Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


kontracepcija i dna test koagulacije; rizik tromboze


Autor Poruka

Nini92

03.10.2015. 00:55

Poštovani,

imam 23 godine i godinu i pol dana sam pila kontracepcijske pilule Logest i nisam imala nikakvih nuspojava. Zbog operacije koljena imala sam pauzu 8 mjeseci i mislila sam ponovno poceti sa uzimanjem samo sto sam u meduvremenu napravila DNA test koagulacije koji je po svim faktorima(V. i protrombin) u redu, samo sta mi je pod Serpin 1 PAI napisano da mi je promijenjeni homozigot 4G4G te je time povecan rizik za tromboemboliju. Te faktor XIII GT heterozigot gdje je rizik za to smanjen. Također promjena u MTHFR pozicija 677 genotip CT i MTHFR pozicija 1298 genotip AC pokazuje veci rizik za hiperhomocisteinemiju.

Kod svoje ginekologice nisam dobila odgovor, a ne znam kome se obratiti posto nisam iz Zagreba. Zanima me ako mozete objasniti koliko je to povecan rizik i da li uopce smijem uzimati pilule? Ili se to odnosi na rizik u trudnoci posto sam samo u vezi toga nasla clanke?

Imam 23 godine, normalne građe, krvna slika skroz uredna, ne pušim, bavim se fizičkom aktivnošću i koliko mi je poznato u obitelji nije bilo slucajeva tromboze.

Unaprijed zahvaljujem i srdačan pozdrav

Dejan Šakoronja, dr. med.

03.10.2015. 21:55

Ne uzimajte pilule. Rizik je povećan do nekoliko puta.

Nini92

04.10.2015. 12:20

Hvala Vam na odgovoru.

Jel mi mozete preporuciti neku drugu trajniju metodu kontracepcije? Nisam rodila jos niti bila u drugom stanju pa me zanima dal mogu koristiti Mirenu? Ili mi to takoder predstavlja rizik?

Dejan Šakoronja, dr. med.

04.10.2015. 23:25

To možete svakako i gestagenu mini pill kontracepciju.