Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


microgynon30


Autor Poruka

Ana_mrvica

29.08.2016. 22:45

Poštovanje, imam 18 godina, bila sam danas na ultrazvučnom pregledu malog stomaka i imam malu vodenu cistu no ništa strašno.. međutim, tražila sam kontracepcijske pilule i propisao mi MICROGYNON 30 ali mi nije objasnio kako se koriste. Znam da se mora piti svaki dan, nisam još imala odnose ali planiram uskoro. Čitam na upustvima da se pije od prvog dana menstrualnog ciklusa, sad mi to nije jasno. Da li da počnem piti od danas ili kad dobijem menstrualni ciklus. Zadnji menstrualni ciklus mi je bio 10.08.'16

Unaprijed hvala.

Dejan Šakoronja, dr. med.

30.08.2016. 14:05

Od prvog dana sljedeće menstruacije krenite s uzimanjem.

Melisa meli

28.02.2017. 10:00

Postovanje prije 4 god sam koristila mikrogynon 30 i sad 21 .02 sam ponovo sama sebi ukljucila nisam isla Dokt da li sam pogrijesila sto sam to uzela bez pregleda i preporuke ginekologa!? Unaprijed hvala na odgovoru!!

Ivo Balenović, dr. med.

28.02.2017. 14:15

Poštovana,
svakako trebate otići na ginekološki pregled, te učiniti kompletnu laboratorijsku analizu: kompletna krvna slika, jetrene probe, testovi zgrušavanja krvi, šećer u krvi. Učinite to što prije.

Melisa meli

28.02.2017. 15:40

Hvala na brzom odgovoru najvjerojatnije da cu ih samo ovaj mjesec koristiti jer sad mi se pojavljuje krvarenje dok prisli put nista nije bilo veoma lahko sam ih podnijela inace nikad mi se ne oduzi ovoliko pa cu koristiti ovaj mjesec i prekinuti da li mogu tako i da li sam zasticena do kraja mjeseca ako ih ispijem u ne nastavim vise L.p

sudijas

28.02.2017. 15:50

Pozdrav. Koristim oralnu kontracepciju. Kod stomatologa imam zakazano vadjenje uraslih umnjaka, tako da će poslije toga vjerovatno biti bolnog perioda pa me zanima da li smijem istovremeno piti oralnu kontracepciju i lijek protiv bolova Analgin(metamizol natrijum) ili neki drugi lijek protiv bolova bez straha da će isti pojačati ili smanjiti učinak kontracepcije. Hvala. Lp

Ivo Balenović, dr. med.

01.03.2017. 11:40

Poštovana, za Melisa meli,
ako redovito uzimate kontracepcijske pilule zaštićeni ste do kraja ciklusa. Bilo bi dobro da se za daljnje korištenje posavjetujete s Vašim liječnikom.

vagavaga

05.03.2017. 16:35

Poštovanje, od nedavno sam korisnica oralne kontracepcije, i uprkos pretrazivanju po ovom forumu nisam pronasla odgovor na jedno pitanja. Ja se ispričavam ako on ipak postoji. Naime interesira me kako ja sada računam svoje cikluse u režimu 21+7 dana pauze. Da li isto od krvarenja do krvarenja ili od prve pilule iz jednog pakovanja do prve pilule narednog pakovanja. Oprostite ako je pitanje malo glupo. Hvala.

Ivo Balenović, dr. med.

05.03.2017. 20:35

Poštovana,
21 dan uzimate pilule i 7 dana pauzirate-to je sada vaš ciklus od 28 dana. Krvarenje se javlja unutar tih 7 dana pauze i 1. dan krvarenja računate kao 1. dan ciklusa.

vagavaga

19.03.2017. 18:50

Pozz doktore. Hvala vam na odgovoru. Moje slijedeće pitanje nekako se nadovezuje na predhodno postavljeno. Naime, jeli doista normalno kod uzimanja oralne kontracepcije da su se krvarenja izmjenila u pogledu količine, boje i slično. Čitajući na ovom forumu nailizam na slične utiske da su krvarenja oskudna i kraća. Jako mi je teško da prihvatim pozitivnu promjenu toga da sada moja krvarenja su drugačija pa me interesuje da li je to normalno. Kod mene je slučaj da je krv ređa, svijetlije boje nekako slizava i gotovo da i ne izlazi, nema onog jakog curenja kao što sam navikla prije korištenja OHK. Što se tiče trajanja krv se primjćuje samo tri dana, oskudnije, tj količinski dovoljno da stavljam samo dnevne uloške. Prije korištenja sam imala krvarenja u trajanju od 4-5 dana stime da su bila najobilnija prva dva dana, a ostatak je manje vise prljanje. Dakle, jeli ovakva pojava oskudne krvi normalna, te nema potrebe da mijenjam kontraceptiv. Inace koristim Migrogynon 30 koji nije ultraniskodozirani preparat. Hvala.

Ivo Balenović, dr. med.

21.03.2017. 01:20

Poštovana,
normalno je da su krvarenja kod žena koje uzimaju kontraceptive oskudnija i kraća.

melika_20

21.03.2017. 22:05

Postovanje,
Ovako koristim microgynon 30 vec 2 godine, menstruaciju sam imala prije 16 dana, a 8. Dan sam pocelak krvariti sa jakim i tamnim smedjim iscjedkom koji polako prelazi u svjetao i koji traje evo vec 6 dana sa blagim i roskastim krvarenjem, imala sam i jake povremene bolove u donjem djelu trbuha kao kad trebam dobiti, sada se samo pojavi bol u lijevom jajniku, a pojavilo mi se i krvarenje iz nosa jedan dan, da napomene da sam bila i prehladjena prije 15-ak dana i bila sam aspirin. Dali je noguca trudnoca, ili je problem u pilulama?
Pozdrav

Ivo Balenović, dr. med.

22.03.2017. 10:25

Poštovana,
prema navedenom vjerojatno se radi o probojnom krvarenju koje nije opasno i trebalo bi prestati. Ukoliko se krvarenje nastavi ili pojača svakako otiđite na pregled. Ako ste tablete uzimali uredno ne postoji mogućnost trudnoće.