Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Logest


Autor Poruka

Ema

25.10.2005. 17:34

Poštovani,
Pijem Logest već tri godine i nakon svake godine sam radila pauzu od mjesec dana te u tom periodu radila pretrage i Papa test.
Do sada je sve bilo u redu. Nakon ove zadnje pauze, počela sam ponovno piti pilule; ovo je već treći mjesec ( kada bi mi se obično normalizirala menstruacija nakon pauze), a da mi je ciklus skraćen i menstruacija jako oskudna, tek pokoja kap.
Napravila sam i test trudnoće koji je bio negativan. Od ginekologa sam dobila odgovor da mi se tijelo još nije naviklo na hormone...
Zanimalo bi me Vaše mišljenje.
Unaprijed zahvalna.

doc. dr. sc. Branko Radaković

02.11.2005. 12:10

Nejasno mi je zašto radite uopće pauzu u uzimanju Logesta da biste učinili Papa obrisak te ostale potrebne pretrage. Nadalje ne razumijem što znači u Vašoj situaciji skraćen ciklus. Da li počnete krvariti krajem uzimanja Logesta ili je samo kraća i oskudnija sama menstruacija? U svakom slučaju budite uporni i nastavite uzimati Logest jer ne vidim niti jedan razlog koji ste naveli, a zbog kojeg biste trebali prestati uzimati Logest.

ema

03.11.2005. 16:11

Hvala na odgovoru.
Pauzu radim ISKLJUČIVO radi preporuke mog ginekologa... Po njemu, to je nešto što se treba uraditi, iako surfajući po netu, nisam naišla na takve savjete.
Menstruacija nastupi nakon 4 dana nakon što uzmem zadnju pilulu i kao što sam već rekla, jako je oskudna.

Još jednom se zahvaljujem.

jelena

13.12.2005. 00:43

Zanima me dali mogu pocet pit Logest pilule bilo koji dan u ciklusu ili iskljucivo pocetkom menstruacije kako i pise u uputama.
Unaprijed puno hvala

doc. dr. sc. Branko Radaković

17.01.2006. 12:21

Tablete treba početi uzimati isključivo prema uputama, ukoliko želite sigurnu kontracepciju.

iva

24.01.2006. 20:43

Poštovani,

pijem "Logest" 3 mj i zanima me dali je zaista siguran i pouzdan kontraceptiv ili se bez obzira na redovno(svakodnevno)uzimanje, može zatrudnjeti(treba li koristiti uz pilule dodatnu kontracepciju)?

Hvala.

doc. dr. sc. Branko Radaković

02.02.2006. 11:56

Uz redovito uzimanje Logesta siguran je kontracepcijski učinak (pročitajte upute).

roza

07.06.2007. 15:45

Zbog povišene razine androstendiona ginekolog mi je propisao terapiju s Diane-35. Zbog nepodnošljivih nuspojava terapija je ubrzo prekinuta nakon čega mi propisan Logest. Da li mi Logest, pošto je niskodozni oralni kontraceptiv, može pomoći u regulaciji androstendiona i moram li kao kod Diane-35 nakon 3 mj. kontrolirati krvnu sliku? Unaprijed zahvaljujem.

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

07.06.2007. 18:10

Nadam se da povišeni androstendion nije jedini razlog zbog kojeg uzimate kontraceptive, jer uistinu ne vidim smisla u liječenju nalaza krvi. Ako uz to imate neredovite menstruacije, pojačanu dlakavost ili akne, onda ima smisla terapija bilo kakvom kontracepcijom. U tom smislu Logest jest slabiji lijek od Diane, ali je bolji nego da ne uzimate ništa.

roza

08.06.2007. 21:30

Poštovana dr. Dmitrović, zhvaljujem na brzom odgovoru.
Razlog zbog kojeg sam započela terapiju jesu akne, početak dlakavosti i pretjerano masno vlasište. Ali ne vidim nikakvog poboljšanja kao kod Diane-35?! Dakle, kod Logesta nije potrebna krvna pretraga nakon 3 mj?
Pozdrav i još jednom zahvaljujem.

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

09.06.2007. 00:55

Nije potrebno vaditi krv nakon 3 mj. Predlažem vam da date šansu Logestu još par mjeseci ukoliko ga dobro podnosite. Zbog niske dozaže on je sporiji ali će možda kod vas biti dostižan. Ako ne, pokušajte s Yasminom.

kata25

14.06.2007. 09:25

Postovani,

molim vas da mi kazete ima li razloga za zabrinutost. Pijem Logest i sad sam na trecoj kutiji, tijekom druge sve je bilo u redu, ali sada, deset dana posle menstruacije, dobila sam ponovo, krvarenje je obilno, sa bolovima kao i obicno i svim ostalim "simptomima".. Znam da su hormoni uzburkani u prvih par mjeseci, ali ipak me je strah. Necu biti u prilici posjetiti ginekologa jos barem 10 dana jer nisam u Hrvatskoj trenutno, pa Vas molim za neke upute.

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

14.06.2007. 17:30

Nema razloga za zabrinutost, probojno krvarenje može biti nuspojava Logesta. Predlažem da par dana, dok se krvarenje smiri, pijete po 2 tablete.

Marina87

23.06.2007. 18:30

Da li terapija ekstencilinom (injekcije svakih 21 dan) smanjuje učinkovitost Logesta?
Pozdrav

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

23.06.2007. 22:25

Ukoliko ne povraćate i nemate proljev, ne.

mike

04.02.2008. 00:15

Poštovani,

Pijem logest 4 godine i nisam imala problema osim povećane masnoće u krvi prije tri god no dr mi to nije pripisivala pilulama. Sada mi je triglicerid i kolesterol povišen duplo, udebljala sam se 8 kg u zadnjih mjesec dana (jest da nisam baš pazila što jedem ali nikada se nisam toliko udebljala), dojke su mi jako porasle i jako vise, ginekologica mi je rekla da napravim pauzu od 2 mjeseca pa ponovim krvnu sliku no mene plaši ovo stanje, prošlo je mjesec dana a meni se ništa ne mijenja. Dali mislite da bi možda trebala promjeniti tablete i dali znate kako bi mogla popraviti svoje stanje?
Uz te pojave kod malo većeg napora srce mi jako ubrzano kuca (imam srčanu aritmiju) te mi je zlo i osječam veliku slabost. Dali bi to ikako bilo povezano sa već navedenim problemima i dali mi možete možda dati kakav savijet kako da postupim?

Unaprijed Vam puno hvala

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

04.02.2008. 09:50

Nema to veze s Logestom, bojim se da je isključivo hrana i nagli dobitak u tjelesnoj težini u pitanju. Prekinite Logest nakratko, pa na dijetu, sve će se srediti jako brzo.

znatizeljna

04.02.2008. 15:05

Poštovana doktorice,

odlučila sam se za kontracepciju još prije par godina. Uz savjet i kontrolu ginekologa počela sam s Diane-35 tabletama, no nisu mi nikako odgovarale pa sam nakon 2 mjeseca prekinula s time. Nakon godine dana probala sam (opet uz ginekološku kontrolu i savjet) s Yasminom i sredilo mi se menstrualni ciklus i bolovi su nestali... Ukratko, savršeno mi je odgovarao, barem sam ja tako mislila. No, nakon 14 mjeseci uzimanja počeli su mi problemi s jetrom, probe su bile duplo iznad dozvoljenih i naticali su mi jako zglobovi, tako da sam prestala i s Yasminom. Sada, nakon dvije godine, sve pretrage su u redu i ginekologinja mi je savjetovala Logest. Danas (prvi dan menstruacije) sam uzela prvu.

Sad, pitanja:
1. znači li to da sada ne bih trebala imati nekakvih neželjenih nuspojava? (jer sad se vec pomalo bojim oralnih kontraceptiva i onaj dio u uputama Logesta o moždanom i srčanom udaru mi je pomalo zastrašujuć)
2. budući da su mi sve pretrage u redu, može li doći do tako strašnih nuspojava?
3. nadam se da nece, ali ako do nuspojava dođe, znači li to da jednostavno ne podnosim oralnu kontracepciju i da dignem ruke od toga?

Hvala puno puno

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

04.02.2008. 19:55

Niste vi baš neki savršen kandidat za kontracepciju uopće kad se tako bojite. Recite mi, šta uzimate za menstrualne bolove? Ketonal, Voltaren? Mislite da ti lijekovi ne mogu izazvati srčani udar?
Nuspojave su uvijek moguće bez obzira na nalaze. Neke su češće, neke iznimno rijetke. U medicini je sve balans između štete i koristi. U vašem slučaju, da li se više bojite neželjene trudnoće ili infarkta uzrokovanog kontraceptivima?
Kad si odgovorite na to pitanje, da li je korist koju imate uzimanjem kontraceptiva veća od vašeg straha, znat ćete što vam je činiti.

zabrinuta_sara

05.02.2008. 19:10

postovani! ginekolog mi je prepisao logest i sada sam na prvoj kutiji. stanka izmedu kutija traje 7 dana. po mnogim stranicama i forumima pise da se prva pilula uzima 7 dan,a ne 8. dali je točno?