Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Kontracepcija i migrene


Autor Poruka

aurora_lee

15.04.2010. 18:00

Poštovana doktorice,
Imam veliki problem na koji mi moj ginekolog, a ni neurolog ne znaju dati odgovor. Od kad sam prije osam mjeseci počela piti kontracepcijske pilule, prva dva mjeseca jasmin, ostale mjesece jaz, imam strašne napadaje migrene. Imala sam glavobolje i prije, nekoliko puta godišnje, ali nakon početka uzimanja kontracepcije one su postale puno češće, imam ih četiri puta mjesečno. Nemam auru kod migrena i zato mi neurologica nije rekla da moram prestati, a ni ginekolog. ali kvaliteta mog života je znatno smanjena. Ne mogu podnijeti više toliku bol, jednom sam bila i na hitnoj. Neurologica je pokušala s raznim tretmanima koji nisu pomogli i na kraju mi je prepisala lijek za migrenu kojeg smijem uzeti samo dva put mjesečno. Čitala sam na internetu da su migrene kontraindikacija oralnim kontraceptivima zbog mogućnosti moždanog udara. Užasavam se trudnoće jer imam tek 20 godina i nisam za to ni približno spremna, i znam da su kondomi daleko od idealnog i ne želim se osloniti samo na njih, ali ne vidim drugo rješenje. Pitam se bi li i sve ostale metode kontracepcije koje su zasnovane na hormonima djelovale na isti način?
Puno vam hvala na pažnji, znam da sam puno napisala, ali ovaj problem imam već mjesecima i ništa mi ne pomaže, a želim biti sigurna da postupam ispravno kad se skinem s pilula.

Natalija Beljo, dr. med.

19.04.2010. 21:10

Kako ste od migrena patili i prije hormoni su to samo pojačali iako bi migrene uzrokovane samo s OHC kao njihova nus pojava nakon 2-3 mjeseca trebale prestati bojim se da kod Vas to nije slučaj. Ono šta modu predložiti je da probate s Evra flaterima ili NUvaring-om a i svakako odite na nekoliko dobrih masaža kod fizoterapeuta jer i loša cirkulacija u vrtnoj kralježnici može izazivati migrene.

aurora_lee

20.04.2010. 20:45

Puno vam hvala, tako sam i mislila, konzultirat ću svog ginekologa oko alternative
Još sam vam samo htjela reći da su vaši odgovori na ovom forumu iznimno korisni i sigurno pomažete mnogima kad je edukacija o ovim temama kod nas tako loša. Nadam se da ćete nastaviti, još jednom puno hvala

Natalija Beljo, dr. med.

21.04.2010. 23:15

Puno hvala za pohvalu , nastojat ću i dalje tako.

Tinna

29.11.2010. 13:30

Poštovana doktorice,
obraćam se s nadom da ćete mi pomoći raspetljati po mojem mišljenu hormonalni disbalans koji uzrokuje hormonalne migrene. Čini mi se da svojem ginekologu, a zatim i neurologu nešto očito ispuštam spomenuti, jer me vode u sve dublji krug medikamenata od kojeg mi je sve gore.

Simptomi - Strašne glavobolje s povraćanjem zadnja 3 dana menstruacije, probojno krvarenje sredinom ciklusa, pečenje u vaginalnom području
Lijek - Duphaston 1/dan
Reakcija - prvi mjesec skraćenje migrenozne glavobolje na zadnji dan menstruacije, ostale mjesece opet po 3-4 dana, povraćanje, vrtoglavica, potpuna nemogućnost bilo kakvog rada, vožnje ili hodanja
Lijek - Duphaston 2/dan
Reakcija - sve isto
Lijek - Duphaston 3/dan
Reakcija - sve isto, osim kada sam u očaju produžila uzimanje Duphastona i na samo razdoblje menstruacije - rezultat potpuni prestanak glavobolje i mučnine
Lijek - smanjujemo dozu Duphastona
Reakcija - dr. opće prakse me šalje na 24-satni EKG zbog iznenadnih, jakih aritmija, od kojih me jedna uhvatila u vožnji (poslije sama povezujem da je to bilo u periodu značajne promjene doze Duphastona)
Lijek - ginekolog ukida Duphaston, počinjem uzimati Qlaira tablete, i šalje me neurologu s opaskom da je u pitanju čudna priča
Reakcija na Qlaira - u sredini ciklusa probojno krvarenje uz užasnu glavobolju i povraćanje. Koliko se sjećam, davno kada sam pokušavala uzimati neke kontracepcijske pilule (mislim Diane), isto sam reagirala užasnom glavoboljom. Da li izostanak ovulacije dovodi do niske razine progesterona zbog čega imam te simptome? Uzimam iz očaja tabletu Duphastona i simptomi se značajno smanjuju, migrena i povraćanje prestaje, ujutro se javljam ginekologu - te sam do kraja mjeseca na kombinaciji Qlaira + Duphaston, a za sljedeći mjesec dogovaramo da se držim samo Qlaira tableta.
Reakcija na Qlaira 2 mjesec - opet probojno krvarenje u sredini ciklusa, užasna migrena, mučnina - uzimam Duphaston, glavobolja i krvaranje se znatno smanjuje. Sada se već bojim javiti ginekologu.

Neurolog - dijagnosticira hormonalnu migrenu, i propisuje Topamax tablete za epilepsiju koje koliko kužim "umrtvljuju" živčani sustav, a moguće nuspojave nisu niti malo bezazlene.

Moje pitanje - ukoliko hormonalna migrena nastupa zbog niske razine estrogena, zbog čega ja pijem progesteron na koji očito reagiram, međutim kada ga uzimam do 25-og dana kako bi standardno trebalo, ostatak mjeseca se svi simptomi vraćaju? Da li bih ga mogla uzimati od 15-og dana do zadnjeg dana menstruacije obzirom da simpotome imam upravo zadnih dana menstruacije, i Duphaston u tim danima pomaže?

Imam osjećaj da više uopće namam ovulaciju, ne osjećam uobičajenu bol u prsima i jajnicima sredinom ciklusa, analiza razine hormona nije do sada rađena, i općenito se osjećam rastrojenije nego prije početka terapija.
Da li stoji niže navedeno za kremu ProGest, i da li je točno da se ta krema može koristiti cijeli menstrualni ciklus, uključujući vrijeme menstrucije koje mene konkretno muči:
http://mameibebe.biz.hr/phpBB2/viewtopic.php?f=33&t=47638

Unaprijed zahvaljujem na vremenu i odgovoru!

Natalija Beljo, dr. med.

30.11.2010. 12:45

Kako su kod Vas primarno problem migrene bilo je za očekivati da ćete po uzimanju Olaire imati glavobolje i krvarenje u sredini ciklus ( jer tako ja kod svih na početku uzimanja). Sada na tržištu imate nove progesteronske pilule koje se daju kod dojenja i kod žena koje imaju jake migrene pa bih savjetovala da probate sa njima jer imate zaštitu , a migrene će se smanjiti . Sretno i nadam se da sam bar malo pomogla. happy

Tinna

06.12.2010. 15:50

Poštovana doktorice,
pomogli ste, itekako, voljela bih znati i kako se tablete koje ste spomenuli zovu.
Čitam o djelovanju žutog tijela http://www.trudnoca.net/tekst.php?id=30&Jajnik_i_hormoni_jajnika, pa mi postaju jasnije moje tegobe. Koliko shvaćam, ako nema ovulacije, nema ni žutog tijela, ako nema žutog tijela, nema estrogena - a menstrualna migrena nastaje zbog niske razine estrogena. Po tome ispada da kontracepcijske pilule mogu samo pogoršati stanje, jer sprečavaju ovulaciju.
Koliko vidim funkcija žutog tijela potpuno prestaje početkom menstruacije, odnosno do 28. dana redovita ciklusa, znači tada prestaje i lučenje estrogena? Kako onda sve žene nemaju migrenu, ili kako je ja nisam ranije imala (osim povremeno u pubertetu)? Na koji način Duphaston kao progesteron može utjecati na ublažavanje simpotoma, ako je problem u estrogenu?

Obzirom da moja primarna želja nije oralna kontracepcija (koju nikad nisam koristila), nego rješavanje problema, odnosno vraćanje u radnu funkciju i normalan život - da li postoje lijekovi koji reguliraju razinu estrogena, a da nisu kontracepcijske tablete. Nakon ovih muka kroz koje prolazim, bojim se da će bilo koje tablete koje sprečavaju ovulaciju, kod mene djelovati u svojem lošijem izdanju. Postoji li alternativa?

Da li imate iskustva koliko bi ovo moglo biti djelotvorno, ili nema utjecaja kad je u pitanju hormonalni uzrok?
Citat:
"Vitamini B skupine mogu biti jednostavno rješenje za migrenu, barem za neke. Nova australska studija pokazuje djelotvornost suplemenata s 2 mg folne kiseline, 25 mg vitamina B6 i 400 mikro g vitamina B12.
Prijašnje su studije uočile povezanost napada migrene i povišene razine homocisteina u krvi što je aminokiselina koju vitamini B skupine snižavaju. U ovom je istraživanju razina homocisteina nakon 6 mjeseci snižena za 39 %, a učestalost migrene se znatno smanjila."

Inače, imam 34 godine, tegobe traju već par godina, samo su se u zadnje vrijeme pogoršale (pogotovo od kad sam počela s liječenjem happy)

Zahvaljujem na odvojenom vremenu i odgovoru!

Natalija Beljo, dr. med.

07.12.2010. 15:00

Nažalost sa naše ginekološke strane ne , sve se bazira na kontracepciji osim Duphastona koji Vam pomaže, a nije kontracepcija.

kisobranko

14.12.2010. 21:55

Dobar dan.. Ja sam prije nepuna dva mjeseca rodila i sada dobila prvu menstruaciju, s obzirom na to da imam diagnosticiranu aritmiju srca interesira me koju spiralu bi mogla staviti i ima li neka druga vrsta kontracepcije a da nisu tablete.? Unaprijed hvala

Natalija Beljo, dr. med.

15.12.2010. 22:35

Imate Nuvaring - vaginalni prsten , a od spirale bi preporučila MIrenu. Važno je da li dojite jer u tom slučaju možete Mirenu i Cerazette tbl.

kisobranko

16.12.2010. 10:31

Ne dojim i imam zaista jaka krvarenja za vrijeme menstruacije i česte glavobolje.. Hm.. nije mi važan naziv ali mi je jako važan postotak sigurnosti jer zaista mi netreba još još jedna beba blunk.

Natalija Beljo, dr. med.

16.12.2010. 20:00

Ništa u životu nije 100 % pa tako ni mi ne možemo reći da je nešto 100 % sigurna , ali 99 % da ako se pravilno uzima i poštuju se pravila.

puskinova

15.08.2012. 12:35

Postovani

Pijem lindynette 20 na prvoj kutiji sam i nemam nikakvih nuspojava,cak ni spotting posle ciklusa na koji se zali vecina devojka.
naime,ja sam juce imala nepodnosljivu migrenu i morala sam popiti lek(caffetin).bol je popusti tek posle nekoliko sati,ali onda mi je srce pocelo ubrzano lupati,preskakati..ne umem da opisem taj osecaj,koji traje i sad.Zanima me da li je moguce da je to od pilula jer nikada do sad nisam imala takvu reakciju i da li mozada nije pogodno mesati ova dva lek?

Hvala

Dejan Šakoronja, dr. med.

15.08.2012. 15:10

Poštovana, nije od pilula. Uzimanje kafetina nema nikakve veze sa lindinetama.

puskinova

15.08.2012. 21:40

Hvala najlepse happy

S obzirom da lek nema uticaj na pilulu predpostavljam da ne treba koristit dodatnu zastitu?
I zanima me jos samo jedna stvar,u slucaju povracanja jel treba popiti novu pilulu(ako se to desi za manje od 12h po uzimanju) ili je ona vec apsorbovana u organizmu?
Izvinjavam se na gnjavazi big-smile

Dejan Šakoronja, dr. med.

15.08.2012. 22:20

Ne treba dodatna zaštita, ako povraćanje nastupi unutar 4 sata od popijene pilule tada treba opetovano popiti pilulu.

nnensi

28.10.2012. 16:05

Poštovani,

Pijem yazz pilule na preporuku ljekara već 5 mjeseci (nije mi tražio da vadim nalaze krvi). U početku sam imala mučnine i glavobolje ali su se smanjile. Glavobolje su mi povremeno jake od kojih mi na kraju dođe mučnina. Kosa mi se proljepšala, a takodje i ten lica. Smanjila mi se obimna menstruacija. Međutim, sada me zabrinjava bol u nogama , posebno u desnoj nozi na mjestu vena ispod koljena. Na tom mjestu mi je i koža vruća a osjećam težinu u nogama kad hodam. Ponekad uveče toliko me bole noge da jedva hodam. Nisam prije imala probleme sa venama ali u porodici imam srčanog bolesnika. Da li da prestanem da pijem tablete?

Unaprijed hvala na odgovoru.

Nataša Šemnički, dr. med.

30.10.2012. 18:00

nnensi,

obzirom na više ne željenih nuspojava prekinite i javite se liječniku radi obrade krvi na koagulogram.
Pijte Andol 100 i Mg 300mg.

L.p.

nnensi

21.11.2012. 18:30

Postovana doktorice,

Evo po vašoj preporuci prestala sam da pijem tablete yazz već 20 dana i osjećam se dobro i to: nemam glavobolje nikako, nisam za 20 dana imala nijednu mučninu, noge me skoro i ne bole više. Pijem andol 100 i magnezijum. Nalazi su mi dobri.
Htjela bih da vas zamolim da mi preporučite neki drugi vid kontracepcije, osim spirale koju ne bih mogla ni u kom slučaju koristiti.

Još jednom hvala na prethodnom odgovoru,

Srdačan pozdrav

Nataša Šemnički, dr. med.

22.11.2012. 16:15

nnensi ,

od tableta Belara tbl ili vaginalni prsten NuvaRing

l.p.