Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


moguća trudnoća


Autor Poruka

meena

05.02.2007. 17:40

Pozdrav!
Pijem Yasmin skoro već godinu danai dosada je sve bilo ok. dogodilo mi se nedavno (prije otprilike mjesec dana) da sam popila pilulu 11 sati kasnije zadji dan drugog tjedna pijenja (kad piše da nije problem ako se zaboravi). Tada sam imala spolne odnose i poslije imala očekivanu menstruaciju, sasvim običajenu. Ne znam da li sam možda ostala trudna jer se u zadnjih tjedan dva čudno osjećam.. neki dan sam imala jake bolove u trbuhu i leđima, a blage bolove imam svaki dan zadnjih 5 dana. Ne znam koliko toga mogu pripisati autosugestiji. Sljedeću menstruaciju očekujem za 7 dana. Ako normalno dođe, znači li to sigurno da nisam trudna? Ako pak ne dođe, znači li to isto tako sigurno da sam trudna? Nastavila sam piti tablete. Kupila sam 2 testa za otkrivanje trudnoće ali ne znam moram li čekati tih 7 dana i testirati se u dane očekivane menstruacije ili će test biti točan ako i sada to napravim??
Molim Vas za odgovor. Hvala puno!

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

05.02.2007. 20:03

Bravo za kupljeni test na trudnoću - napravite ga sutra ujutro iz prvog jutarnjeg urina i bit ćemo puno pametniji. Ako je negativan, nemojte više brinuti.

meena

06.02.2007. 11:15

Evo, napravila sam jutros malo prije 5 h testove (1step i neki za 50 kn na s... ne mogu se sad sjetiti) i oba su pokazala samo jednu crticu. Samo me sad brine od čega mi onda ovoliki bolovi u trbuhu i leđima..

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

06.02.2007. 15:20

Trudni niste, to je važno, a zbog bolova ipak pođite liječniku.

meena

06.02.2007. 17:35

Tako ću i postupiti. Hvala Vam puno happy

venera666

15.02.2007. 22:30

prestala sam biti Diane_35 u 8mjesecu,jer ja i muž želimo dijete. Sada već drugi mjesec za redom imam menstruaciju 2 tjedna, ne znam šta je problem, prije godinu dana dijagnosticiran mi je hpv ali to sam izliječila propisanom terapijom.

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

16.02.2007. 09:45

Dvotjedno krvarenje nema veze s hpv-om, ali ovako vam ništa pametno ne mogu reći osim da odete ginekologu da se utvrdi u čemu je problem.

anaiva

19.02.2007. 11:30

Vec duze vrijeme koristim pilule Logest koje mi stvarno odgovaraju i nisam imala nikakvih problema.

Jutros, 19.2. sam primjetila da jucer nisam uzela pilulu. Prema uputstvu sam popila odjedom piluluza jucer i danas. Na uputstvu stoji da bi ostatak mjeseca trebalo koristiti i dodatnu zastitu, ali mene interesira nesto drugo.

Naime, jedini sex bez kondoma ovog mjeseca sam imala 16.2. u vecernjim satima. Plasim se da bih, s obzirom na zivotni vijek sperme mogla ostati trudna.

Trenutni paket pilula sam pocela koristiti 8. 2., sto znaci da mi je do iduce mestruacije ostalo oko 11 dana (ove pilule se piju 21 dan uz 7 dana pauze.

Kolike su sanse da ostanem u drugom stanju? Trenutno sam na putu i nisam u mogucnosti posjetiti svoju lijecnicu, a ovdje nisam vidjela nikakvu mogucnost da nadjem mjesto na kojem bih mogla dobiti pilulu za dan poslije.

Nadam se odgovoru! Beba mi sad i ne treba jer upravo trebam da dobijem novi posao!

Unaprijed hvala!

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

19.02.2007. 22:35

Šanse da ostanete trudni su vrlo male, jer osim što tablete sprečavaju ovulaciju, istovremeno i mijenjaju kvalitetu sluznice i pokretljivost jajovoda. Malo je vjerojatno da su sva tri mehanizma zakazala u kratko vrijeme što ste zaboravili popiti tabletu, plus još mala je vjerojatnost da su spermiji preživjeli toliko dugo.

moon

20.02.2007. 16:10

Pozdrav.
Molim Vas odgovor na jednu dilemu.
Pijem Logest..tabletu uzimam navečer.Ali u srijedu sam zaboravila popiti , te sam tabletu popila ujutro..znači zakasnila sam 8,5h.
Na prospektu u kutijici piše da ako je prošlo VIŠE od 12 h nakon zaboravljene tablete da se uz nastavak koriste i druga sredstva zaštite.A za manje od 12 sati samo piše da se uzme ta i dalje nastavi normalno uzimanje ( no nema napomene o drugoj zaštiti)
E sad..ja sam tu tabletu popila u čet.ujutro..pa redovno navečer i dalje pet,sub.No u sub.sam imala odnos(nakon tablete).
Zanima me da li ipak postoji mogućnost trudnoće?

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

20.02.2007. 20:50

Krivo postavljeno pitanje, buduća da šansa za trudnoću uvijek postoji, i kad ne zaboravite popiti tabletu! Međutim, ne brinite, za vas je odgovor isti kao i prethodni, za anaiva.

dubrovkinja

07.03.2007. 11:14

17.02. sam imala odnos, on je imao zastitu, ali da budem sigurna da necu ostati trudna popila sam pilule dan poslije (cilest- 6 tableta u 12 sati). Slijedeca menstruacija mi je stigla kako sam i predvidjala 05.03. (menstruacija prije mi je bila 10.02) medjutim jako mi slabo ide i jedino sam jucer nesto krvarila i danas ali vrlo malo. Od toga dana stalno razmisljam o tome da nisam slucajno ipak ostala trudna i sada nakon ovakve menstruacije sam jos vise zabrinuta. Jeli moguce da mi je menstruacija tako slaba od same brige ili ipak nesto drugo (trudnoca)?
Nakon sto sam popila tablete 27.02 sam imala jake bolove u donjem dijelu stomka i posla sam u svoje ginekologinje koja mi je rekla da je to ok pogotovo nakon onih 6 tableta koje sam popila i da mi se maternica priprema na menstruaciju. Puno hvala !

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

07.03.2007. 15:15

A ne bi li bilo logičnije da vam je menstruacija tako slaba ne zbog brige ni trudnoće nego zato što ste popili veliku količinu hormona gdje im nije mjesto? Ja svojim pacijenticama kojima dajem hitnu kontracepciju obično naglasim da će menstruacija biti drugačija nego inače.

dubrovkinja

08.03.2007. 00:30

Hvala vam na tako brzom odgovoru

drlea

12.03.2007. 11:50

Poštovani, još jedno slično pitanje uz ono zadnje vezano uz Yasmin. NIje mi baš jasno da li se za vrijeme i nakon prestanka pijenja kontracepcijskih pilula događa ili ne događa ovulacija, a ako da u koje vrijeme je moguća. Ja sam godinama uredno pila Yasmin, da bih ovaj mjesec popila prve četiri pilule iz paketića i nakon toga skroz prestala sa pijenjem praktički usred paketića jer sam zaboravila dvije tablete za redom. U slijedećih pet dana nakon prestanka pijenja imala sam pet nezaštičenih spolnih odnosa. Pretpostavljam da postoji mogućnost trudnoće, međutim zanima me kada najranije mogu istu otkriti testom ili pretragama krvi. Naime, nisam u stanju izračunati dane od ovulacije, s obzirom na postojeću situaciju, a kako bih upravo trebala početi s pijenjem ljekova koji su kontraindicirani u trudnoći, htjela bih što ranije saznati da li sam trudna. Ako jesam da počnem sa terapijom što prije, a ako nisam da je niti ne započinjem. Unaprijed hvala na odgovoru!

S poštovanjem,

M.

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

12.03.2007. 13:15

Nije lako izračunati, obzirom da ste s ove 4 tablete vjerojatno malo odgodili ovulaciju. Računajte prvi dan ciklusa onaj kad ste popili zadnju tabletu iz zadnjeg CIJELOG pakiranja, znači dan kad ste popili ovu četvrtu tabletu bio bi vam 10, 11 dan ciklusa. Ako ste s tabletama malo poremetili ovulaciju, mislim da najranije test na trudnoću možete napraviti 32 dana nakon zadnje tablete iz cijelog pakiranja.

dewey123

12.03.2007. 22:40

Dobro vecer
zanima me kolika je mogućnost trudnoće ako se sploni odnos vodio bez ikakvog kontracepcijskog sredstva pri čemu je muškarac svršio izvan žene? Unaprijed hvala ( 11.3. spolni odnos, 1.3. početak menstrualnog ciklusa ).

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

13.03.2007. 11:25

Teoretski je trudnoća uvijek moguća, ali u vašem slučaju iznimno malo vjerojatna.

dewey123

13.03.2007. 21:55

Hvala na odgovoru , imam jos par pitanja:
1. Da li se kod svih žena javljaju isti (recimo pouzdani znaci trudnoće) mučnina, povraćanje, natećene grudi ili postoje iznimke?
2. Nakon kojeg vremena od spolnog čina je moguće pouzdano utvrditi da je netko trudan testom za trudnoću?
3. Koliko dugo je spermij sposoban za oplodnju ( sobna temperatura)?
4. Kako je moguće da neke žene zadrže menstrualni ciklus i nakon što zatrudne?

Srdačan pozdrav.


Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

14.03.2007. 09:15

1. Da li se kod svih žena javljaju isti (recimo pouzdani znaci trudnoće) mučnina, povraćanje, natećene grudi ili postoje iznimke?
Naravno da ne, to je različito od žene do žene.
2. Nakon kojeg vremena od spolnog čina je moguće pouzdano utvrditi da je netko trudan testom za trudnoću?
Nema baš veze sa odnosom, nego sa ovulacijom - oko 12 dana iza iste, s tim da rijetko koja žena zna točno kad joj je ovulacija.
3. Koliko dugo je spermij sposoban za oplodnju ( sobna temperatura)?
Do 3 dana.
4. Kako je moguće da neke žene zadrže menstrualni ciklus i nakon što zatrudne?
To je iznimno rijetko, ne brinite. A sve je na ovom svijetu moguće!