da to uopće nije potrebno i da je dovoljna ta jedna doza. Dakle, dva liječnika mi tvrde različitu stvar, pa sad nisam siguran kome vjerovati, jer nemam razloga sumnjati u profesionalnost i jednog i drugog.

Darko Richter, dr. med.

20.12.2007. 15:45

Ako ste uz ana-Te cjepivo, dobili i anti-Te imunoglobuline, tada biste trebali obaviti docjepljivanje. Ako to niste spomenuli svojem liječniku, onda vam je sasvim uredno rekao da je jedna injekcija dosta.

Donat_MG

20.12.2007. 20:20

Hvala na brzom odgovoru.
No, jesam, spomenuo sam svom liječniku injekciju imunoglobulina i usmeno, a u nalazu piše (ana-te 0.5 ml, higg 50 i.j.).
Čak je spomenuo kako su nedavno dobili naputak iz ministarstva o cijepljenju u kojem stoji da nije potrebno više od jedne doze.
Znači, po Vašem mišljenju trebao bih ipak inzistirati na docijepljivanju?

Darko Richter, dr. med.

21.12.2007. 00:25

Nije mi jasna doza od 50 ij higg-a, jer se daje obično 250 i.j. No, nije mi jasna niti indikacija za higg u vas, koji se potpuno procijepljeni. Ako ima neki razlog (npr. imunosupresija, .. ) zbog kojeg su vas htjeli dodatno zaštititi higg-om, onda zbog istog razloga može postojati indikacija za docjepljivanje (koje može ići i u kraćim razmacima, tj. nakon 2 i nakon 4 tjedna).

Donat_MG

21.12.2007. 10:15

Pozdrav još jednom,
Moja velika isprika, naravno da je 250 i.j., znam to i napravim glupavi tipfeler koji je samo unio zbunjenost.
Ne, nemam nikakvih zdravstvenih problema, niti bilo kakvu neobičnu 'povijest bolesti', operacije ili slično... ozljeda je na šaci preko prsta i nokta, nastala pričepljivanjem, ali nije duboka, već površinska, uzdužna, nije čak ni u vanjskim uvjetima nastala, već u prostoriji koja se preuređuje, pa je trenutačno puna prašine i prljavštine. Po ozljedi sam oprao ranu čistom vodom, nekih pola sata (kad mi je postao dostupan) kasnije pošpricao Bivacynom, za jedno sat i pol do dva se obratio dežurnim liječnicima zbog činjenice da je nastala u dosta 'prljavim' uvjetima. Tretman rane - nikakav, osim još jednog špricanja Bivacynom.
Pitali me kad sam se cijepio zadnji put - odgovorio da sam redovno prošao sve tijekom školovanja, a poslije nikad.
To ću još provjeriti sa svojim liječnikom (njima tamo nije bio dostupan karton pa da eventualno nešto vide), jer znam sigurno da su me roditelji vodili na sva cijepljenja, kao i za osnovnu školu, no nisam stoposto siguran za srednju školu, jer su bile ratne godine i to, ali ne bih rekao da sam propustio nešto od cijepljenja ni u tom razdoblju.

Ako to išta znači, očito im je to praksa, a ja ne znam je li kriva ili prava. Naime, sa mnom je u ordinaciji igrom slučaja bio i muškarac mojih godina koji se izrezao na čašu i dobio isti tretman - barem koliko sam laički mogao pretpostaviti jer su mu isto rekli "sad ćete dobit dvije injekcije" i dobio je u svako rame po jednu.

Puno hvala na odgovorima i ispričavam se još jednom na onoj glupoj pogrešci s 50/250 i.j.

Darko Richter, dr. med.

21.12.2007. 11:15

Dobro, na Hitnoj su, jer nisu imali dokumentiranih podataka, a usmeni podatci ne vrijede u Hrvatskoj skoro ništa, dali sve, i preporučili nastavak cijepljenja kao da nikada niste cijepljeni. Ali, ako ste uredno cijepljeni, tada vam je jedna doza cjepiva prigodom obrade povrede bila dostatna, i tako se ja na kraju načelno slažem s vašim liječnikom primarne zaštite.

Roger

22.05.2009. 09:45

Poštovanje,prije 5 dana sam zadobio ogrebotine na ruci,kraste se već gule.Zanima me da li u takvim situacijama ima razloga za brigu ako sam cijepljen prije nepunih 2 godine, a odmah nakon ozljede sam ranu oprao s alkoholom???Imam 20 g.Hvala !

Darko Richter, dr. med.

23.05.2009. 00:55

Nema potrebe dvaput isto pitati. Odgovor u drugom postu u kojem ste postavili isto pitanje.

Torghal

02.06.2009. 21:40

Poštovanje,
danas sam se porezao na poslu i na hitnom kirurškom su mi rekli da se u roku od 72 sata javim svome doktoru kako bi primio cijepivo za tetanus.Možete li mi reči da li je ta informacija točna jer mi mnogi govore da se trebam cijepiti u roku od 24 sata.

Darko Richter, dr. med.

02.06.2009. 23:45

Što prije to bolje.
Ali, kako vi to čujete kirurge? Oni su rekli "u roku od 72 h", a ne "čim istekne 71 h".

lasica

24.08.2010. 13:00

da se nadovežem na tetanus.oko 18.,19. 8. me na više mjesta na nozi uboo obad ili nešto slično njemu.jedan ubod je jako bolio,više od osinjeg i na tom mjestu je odmah nastalo jako crvenilo,blago ispupčeno,onako kao ekcem.crvenilo je još uvijek tu,vrlo malo se povuklo,no u sredini te crvene fleke je kao tvrdi prišt ili balončić.no ono što mene brine je što mi se već zadnja dva dana grči ta noga i jedva sam hodala.išla sam na net zbog tih bolova u nozi vidjeti da li mi je moglo to nastati od uboda obada i vidjela sam da prenosi tetanus pa sam sad splašena totalno,tim više što me jučer i prekjučer grči i čeljust kad zijevam,ali sam mislila da je to posljedica od popravljanja zuba .da li imam razloga za zabrinutost i kome da se javim ako da?da li uopće ima smisla sada primiti ikakvo antitetanus cjepivo (prošlo je skoro 7 dana od uboda).hvala puno na odgovoru.

Darko Richter, dr. med.

24.08.2010. 18:00

Ako ste zadnji puta cijepljeni unutar 5, pa čak i 10 godina, en bi smjelo biti opasnosti od tetanusa.
No, nije tetanus jedina stvar na svijetu koja škodi.
Javite se svojem liječniku.