Epilepsija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 131 | Broj poruka: 335

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


epi napadi nakon moždanog udara-pomozite mom bratu


Autor Poruka

Spomenka

29.05.2006. 12:57

Molim Vas za pomoć.
Imam brata 30.god.Prošle godine je imao moždani udar premda nikad prije nije bio bolestan.Sada se sve ćešće javljaju epileptični napadaji(dva puta u tri dana ) i traju po 15 minuta uz strahovito grčenje,povraćanje,glavobolju,nekontrolirano mokrenje....Pije lijek Lamictal.Kada zovemo hitnu pošalju patronažnu sestru koja mu da sredstva za smirenje i to je sve liječenje koje ima.
To definitivno utiče na njegovo psihičko stanje jer je u depresiji(anksiozni poremećaj) jer ne vidi rješenje nastale situacije.
Kako se može utvrditi centar u mozgu koji izaziva napadaje , da li moguć operativni zahvat ili tko bi nam propisao adekvatan lijek kako bi se napadaji smanjili na najmanju moguću mjeru.Kako doći u Bolnicu Sestara Milosrdnica do dr.Hećimovića (privatno ili s uputnicom,svjedno je) jer sam čula da tamo postoji aparat za utvrđivanje takvog centra u mozgu koji izaziva napadaje.
Željno očekujući odgovor, očajna sestra
Spomenka

mr. sc. dr. Davor Sporiš

07.06.2006. 06:06

Nažalost, ali nakon moždanog udara može se razviti i simptomatska epilepsija, koja ima svoje ishodište u oštečenom tkivu mozga. To je takozvana simptomatska epilepsija i kod takvih oblika je nešto češća rezistentnost na farmakoterapiju. Po opisu kod Vašeg brata (potrebno je dobro istražiti razloge nastanka moždanog udara - 30 godina!!!) radi se o grand mal napadajima. Navodite da uzima lijek Lamictal, ali ne navodite dozu lijeka. Liječenje uvijek započinje kao monoterapija (jedan lijek) kojemu se doza postepeno povisuje do optimalne doze. Ukoliko je prvi lijek djelomično ili poptuno neučinkovit možemo ga zamjeniti ili dodati drugi antiepileptik ovisno o vrsti epileptičkih napadaja. Zbog toga je potrebna redovito kontrola i suradnja neurologa i bolesnika. Stanje Vašeg brata svakako nije nerješivo, ali zahtjeva vremena da se odredi adekvatna doza lijeka ili doda drugi antiepileptik. Operativno liječenje kod Vašeg brata nije indicirano i u svijetu, kao i kod nas se ne radi. Pregled kod neurologa - epileptologa se dogovara telefonom a lista čekanja po službenim informacijama ne bi trebala biti duža od mjesec dana.