Kontaktne leće


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 47 | Broj poruka: 160

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

Očna poliklinika OPTO CENTAR
Zagreb, Vlaška 64


naočale vs. leće


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Miss_Dynamite

07.01.2014. 12:45

Poštovani,

imam 32 godine i naočale nosim od 1. razreda osnovne škole. Dioptrija je bila u početku minimalna (ja sam naočale tad izbjegavala nositi), da bi mi s godinama dioptrija sve više rasla.
U srednjoj školi sam krenula prvo s nošenjem tvrdih leća, da bi prešla na polutvrde koje sam nosila do prije 6 godina kada sam koje 2 godine nosila meke leće sve do trenutka kada sam počela primjećivati da su mi te leće isto slabo (napominjem da mi je dioptrija svaki put narasla i da je vrlo kratki period bila nepromjenjiva).
Prije koje 2,5 godine sam opet prešla na polutvrde leće na koje sam se ok naviknula.
Od jeseni 2013. primjećujem da opet slabije vidim, da se mučim da fokusiram vid, oči su mi suhe (stalno ih moram kapati) i jedva čekam kad navečer stavim naočele.
Napominjem da imam i astigamtizam i cilindre i da mi je dioptrija došla do -7,00.. Predpostavljam da je sad i viša.

Razmišljam da skroz pređem na nošenje naočala, jer s ovim polutvrdim lećama imam stalno osjećaj da imam pijesak u očima a tv nemogu s njima ni gledati.

Moje pitanje je- koji je razlog kontinuiranog rasta dioptrije, očna pozadnina je bila u redu i pretrage koje sam radila su bile ok, ne razumijem zašto su mi do prije 6 mj leće bile dobre a sad primjećujem da su slabe?
U strahu sam, jer kako sada izgleda, diotrija će mi se stalno povećavati.

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

17.01.2014. 19:55

Ako izuzmemo eventualne otiske naočala na nosu, naočale su najsigurniji način korekcije kratkovidnosti i astigmatizma. Polutvrde leće su po sigurnosti odmah iza njih, naravno ukoliko ih pravilno održavate. Vjerojatno ste primijetili i da Vam leće daju veće vidno polje i kvalitetu slike zbog čega i trpite osjećaj pijeska u očima.

Svakako provjerite kod Vašeg kontaktologa zašto Vam leće smetaju i što se može napraviti promjenom dizajna i materijala leće te rješavanjem problema sa suznim filmom.

Iako su već godinama u tijeku intenzivna istraživanja, posebno u razvijenijim dijelovima Azije gdje je većina djece i mladih kratkovidna, još uvijek nemamo odgovor na pitanje koji je uzrok rasta dioptrije. Za sada možete pokušati duže (tijekom tjedna) boraviti na dnevnoj svjetlosti na otvorenom što može imati povoljan učinak na usporenje rasta dioptrije.