Kontaktne leće


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 47 | Broj poruka: 160

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

Očna poliklinika OPTO CENTAR
Zagreb, Vlaška 64


tvrde leće i kontracepcijske pilule


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

kika.s.92

29.07.2015. 21:35

poštovani,
pila sam kontracepcijske pilule yaz i nosila sam tvrde leće, i nakon mozda pola godine počele su me žuljati i mutiti se...otisla samo do dokt.i rekla mi je da mi se oblik promjjenio i da zato više leća ne može ''sjesti'' na oko kako treba..pa me zanima da li je moguce da je to zbog kontracepcijskih?

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

05.08.2015. 16:35

Oralni kontraceptivi mogu utjecati na pogoršanje simptoma suhog oka što može biti uzrok Vaših problema. Ukoliko uzimate kombinaciju estrogena i progesterona imate 30% veću vjerojatnost, a ako uzimate samo estrogen čak 70% veću vjerojatnost od nastanka suhog oka.
Oralni kontraceptivi u pravilu nemaju veze s promjenom obilka rožnice uzrokovanog kontaktnim lećama (eng. corneal warpage syndrome), tako da bi bilo preporučljivo napraviti pregled s topografijom rožnice kako bi se vidjelo zbog čega su nastali problemi s lećama. Kompletni očni pregled nije “zgorega” napraviti i zbog povećanog rizika od nastanka glaukoma kod dugotrajnog uzimanja oralnih kontraceptiva.