Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Nuspojava kontracepcije Diane 35


Autor Poruka

21.04.2008. 22:10

Postovana doktorice,

Izvinjavam se ako Vam ovo pitanje izvuce sve zivce ali moram pitati radi sebe.

Naime od svih + i - ucinaka Diane 35 ja sam zapamtila najvise onaj o mogucem trnjenju lijeve ruke kao nuspojavi (u vidu ugrusaka krvnih i sl) uzimanja pilula.

Ja koristim diane vec malo preko godinu dana,
veceras evo nekih mozda sat vremena lijeva ruka mi je nekako recimo malo umornija od desne i u jednom dijelu (gornja nadlaktica oko sredine) osjecam neku tupu bol. Cak mi se (nadam se samo) ucinilo da mi trnu prsti te iste ruke.
Sad mi trne i glava - ili sam sebi umislila sve.

Moguce je da sam malo premorena, pospana sam, a i ovih dana ruke naprezem vise nego obicno vozim auto i previse!
MOzda je samo do danasnjeg dana

Jel to tooo trnjenje ruku koje se spominje u uputstvu??
Ko treba da bude zabrinut zbog tih ugrusaka uopce?? Neko ko je imao takvih slucajeva u porodici.
Jel' treba svi da brinu oko nuspojava, tipa ostecenja jetre i sl??

sada sam citala razne forume - ispade da je pola covjecanstva pomrlo zbog diane 35!
takvih "primjera" ima ... sve nekako negativni!

Izvinite jos jednom sto pitam ovakvo pitanje, ali sta cu kad trenutno nemam koga drugog!
Ako nista nasmijat cete se jos jednom gluposti happy


Unaprijed Vam hvala!
Saveznica

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

22.04.2008. 09:30

Pitanje je nećete vjerovati odlično happy.
Ovo što se vama dešava, trnjenje ruke i polovice glave, nije simptom krvnih ugrušaka, nego neuroze; vjerojatno ste preiscrpljeni.
Međutim, krvni ugrušci, odnosno tromboza i embolija, su jedina prava opasnost uzimanja oralne kontracepcije. Da stvari stavimo malo u perspektivu, pogledajte ovu tablicu:
Broj tromboembolijskih incidenata u žena od 20-44 godine na 100000 žena/godina
Ne-korisnice hormnoske kontracepcije 3-6
Korisnice hormonske kontracepcije 10-18
Trudnice 48-60

Oko 1% žena sa tromboembolijom će umrijeti, ili preračunato, 1-2 na milion korisnica kontracepcije tijekom godine dana. Ne znam točno koliki nam je rizik da umremo kad sjednemo u auto, ali vjerujem da je tu negdje, ako ne i veći. Također, kao što vidite, trudnice imaju tromboemboliju 3x češće nego žene koje uzimaju kontracepciju. Znate li nekoga tko je odustao od trudnoće zbog straha od toga happy? Zato mislim da se time ne treba opterećivati, posebno ne simptomima embolije - vjerujte mi da ćete potražiti pravog liječnika ako se to ikada desi, ne čekati odgovor na forumu.
Što se jetre tiče, kontraceptivi ju NE oštećuju, nego u žena u kojih je jetra već oštećena dovode do pretjerane količine estrogena u krvi, jer ih jetra ne može preraditi. Zato se u žena s bolesnom jetrom kontracepcija ne daje. Tako da ni o tome ne trebate brinuti.

22.04.2008. 16:20

happy

a bas sam mislila da cete reci E SAD JE DOSTA! I odustati od svega jer se konacno pojavila neka totalna ludaca i dokrajcila vase strpljenje.

BIla sam definitivno preumorna, treb ami da se naspavam, a ovih dana vozim i previse rashrndano auto i ruke me bole ot tog volana prokletog.
Otprilike nekih 20tak minuta nakon sto sam se vama javila i bol u ruci i glavi je nestala.

Imam inace 23godine, i vec godinu koristim diane35
Sa jetrom koliko znam nisam imala problema, nikakvih hepatitisa (u smislu zutice), ne pijem alkohol
prije nego sam dobila diane radila sam krvnu sliku

i prije sam pila diane (zbog PCOS-a, kao i sada) i tada su mi radili onaj test vadjenja krvi ali za koagulaciju ako se ne varam - ono bocnu prst i onda na onom krugu i uz pomoc stoparice mjere kojom brzinom krv istice i zaustavlja se krvarenje
i tada je to bilo ok

a to sto se tromboze tice, necete mi vjerovati ali to je jedini pasos iz uputstva koji mi je uvijek pred ocima (ako uocite trnjenje lijeve ruke javite se odmah lijecniku)
sinoc sam mislila da umirem happy


Hvala Vam!
sta bih ja bez Vas ovako.

Puno hvala jos jednom

Saveznica

diane35

29.11.2009. 21:10

Pijem diane 35 drugi mjesec.Imam grozne nuspojave.javlja mi se smeđi iscjedak koij je pojačan nakon odnosa.znam da se diane piju shemom 21-7.kada sam popila prvu turu, nakon 3 dana mi je došla menga, a ne nakon 7 kako bi trebalo.dolaskom menge sam počela piti drugu turu.šta da radim?ne šaljite me ginekologuu..sad

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

29.11.2009. 22:00

Ja tu ne vidim nikakve grozne nuspojave osim malo spotinga. Molim pročitajte temu Važne informacije.

mateja_roza

06.12.2009. 14:45

poštovana, pijem kontracepcijske tek jedan tjedan, i to yaz. imam 17 godina, tako da ne vjerujem da bi me pogodila tromboza, ali me jako boli noga, i to baš drugi dan otkad sam počela piti yaz, znači već tjedan dana. imam li se razloga brinuti? hvala vam...

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

06.12.2009. 20:50

Ne mogu vam to ovako reći, morate se javiti svom liječniku. Noga može boljeti iz puno razloga.

-Arwen-

17.11.2012. 18:40

Postovanje!

Imam dijagnozu policisticnih jajnika vec nekoliko godina, i velikih problema s aknama na donjoj vilici i vratu.
Diane 35 sam uzimala dvije godine. Akne su se povukle, a nalazi ultrazvuka jajnika pokazali da je sve u redu, pa sam ih prestala uzimati.

Otada je proslo godinu dana.

Akne su mi se vratile na istim podrucjima prije otprilike dva mjeseca.
Mjesecnice su mi redovite, traju tjedan dana i nisu obilne. Zbog pojave akni opet sam prije mjesec dana pocela uzimati Diane 35.

Otkad ih ponovno uzimam, osjecam razlicite tegobe za koje sumnjam da bi mogle biti povezane s njihovim uzimanjem, ali se bojim da bi mogle biti uzrokovane i necim puno ozbiljnijim: osjecam povremenu blazu ili jacu tupu bol/neugodu u donjem dijelu trbuha, nadutost i mucninu. Oslabio mi je apetit. Povremeno osjecam umjereno jako probadanje u lijevom jajniku, kao i bolove u donjem dijelu ledja. Jakim pritiskom prstiju na bolesno podrucje, srecom, ne osjecam nikakvu izraslinu. Mjesecnica mi je bila jednako obilna kao i prethodne, dosla 28. dan ciklusa, ali trajala osam dana. Takodjer, prije mjesecnice osjecala sam slicnu, vrlo jaku bol/neugodu u donjem dijelu trbuha.

Jako sam zabrinuta. Svoje simptome nisam rekla ni mami da je ne zabrinem, nego sam se potajno narucila kod ginekologa i termin pregleda mi je 6.12. Cesto me hvala panika i iskreno se nadam da su uzrok svemu ovom Diane...


Unaprijed hvala na pomoci,


Tarja.

Nataša Šemnički, dr. med.

20.11.2012. 20:55

-Arwen- ,

siguran odgovor je moguć tek nakon pregleda

l.p.

Miksiii94

10.09.2013. 09:45

Pila sam diane 35, 5 meseci, dijagnoza mi je bila pojava policisticnih jajnika, posle 5 meseci pocela me je jako boleti leva noga, imala sam jedan dan ubrzano i plitko disanje kao i ubrzan rad srca. Nakon dva pada u nesvest u razmaku od 5 minuta prebacena sam u vojnu bolnicu u Budimpesti gde su ustanovili dvokrilnu masovnu emboliju pluca, kako ti doktori kazu imala sam vise srece nego pameti. Analizama je dokazano da je to jedna od nuspojava leka!!! Tako da se ne slazem sa doktorkom da ne treba brinuti o emboliji, male su sanse, sto ne znaci da je nemoguce. Imam 19 godina i za mene je to zaista strasno iskustvo, bilo je pitanje minuta kada ce mi pluca i srce otkazati, tako da diane 35 ne preporucujem nikom pa cak ni za resavanje problema akni !!!!

Dejan Šakoronja, dr. med.

10.09.2013. 10:35

Poštovana, žao mi je što vam se dogodilo.
Embolija koja vam se javila najteža je nuspojava uzimanja ne samo Diana već i bilo kojeg drugog
kontraceptiva. S obzirom na vaših 19 godina vjerovatno je kod vas postojala genetska sklonost za uzimanje, uz vjerovatno još neki od
faktora rizika: debljina, fizička neaktivnost, pušenje, smetnje koagulacije i vjerovatno apriori niste ni trebali uzimati lijek.

mira11

07.10.2013. 14:05

Poštovani,
Imam 17 g. i sindrom PCOS. Prije 1,5g. endokrinolog mi je uključio diane 35 zbog pojačane dlakavosti. Međutim pojavila mis epovećana masnoća 7,4. Inače su mi diane dobro smirile situaciju. Poslije toga su mi preporučili yazz koje pijem otprilike 6mjeseci međutim stanje s dlakama se drastično pogoršalo (a menstruacija je više kao neki iscjedak koji traje 2-3 dana) a masnoća je i dalje 7,1. Da li smijem koristiti ponovno diane 35 i da li su one uzrok masnoće? Postoji li možda koja druga terapija za moj problem. Očajna sam pomozite.

Dejan Šakoronja, dr. med.

07.10.2013. 22:25

Smijete. Reducirajte tjelesnu težinu i aktivno se bavite sportom.

la_la

09.10.2013. 21:45

Poštovani, oko 6 mjeseci pijem pilule Diana35, menstraciju sam imala u sedmici pauze (21+7) predhodnog blistera 25.09 i novo pakovanje sam počela u regularno 28.09 i u drugoj sedmici tacnije 10-tu pilulu sam zaboravila popiti, pa sam popila sutradan zajedno s 11, zanima me mogućnost začeća jer sam 2 dana prije zaboravljene pilule imala odnose?

Dejan Šakoronja, dr. med.

10.10.2013. 10:20

Nećete ostati trudna dobro ste postupili.

Jacaxxx

26.03.2016. 10:55

Dobar dan poštovani,

Pila sam Diane tablete nekoliko dana, pa sam ih prestala uzimati zbog jakih nuspojava. Međutim, evo sljedeći mjesec nakon toga, menzes mi kasni već 7 dana, pa se pitam da li je to normalno i da li bi trebala uskoro dobiti?

Unaprijed vam hvala!

Dejan Šakoronja, dr. med.

26.03.2016. 13:05

Trebala bi dobiti.

k222

22.09.2017. 22:00

Poštovani.

Pijem dijane 35 već neko vrijeme nakon pretraga hormona i problema sa policističnim jajnicima.Nakon godinu dana nema nikakvog pomaka na bolje,samo imam nuspojave.Grudi su mi užasno naotečene da ne mogu spavati na trbuhu niti imalo potrčati niti ništa slično.Menstruacije su mi prvo bile užasno rijetke,pa onda sam imala sitno krvarenje 2 tjedna u mjesecu i tek onda dobila menstuaciju,sada pak imam neviđeno obilne menstruacije a moje ciste me barem duplo jače bole kako vrijeme prolazi.Za vrijeme kada ih pijem kada popijem samo 1 malu čašu od 2 deci vina niti toliko mi se povrača,što se ne događa u danima kada ne pijem Diane 35.Stvarno ne znam što se može napraviti jer bolovi znaju biti neizdrživi.

Ivo Balenović, dr. med.

23.09.2017. 15:15

Poštovana, preporučam pregled, kompletan laboratorij (KKS, jetrene probe, GUK), uzv pregled, te promjenu kontraceptiva.