Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Diane35


Autor Poruka

tea21

01.10.2007. 09:15

Poštovanje,
Evo opet Vam se javljam nakon tri mjeseca u kojima sam na preporuku liječnika opet uzimala Diane. Da podsjetim, moj problem je bio taj da mi je nakon prestanka uzimanja Diane (4 mj.) u prvom ciklusu menstruacija kasnila 2 tjedna,a nakon toga u sljedećem ciklusu mi se pojavilo intermenstrualno krvarenje zbog čega sam na preporuku liječnika zadnja tri ciklusa morala ponovo uzimati Diane. 7.9 sam ih prestala uzimati,od 13. sam imala krvarenje koje je trajalo pet dana, a prekjučer, dakle 29., mi se pojavio krvavi iscjedak koji još uvijek traje (pretpostavljam opet intermenstrualno krvarenje).Molim Vas savjet!
Puno hvala

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

01.10.2007. 13:45

Imajte strpljenja par mjeseci, ne obraćajte pažnju na krvarenje, pa će sve doći na svoje - to je najbolji savjet koji vam mogu dati. Liječniku se požalite jedino ukoliko su krvarenja iznimno obilna.

tea21

03.10.2007. 00:45

Hvala Vam na savjetu, no sad vam se javljam sa jednom novom informacijom. Danas sam bila kod ginekologa na ultrazvuku i našao mi je cistu tekućeg sadržaja 23mm urednih protoka na desnom jajniku. Rekao je da je to uzrok krvavom iscjetku i preporučio mi terapiju Dabroston tabletama 2x1/7 dana. No, budući da ste Vi liječnica kojoj najviše vjerujem zanima me Vaše mišljenje o tome i da li smatrate da bi bilo potrebno da dođem k Vama na pregled? Stvarno bih htjela prestati s uzimanjem hormona i kao što ste Vi rekli "odmoriti tijelo od ginekologije"pa me zanima da li možda ja sama mogu učiniti nešto za prevenciju takvih problema u budućnosti?

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

03.10.2007. 09:40

Cista od 23 mm je vrlo mala, praktički zanemariva, najvjerojatnije će proći sama od sebe. Drugog mišljenja ne mogu imati bez pregleda, ali zbilja ne znam koliko ima smisla stalno ići na preglede zbog bezazlenih situacija.

tea21

26.11.2007. 21:10

Poštovanje,
Nabavila sam kao što ste rekli uputnicu za hormonski status, međutim liječnik mi je rekao da sada 2 tjedna pijem Dabroston kako bi se izbjeglo intermenstrualno krvarenje, a onda kada dobijem sljedeću menstruaciju da odem izvaditi krv. Inače zadnju menstruaciju sam dobila 16.11. i trajala je do 21.11.,sada još imam lagani iscjedak.
Zanima me da li da ga poslušam i uzimam Dabroston ili ipak bez Dabrostona pričekam sljedeću menstruaciju?

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

26.11.2007. 22:25

Pa već znate moje mišljenje happy. Ništa ozbiljno vam neće biti ni ako uzimate ni ako ne uzimate Dabroston, pa bih ja bila protiv. Javite se sa nalazom hormona.

tea21

27.12.2007. 22:25

Poštovanje,
Ovaj mjesec zbog bolesti nisam mogla otići napraviti hormonski status. Menstruaciju sam dobila 14.12., počelo je kao lagano krvarenje, zatim par dana "normalno"krvarenje, a sada još uvijek traje lagano krvarenje. Dakle, to traje sad već 2 tjedna (bez prestanka) pa me zanima da li zbog toga trebam sada nešto poduzeti ili da sve pustim kako je i pričekam sljedeće krvarenje da izvadim hormone? I još jedno pitanje: da li da vadim hormone kad mi počne lagano krvarenje koje traje par dana ili da pričekam obilnije krvarenje koje nakon toga nastupi i traje isto par dana?
Hvala na odgovoru

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

28.12.2007. 00:50

Pričekajte slijedeće obilnije krvarenje (da djeluje kao menstruacija) pa izvadite hormone.

velikamala

13.02.2008. 15:30

Poštovanje!

Pijem Diane35 i zanima me da li je moguće da mi je zbog njih, smanjena želja za spolnim odnosom?

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

13.02.2008. 19:00

Je, moguće je, to je jedna od nuspojava kontraceptiva. Probajte promijeniti tablete koje uzimate u neke niže dozirane. To nekad pomogne, ali nekim curama libido uvijek ostane smanjen na kontraceptivima.

odio

18.02.2008. 15:10

Poštovanje!
Pijem Diane 35.Zabunom sam nakon pauze koja treba biti 7 dana novu karticu započela dan ranije tj. umjesto u ponedjeljak ja sam započela u nedjelju.Što mi je činiti?

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

18.02.2008. 18:25

Apsolutno ništa, normalno nastavite. Mogli ste i bez pauze da je zatrebalo.

velikamala

24.02.2008. 18:20

Poštovanje,
hvala na svim odgovorima do sad. Trenutno me muči sljedeće: sutra pijem zadnju tabletu(Diane 35) pa pauza 7 dana...od petka (22.02.) pa do danas imam crvenkasto-smeđkasti iscjedak, ne jako.. jučer i danas ujutro sam popila redovno tabletu, danas je iscjedak više crvene boje. Zbog čega se to događa, jel možda to menga uranila ili je to nekakvo čišćenje? Što da radim, ima li razloga za brigu, jesam li trebala prekinuti s tabletama kad se to pojavilo, da popijem sutra ujutro zadnju tabletu?
Inače, zadnji spolni odnos sam imala 12.01 a zadnja menga početkom 2.mj.

Hvala!

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

24.02.2008. 19:05

To je normalno, zove se spotting i česta je nuspojava kontraceptiva. Obično se javi kao posljedica nekakavog stresa. Sve ste dobro napravili, popijte sutra tu zadnju tabletu i dalje sve normalno.

pikica2008

29.02.2008. 22:30

Poštovana doktorice,

čitajući pitanja i odgovore na Vašem forumu, primjetila sam da ste stekli povjerenje mnogih djevojaka i žena koje Vam se obraćaju u trenucima kada ne znaju kome bi se obratile. Upravo zbog toga sam odlučila i ja se uključiti sa svojim problemom koji me muči već neko vrijeme.

Moj prvi problem bile su akne, zbog kojih sam neko vrijeme posjećivala dermatologa i pila antibiotike(Geomycin - 6mj). Bilo je to prije 2 godine. Stanje se tada popravilo, ali se prije par mjeseci (nakon ljeta), opet počelo pogoršavati. Ponovno sam posjetila dermatologa i on mi je opet dao terapiju antibioticima(Sumamed). Trenutno imam par aknica, ali upale su pod djelovanjem antibiotika znatno smanjene.
Dermatolog mi je međutim rekao da bi mi bilo najbolje da razmislim o Dianama, jer bi mi one sigurno pomogle, dugotrajnije.

Tada sam počela čitati o Dianama, nuspojavama, hormonalnoj neravnoteži, PCOS-u...
Imam 23 godine, ciklusi su mi uredni godinama. Ipak, počela sam mjeriti BT, da vidim imam li ovulaciju. Dijagram nije idealan, ali uočava se skok temperature sredinom ciklusa i povišena temperatura u lutealnoj fazi (sva 3 mjeseca koliko temp.mjerim).

Na ginekološkom pregledu namjeravala sam porazgovarati s ginekologinjom o svom problemu, ali ona baš i nije imala vremena (jer je kasnila 2 sata). Pregled je trajao 2-3 minute (Papa i UZV). Napisala mi je uputnicu za kontrolu hormona i rekla da jajnici izvana izgledaju u redu, ali ako želim pregled iznutra...da ćemo to drugi put. Pitala sam je i da li da krv vadim 3.-5. dana ciklusa, a ona je odgovorila da ne moram, da je to bitno jedino kad se kontrolira sterilitet, za akne to mogu napravit već danas, ili sutra.
Tako sam sljedeći dan vadila krv (12.dan ciklusa) i nalaz je bio u redu (sve vrijednosti u referentnima za folik.fazu).
Ipak mi je napisala recept za Diane, ako ih želim piti zbog akni...

Nisam ih još počela piti. Od liječnika opće prakse tražila sam uputnicu i ponovo vadila krv (4.dan ciklusa). Sad trebam 3-4 tjedna čekati nalaz. Napravila sam to najviše, jer me zanima omjer FSH i LH, jer po onome što sam ja čitala o PCOS-u on mi nije dobar (FSH=4,1 LH=8,4). Ne znam da li je to zbog 12.dana (pa je LH počeo rasti) ili je u pitanju nešto drugo?

Vjerojatno Diane nisu toliko strašne, možda bi mi i pomogle, ali eto... Ne znam da li da ih pijem samo zbog akni. Mene više zanima zbog čega su akne tu. Postoji li neki ozbiljniji problem ili ne...

Pa...bit će mi drago ako nakon ovog "romana" nađete vremena za napisati poneki koristan savjet, iznijeti svoje mišljenje o mom "strahu" i dvojbi: "Piti Diane ili ne?

Na kraju, isprike zbog opširnosti (ali ipak je ovo moje prvo obraćanje Vama pa sam htjela detaljno iznijeti svoj višegodišnji problem).

Srdačan pozdrav!



Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

01.03.2008. 02:40

Koliko shvaćam: imate akne, nemate neredovite menstruacije i nemate policistične jajnike na ultrazvuku. Jedini nalaz koji bi definitivno utvrdio da li imate PCOS je nalaz povišenih androgena u krvi (LH je samo usputni nalaz u PCOS-u, ne mora postojati), a to su testosteron i indeks slobdonih androgena (koji se radi iz SHBG i testosterona).
Međutim, ovdje nije stvar u tome imate li ili nemate PCOS. Ja ne volim davati kontracepciju djevojkama koje su tome nesklone. Ako vi razmišljate o tome treba li ili ne uzimati Diane, onda vaše akne nisu ogroman problem. Da jesu, rekla bih vam da pijete i ne razmišljate, jer ćete se osjećati bolje, praktično bez rizika. Nema tu pravila, sama ćete odlučiti.
Teško je ovako, puno sam uvjerljivija uživo happy.

pikica2008

01.03.2008. 20:20

Zahvaljujem na odgovoru!

Meni akne predstavljaju priličan problem, jer sam često bila u situaciji da sam vidjela da one više smetaju drugima, nego meni. Meni su tako više psihički, nego estetski problem. Ponekad radije ostajem doma, nego da slušam laičke savjete o tome što bi trebala isprobati (i to u trenutku kad akne nisu ni t od teme).
Dijagnoza je inače: Acnae papulopustulosa faciei; problem je i što mi poslije nekih ostaju ožiljci, ali su plitki i vjerojatno bi se laserski mogli odstraniti.
Testosteron je na ovoj analizi (12.dan) bio 2,82 (0,45-3,74), a od ostalih hormona analizirani su samo ženski (prolaktin, progesteron, FSH, LH i estradiol - sve u referentnim vrijednostima).

Što se kontraceptiva tiče, mene je najviše strah da će mi oni poremetiti normalan rad jajnika, da će mi donijeti probleme kojih sad nema.
Ne shvaćam zapravo, zašto se Diane35, inače prvenstveno tablete za liječenje hormonalnog disbalansa,daju i ako on ne postoji?
Mogu li Diane uzrokovati kakav poremećaj u proizvodnji hormona, nakon što se prestanu uzimati?

S jedne strane, znam da mene nitko ne tjera da pijem Diane, a opet mi je bez veze tražiti pomoć, a onda ju ne prihvatiti, jer ja (koja nemam pojma o medicini), ne znam da li je to stvarno prava stvar za mene.
I onda opet sjedit doma, kao da nigdje nisam ni bila...

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

01.03.2008. 21:30

E sad mi se već doimate drugačije.
Ne bojte se kontraceptiva, oni uistinu ne rade ništa loše (sve što ste čuli su priče naših mama i baka kada su kontraceptivi imali značajno više hormona nego sad), a rade ogromne koristi. Ne samo da ništa neće poremetiti, nego će sačuvati vašu plodnost, smanjiti vam rizik za nekoliko različitih karcinoma, za nastanak mioma i endometrioze.
Dakle, hrabro. Da vidite promjene trebat će 2-4 mjeseca, a onda odlučite da li ih dalje želite koristiti ili ne.

pikica2008

03.03.2008. 21:50

Zahvaljujem na riječima ohrabrenja!
Do sada sam o kontraceptivima čula uglavnom loše stvari. A o Dianama pogotovo! To zvuči kao: Ako nemaš problema, uzmi Diane pa ćeš ih imati. Na jednom sam forumu pročitala kako je cura zbog njih "zaradila" PCOS. (A vjerojatno joj je samo dijagnosticiran nakon prestanka uzimanja istih...)
U svakom slučaju, mislim da ću pokušati već početkom sljedećeg ciklusa!
Hvala još jednom i srdačan pozdrav!

cesa

06.03.2008. 23:50

Poštovana,
I ja bih se uključila u ovu temu svojim pitanjem.
Moj osnovni problem je alopecija koja je nastupila prije 10-ak godina. Na početku je kosa intenzivno opadala kroz 2 godine, a onda se zaustavila na određenom stupnju prorijeđenosti.
Prošle godine mi je dermatolog savjetovao da pokušam koristiti kontracepcijske tablete, pa sam u dogovoru s ginekologom prije 9 mjeseci počela uzimati Diane 35. Nekih pola godine prije toga su mi se dodatno pojavile i akne na licu koje su se vrlo brzo nakon što sam počela piti Diane 35 gotovo sasvim povukle. Međutim, kosa nije jednako dobro reagirala, na početku korištenja je kroz kraće razdoblje nastupilo intenzivno opadanje, a onda se stanje vratilo na slično kao prije Diane 35. U zadnjih mjesec dana opet primjećujem da se stanje kose dosta pogoršava, a mislim da se i hirzutizam pojačao. Zanima me koliko je vjerojatno da su te negativne promjene uzrokovale Diane 35, i što mogu očekivati da će se dogoditi s kosom i aknama ako ih prestanem koristiti, usobito u razdoblju dok se organizam bude prilagođavao promjeni?
Unaprijed Vam hvala na odgovoru.