Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Koja kontracepcija za suzbijanje teškog oblika PMS-a?


Autor Poruka

Zanna

06.10.2015. 14:20

Poštovana/i,

Imam 32 godine. Menstruacija mi je redovita (iako obilna) i ciklus traje 29-30 dana, ali imam teške depresivne napadaje, tešku nervozu i suicidalne misli prije (ponekad i dva tjedna prije) i za vrijeme krvarenja. Zdravo jedem, hodam u teretanu, plivanje, pijem vitamine, krvna slika uredna, štitnjača uredna, ne patim od kroničnih bolesti, ne uzimam droge, ne pušim i ne trošim alkohol.

Menstruacija mi se NE svodi na tolerantnu razinu neugodnih simptoma, nego na stanje u kojem izuzetno teško funkcioniram i zbog toga mi pati poslovni i socijalni život. Kao da mi se u potpunosti promijeni osobnost. Ponekad mi je toliko teško da nisam u stanju voziti vlastiti automobil.
Probala sam prije 5 godina sa uzimanjem kontracepcije (yasmin) ali mi je se stanje pogoršalo - čitav mjesec sam se osjećala kao da imam PMS, tako da sam prestala uzimati yasmin tablete.

Javila sam se psihijatru i on mi je prepisao antidepresive, probali smo sa anksilioticima ali bez rezultata. Budući da su duševni poremećaji isključeni, on me uputio ginekologinji. Prije toga sam probala sve - čak i alternativnu medicinu, ulje noćurka, anti-PMS tablete bez recepta, razni čajevi...

Provjerila sam hormone na 3-5 dan i 21. dan ciklusa i progesteron mi je bio nešto viši od referentnih vrijednosti na 21. dan.
Napominjem da ove depresivne napadaje dobijam isključivo prije nego što moram dobiti menstruaciju i tijekom krvarenja. Nakon toga sam idućih 14-15 dana sasvim u redu.

Zanima me postoji li neka vrsta hormonalne terapije za liječenje ovih simptoma? Budući da se normalno osjećam u folikularnoj fazi mogu li razinu hormona održati takvom čitav mjesec, izbjeći lutealnu fazu i krvarenje? Čitala sam o kontracepciji Lybrel (ne znam postoji li u Hrvatskoj) koja u potpunosti eliminira krvarenje. Da li bi mi to pomoglo?

Molim vas za savjet. Spremna sam na bilo što samo da mi prestane ovo mučenje.

Dejan Šakoronja, dr. med.

06.10.2015. 22:10

Lybrel ne postoji. Sugeriram da probate mini pill gestagenu kontracepciju.(Cerazzette)