Kontaktne leće


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 47 | Broj poruka: 160

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

Očna poliklinika OPTO CENTAR
Zagreb, Vlaška 64


rast dioptrije


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

anamaria

15.05.2006. 09:46

Posljednje dvije i pol godine nosim kontaktne leće. Do tada sam nosila naočale iako vrlo rijetko. Naime, smatrala sam da s njima loše izgledam pa sam škiljila. U trenutku kada sam prešla na leće dioptrija mi je bila -1,75. Sada je -3,75. Oftamolog mi je prije 2 godine rekao da će mi rast dioptrije kako se probiližama 26,27 usporavati, no to se očito ne događa. Idem redovno na kontrole svakih šest mjeseci i svaki put mi drastično raste. zadnji porast je bio sa -3 na 3,75. Dosta radim za kompjuterom pa to možda utječe na rast, no brinem se da nije i neki drugi problem. Imam 27 godina. Što mi je činiti?

dr. Dean Šarić

11.07.2006. 22:35

Nemate straha, ovaj rast dioptrije je beznačajan i vjerojatno će stati uskoro. Danas nema poznatog načina "zaustavljanja dioptrije". Riječ je vjerojatno o puno rada na blizinu, a ova je kratkovidnost zapravo "prilagodba" na takav rad.

didi.klc

20.03.2013. 11:45

Pozdrav,

nosim naočale od 5 godine i sa godinama se dioptrija samo povećava, sada mi je 26 godina i trenutna dioptrija mi je -9,75 i -10, a zadnjih godina mi je rast dioptrije nešto usporio i ugl se u godini dana poveća za 0,25. Nosim tvrde leće u kombinaciji sa naočalama. Zanima me da li bi trebala uzimati neke dodatne tablete za vid ili tako nešto i ako da može neka preporuka koje?!? I hoće li mi napokon dioptrija stati?? Da li bi ja bila kandidat za lasersko skidanje dioptrije i ako da da li je moguće da mi se dioptrija u potpunosti otkloni i da više nije potrebno nošenje niti leća niti naočala??

Unaprijed se zahvaljujem na odgovorima.

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

22.03.2013. 13:55

Glavni i najčešći uzrok porasta minus dioprije je rast oka. Za sada, nažalost, nije moguće sigurno predvidjeti hoće li se oko, a samim tim i dioptrija, povećavati ili ne. Jednako tako ne postoje dokazano učinkovite i sigurne tablete. Postoje određene kapi koje su pokazale povoljan učinak, no nisu praktične jer zamućuju vid. Jedini dokazani način smanjivanja rizika od rasta dioptrije je boravak na otvorenom na danjem svjetlu.

Sve dok se dioptrija mijenja unutar godine dana, osobno bih Vam preporučio da nastavite nositi kontaktne leće. Ukoliko se dioptrija stabilizira moguće je operativno korigirati dioptriju, s tim da kod dioptrija poput Vaše treba dobro odvagnuti prednosti i nedostatke „laserskog skidanja dioptrije“ i zahvata s ugradnjom leća u oko.

josipaai

06.07.2020. 16:30

Postovani..dugo koristim lece Acuvue Oasys i Acuvue Oasys for astigmatizam ..zeljela bih promijeniti neke druge koje mi preporucujete kao zamjenu. Dioptrija je D-4.50, DIA 14.0,BC 8.4 L-4.00, DIA 14.5, BC 8.6,CYL -0.75 AXIS 080

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

23.07.2020. 11:15

Mekane kontaktne leće vrlo su udobne i većina nositelja ih nosi i održava dugi niz godina. Ipak njihovo nošenje može biti povezano s manjim ili potencijalno većim problemima, odnosno rizicima, po zdravlje vaših očiju. Zbog toga je važno da si sami ne propisujete leće i otopine za održavanje, nego da zamjenu kontaktnih leća napravite na kontrolnom pregledu. Na tom pregledu izmjerit će se dioptrija, zakrivljenost i promjer vašeg oka te stanje suznog filma, na temelju čega će vam u dogovoru s vama kontaktolog preporučiti leće i period zamjene leća. Napomenuo bih i kako kratkovidnost nije samo dioptrija, nego uključuje i različite promjene na oku, a posebno na očnoj pozadini zbog čega bi bilo korisno napraviti i pregled oka sa širenjem zjenica.