Kontaktne leće


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 47 | Broj poruka: 160

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

Očna poliklinika OPTO CENTAR
Zagreb, Vlaška 64


Leće za astigmatizam


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

b123

09.03.2014. 16:15

Poštovani,
Nedavno sam bila na pregledu u privatnoj poliklinici gdje su mi ustanovili da imam astigmatizam, diotrije su mi -2-25 i -2.5, na nalazu piše i da je Dcyl -1 i -0,5, a Axis 10 i 180. Promijela sam dioptrijska stakla, ali do sada sam nosila i neke kontaktne leće Acuvue Oasyys i pitala sam mogu li ih i dalje nositi rekli su mi da mogu ali da kada ih potrošim da dođem na novi pregled da mi napišu koje moram nove uzeti. S obzirom da već imam sve u nalazu navedeno trebam li na novi pregled ili se leće mogu uzeti prema tim podacima? Imate kakvu preporuku koje leće uzeti?
Unaprije hvalana odgovoru.

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

10.03.2014. 00:40

Za torične kontaktne leće potrebno je napraviti pregled u sklopu kojega će se staviti probne leće. Uz pomoć njih će se točno ordinirati os i dioptrija koje se ne moraju podudarati s dioptrijama na naočalama. Na lijevom oku imate jako maleni astigmatizam pa je moguće da će se na pregledu ordinirati samo jedna torična leća.

Bez pregleda ne mogu preporučiti niti jednu leću. Kako ste do sada bili zadovoljni s navedenom lećom nema razloga da se na pregledu ne ordinira torična leća istog proizvođača.

b123

11.03.2014. 10:25

Hvala na odgovoru.
Budući da leće nosim samo nekoliko sati dnevno i ne svaki dan smijem li nastaviti nositi normalne leće s navedenom dioptrijom? Utječe li to na pogoršanje vida?

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

17.03.2014. 13:00

Iako najvjerojatnije neće doći do problema, na desnom oku bi mekana torična leća bila bolje rješenje. Ukoliko bi ubuduće kontaktne leće željeli nositi svakodnevno mogu se propisati i sferne polutvrde (plinopropusne) leće koje bi također ispravile navedeni astigmatizam na oba oka.

Uneksia

14.04.2014. 08:50

Poštovani,

Imam 25 godina. Nosim isključivo leće već 5 godina (Acuvue Oasys). Prije nekoliko mjeseci sam primijetila da lijevim okom vidim malo lošije. Na pregledu (prošli tjedan) otkriven mi je blagi astigmatizam od -0.5, što je dakle ispod minimalne vrijednosti cilindra koju nude proizvođači toričnih leća. Oftalmolog mi je ipak prepisao leću s cilindrom -0.75 zbog toga što, gledajući optotip kroz staklo bez cilindra, vidim naizmjenične svijetle i tamne okomite pruge. Uz cilindar tamne pruge nestaju. Dobila sam probne leće (za lijevo oko Acuvue Oasys for Astigmatism) i imam nekoliko pitanja.

1. Je li potrebna prilagodba na meke torične leće? Prva dva probna dana oko mi je bilo iziritirano i crveno, a posebno istaknuta je kapilara na mjestu zadebljanja leće. Crvenilo se iz dana u dan smiruje, ali još uvijek leća žulja, a na kraju dana se može primijetiti razlika u boji lijevog i desnog oka.

2. Gledam li u smjeru lijevog kuta (gdje mi se smjesti zadebljanje), vid mi je zamućen. (Osim u tom kutu, vid je puno bolji od iskustva s običnom sfernom lećom.) Malo sam istraživala i koliko sam shvatila taj balast bi se u oku trebao smjestiti na "6 o'clock", tako da težina ostane na dnu. Je li to isključivi uvjet? Znači li to da mi leća nije pravilno okrenuta? (Axis mi je 30 stupnjeva.) Također, saznala sam da su česti problemi ovog tipa s Acuvue Oasys for Astigmatism lećama (navodno su vrlo česte greške u proizvodnji)...je li zbilja moguće da puštaju u prodaju škart i da bi to mogao biti razlog mog problema?

3. U receptu za naočale/leće ne piše mi BC vrijednost. Iz rezultata dobivenih pomoću instrumenta za određivanje dioptrije pretpostavljam da zakrivljenost rožnice predstavlja broj ispod oznake mm (točno?). Prema tome vrijednost je 7.81 pa me zanima je li leća s BC 8.4 (odnosno 8.6 za toričnu) uopće ispravna za moje oči?

4. Preporučujete li mi (s obzirom na probleme s mekom toričnom lećom i samim vidom) nekog drugog proizvođača toričnih leća, povratak na običnu MKL -3.5 ili možda polutvrde (RGP) leće? Ako se izuzme moj osobni doživljaj i s obzirom na malu dioptriju, je li pogled kroz leću bez cilindra ipak opterećenje za oko u dugom roku?

5. Podrazumijeva li se inače u sklopu jednog plaćenog pregleda (privatna klinika) naknadna kontrola uz isprobavanje niza probnih leća različitog tipa (dakle bez nadoplate)?

6. Šteti li očima nošenje isključivo kontaktnih leća >12h dnevno (bez korištenja naočala)?

VOD 1.0 sa -2.75
VOS 1.0 sa -3.0 / -0.5 ax 30

Hvala Vam puno na izdvojenom vremenu i odgovorima!
LP

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

21.04.2014. 15:55

Odgovor ću započeti od zadnjeg pitanja jer je najvažnije.
6. Kontaktne leće na dugi rok nikako nije dobro nositi od spavanja do spavanja jer si time značajno povećavate mogućnost komplikacija. Preporučeno vrijeme nošenja je prosječno 8 do 10 sati, više od toga samo iznimno. Obavezno si napravite rezervne naočale tako da možete navečer ili ujutro odmoriti oči od leća.
5. Teško je reći, ovisi o tome što Vam je bilo objašnjeno na pregledu. Ukoliko se problemi nastave i narednih dana svakako se javite na pregled čim prije.
4. i 1. Torične leće imaju drugačiji dizajn od standardnih sfernih mekanih kontaktnih leća pa je moguće da je osjećaj i dojam crvenila različit. U Vašem slučaju važno je vidjeti postoji li razlika u vidu s toričnom ili sfernom MLK pri gledanju s oba oka. Ako ne postoji, vjerojatno će bolje rješenje biti nositi dvije sferne leće.
3. Za odgovor su potrebne dvije keratometrijske vrijednosti, no jedna vrijednost koju ste naveli odgovara.
2. Ukoliko ste leće nabavili u optici koja leće nabavlja od ovlaštenih distributera ne bi trebalo biti problema s kvalitetom leća kao i ni s jamstvom u slučaju bilo kakvog problema.

dada89

10.07.2014. 08:55

Poštovani,
imam pitanje. Dobila sam dioptriju za naočale koja iznosi na desnom oku -2,50 -1,00 165 stupnjeva, na lijevom oku -2,75 -1,00 15 stupnjeva.
Zanima me koju da dioptriju odaberem za kontaktne leće?
Unaprijed hvala

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

18.07.2014. 11:30

Konačno propisana dioptrija i vrijednost bazne zakrivljenosti kontaktne leće ovisit će o dioptriji koju ste naveli, zakrivljenosti oka i promjeru rožnice. Ukoliko odaberete mekane leće, bit će potrebno nabaviti torične leće, a u slučaju polutvrdih (tvrdih plinopropusnih) navedeni cilindar kompenzirat će se standardnom polutvrdom lećom.

Ukoliko si odlučite sami ordinirati dioptriju, baznu zakrivljenost i promjer leće postoji šansa da ćete pogoditi vrijednosti koje će Vam odgovarati no jednako tako možete naručiti neodgovarajuću leću što može uzrokovati različite probleme, od manjeg vida te smanjene udobnosti i kraćeg nošenja do ozbiljnih problema. Zato svakako preporučujem da napravite pregled za torične mekane leće u sklopu kojega će kontaktolog provjeriti je li nalaz oka uredan, uz koji ćete dobiti jamstvo za naručene leće i kvalitetnu edukaciju o njihovom pravilnom postavljanju i održavanju kako biste ih mogli nositi dugi niz godina.

b123

16.04.2015. 18:10

Poštovani,

Postavila sam Vam pitanje u prvom postu ove teme. Opet sam bila na pregledu i astigmatizam mi se povećao na 1.75 i 2.25. Zanima je da li je normalan toliki skok u otprilike godini dana, trebam li se brinuti, imam 23 godine?
Hvala.
LP

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

24.04.2015. 00:35

Dioptrija, ili točnije rečeno dioptrija cilindra, se kod astigmatizma vrlo sporo mijenja tijekom života. U godini dana se toliki skok u astigmatizmu mogao dogoditi ili zbog nepravilnog mjerenja i krivo propisane dioptrije na prvom ili drugom pregledu, ili zbog određenih bolesti rožnice kao što je to keratokonus. Svakako probajte dobiti objašenjenje o čemu se točno radi, posebno ukoliko se mijenjala i os astigmatizma.

zabrinuta_sue

24.04.2016. 04:05

Poštovani,imam astigmatizam na lijevom oku po nalazu BC 8.5,SPH + 0.25 CYL -1.25 AX 50 .Za lijevo oko sam dobila toričnu leću (Baush and Lomb Soflens toric alphafilconA) Desno oko je BC 8,5 DIA 14,2 -0.50 Za desno oko sam dobila Bausch and Lomb Soflens hilafilcon B (59) .Međutim kada stavim leće imam maglu i cijelo vrijeme ih osjetim u oku.Magla se na trenutke razbistri (mislim da je više u lijevom oku) i onda vidim dobro pa se opet zamuti i tako.I cijeo vrijeme ih osjetim u oku ne znam jel to žuljanje ili neki napor ali nije ugodno.Koristim ih tk par dana i ne znam jel u pitanju proces navikavanja jer vidim da neki odmah imaju ugodan osjećaj.ne znam da li sam možda ja nešto pogriješila,voljela bih da mi pomognete da shvatim.Djevojka na obuci mi uopšte nije rekla da moram da pazim s koje je strane sočivo okrenuto pri stavljanju ona ga je prevrtala sa svake strane.Unaprijed hvala

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

10.05.2016. 22:25

Mekane leće se mogu osjetiti u oku prvih nekoliko dana tijekom privikavanja, no vid bi trebao biti uredan. Pazite da odmah ne počnete nositi leće puno vrijeme nego da se privikavate postupno, prema preporuci kontatologa. Jako je važno provjeriti je li leća okrenuta na pravu stranu, a kod torične leće i je li oznaka na leći pravilno orijentirana. Način pravilnog stavljanja i skidanja leća te njihovog održavanja uči se na edukaciji u sklopu prvog pregleda za leće. Ukoliko se nakon nekoliko dana niste priviknuli na nove leće i niste zadovoljni vidom, svakako se javite na pregled kod Vašeg kontaktologa kako bi utvrdio o čemu se radi.

micky87

15.05.2016. 21:10

Postovani,

U zadnjih pola godine dioptrija na lijevom oku mi se povecala sa -1,00 na -1,75, a na desnom sa -1,25 na -2,25 bez cilindra na oba oka,,vecinu radnog vremena provodim na racunaru (dnevno oko 6-7 sati),pa me interesuje je li moguce da dioptrija skoci toliko puno, imamam 30 godina. Nosio sam kontaktne lece, koje se mjenjaju svaki mjesec
Mislim promijeniti kontaktne lece zbog povecanja dipotrije, pa me interesuje koju dioptriju leca uzeti, posto sam cuo, da se uzima jaca ili slabija leca, zbog toga sto ide direktno na oko, da li uzeti za jedno oko -1,75 i za drugo -2,25 ?

Lijep pozdrav"

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

22.05.2016. 17:05

Mogućnost usporavanja dioptrije u oko 40% slučajeva pokazale su jedino tzv. noćne polutvrde leće ili ortokeratologija. Maleni učinak primijećen je i kod polutvrdih (tvrdih plinopropusnih) i mekanih multifokalnih kontaktnih leća. Mekane leće nemaju učinka na zaustavljanje rasta dioptrije, ali je važno propisati točnu dioptriju, ni veću ni manju, pa si dioptriju nemojte propisivati sami.