Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Diane 35 mi ne pomažu u reguliranju menstruacije


Autor Poruka

Tina1407

14.03.2016. 23:15

Poštovani,
imam 19 godina. Visoka sam 1 metar 66 cm, imam 49 kg. Prvu menstruaciju sam dobila s 11 godina i nikad nije bila redovna. Ispočetka nisam išla u doktura jer smo majka i ja mislile da će se stabilizirati. No, kad smo shvatile da ne ide k dobru, otišle smo kod privatnog ginekologa koji mi je ustanovio sitne ciste na jajnicima i dao mi Yaz tablete koje sam počela piti s 14 godina, pila sam ih godinu i pol dana i opet otišla kod istog doktora na kontrolu. Tada mi je rekao da ih prestanem piti da vidimo je li se menstruacija stabilizirala. Dva mjeseca iza sam dobila menstruaciju kad sam trebala no, kasnije nisam krvarila 4 mjeseca, i nakon četri mjeseca sam onda dobila menstruaciju koja je trajala 24dana, ali nije bila obilna, tada sam počela gubiti svijest i majka me odvela kod doktora koji radi u nas u gradu. On mi je dao tablete Duphaston (nešto tako, nisam sigurna jel nedostaje koje slovo) od kojih sam ja još više krvarila, jedan paket uložaka potrošila bih u noći, bila su velika grumenja krvi. Tako sam krvarila dva dana i dvije noći dok se nisam onesvijestila. Tad me majka odvela na hitnu odakle su me odmah poslali za KBC Split. Dolje su me primili jako dobri doktori. Dali su mi šest boca infuzije i pet boca krvi. Nakon što sam se oporavila dali su mi Diane 35 za stabiliziranje menstruacije. Pila sam ih možda godinu i dva do tri mjeseca, onda su mi rekli a opet napravim pauzu. No menstruacija i dalje nije bila redovna. Ili je izostajala po 4 do 5 mjeseci ili bih imala menstruaciju dva puta mjesečno. Otišla sam na pregled u Split kod doktora, gledao me na ultrazvuk i rekao mi da imam polucistične jajnike, da imam baš previše muških hormona. Pitao me da li sam pila pilule ikako, kad sam mu rekla da jesam, začudio se kako nisam niti jedno kilo dobila od njih. Rekao mi je da moram izvaditi nalaze neke prije nego počnem piti Diane 35, jer trebaju nalazi biti uredu. No, ja nakon toga nisam imala više od pola godine, i kad sam napokon dobila počelasam piti pilule. No, sad i dok ih pijem ne krvarim kad trebam. Nakon što popijem 28 tableta počnem krvariti nakon tjedan i pol dana okoprilike. I otkad ih pijem često me jajnici znaju boljeti, i grudi mi se pušu onda kad dođem do 15-16dana uzimanja pilula. Mene zanima što vi mislite o svemu ovome? Je li možda moguće da postoji još koji problem osim policističnih jajnika? Oću li ja moći danas-sutra zatrudnjeti? Što da radim? Trebam li opet ići kod istog doktora?

Lijep pozdrav!

Dejan Šakoronja, dr. med.

15.03.2016. 22:25

Morate se javiti endokrinologu. Morate napraviti spolne hormone, hormone štitnjače i ostalu obradu. Dakle ako imate pcos sugeriram da se svakako javite endokrinologu.
Svakako ćete vjerovatno nakon obrade morati uzimati oralnu kontracepciju dugo vremena bez prestanka.

Tina1407

16.03.2016. 00:10

Da li to znači da neć moći imati djecu?

Hvala na brzom odgovoru.

Dejan Šakoronja, dr. med.

16.03.2016. 21:15

Ne, to sigurno ne znači to.