Epilepsija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 131 | Broj poruka: 335

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


epi napadi


Autor Poruka

zeko

22.02.2007. 12:45

Mom suprugu (30 godina) unazad godinu i pol dana je ustanovljena epilepsija i pije Tegretol CR, Phemiton i Lamictal 2x dnevno (Lamictal mu je uveden nedavno nakon 3 teza napada u 2 dana). Gotovo stalno mu se vrti u glavi. Napadi su relativno cesti (najduzi period bez napada je bio 2 mjeseca). Napadi su uvijek grand mal- izgubi svijest, pjena na usta i jako grcenje misica ali samo lijeve strane tijela i traju oko 5 minuta.Od kad su napadi poceli lijeva strana tijela mu je slabija i "zanosi" ga (malo sepa na lijevu nogu). Na nalazu mu pise "heterotopija sive tvari u podrucju srednjeg temporalnog girusa desno". Sta to znaci? Buduci da mu se epilepsija pojavila tek u 30-oj godini naizgled nicim izazvana da li postoji mogucnost izljecenja?

Prof. dr. sc. Silvio Bašić, dr. med.

22.02.2007. 22:35

Na žalost, kod Vašeg supruga bolest je sve drugo, samo ne ničim izazvana. Heterotopija pojednostavljeno predstavlja razvojnu grešku mozga i uzrok je epileptičkih napadaja kod Vašeg supruga. Obzirom na lijekove koje uzima (ali i na opisanu heterotopiju) vjerojatno ima i druge oblike napadaja, a ne isključivo hemigrand-mal napadaje koje Vi navodite. O mogučnosti izliječenja teško je govoriti bez da imam uvid u slike MR mozga, kao i bez uvida u dosadašnju medicinsku dokumentaciju, ali ona svakako postoji. Kod ovakvih vrsta epilepsija izliječenje se najčešće postiže neurokirurškim putem, odnosno operacijom i danas se takve operacije uspješno rade i u našoj zemlji.

zeko

25.02.2007. 01:04

Mozete li nas molim Vas uputiti na doktora ili ustanavu u kojoj bi mogli obaviti takav zahvat.
Puno hvala

Prof. dr. sc. Silvio Bašić, dr. med.

25.02.2007. 12:45

Klinika za neurokirurgiju, KBC Zagreb (Rebro), doc.dr.sc. D. Chudy. Ili se sa MR nalazom i slikama javite nama u Centar za epilepsiju, Klinika za neurologiju, KBC Zagreb (Rebro)