Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


policisticni jajnici i kontracepcija


Autor Poruka

brigita

07.10.2008. 22:40

Imam par pitanja vezanih uz kontracepciju za osobe s policisticnim jajnicima. Imam 24 god. i policisticne jajnike(popracene aknama i dlakavoscu!)... pijem tablete vec 5 god.(prvo Diane, Logest pa Yasmin!) ali me ginek. nikad nije poslala na neke pretrage(za hormone, zgrusavanje krvi itd..).Trenutno pijem Yasmine ali bi ih htjela zamijeniti ( zbog straha od sveg ovog o cemu se ovih danas pise a i zbog same cijene Yasmina..). Imam svakih par mjeseci migrenske napade popracene smetnjom vida (tzv.migrena s aurom) a pise u uputstvima da se u tom slucaju tablete trebaju prestati piti...a ne mogu prestat piti tablete jer mi onda menstruacija za stalno izostane (pravila sam par pauzi od 5-6 mjeseci i svaki put mi nakon mjesec dana normalno dođe i onda vise nista, pa sam morala piti neke tablete za izazivanje menstr.). I sto da sad radim? I koje druge tablete osim Yasmina mogu koristiti? Navodno su za policisticne jajnike dobre samo Diane i Yasmine...Mogu li sa svojim problemima koristiti Logest ili Cilest? Ima li kakvih drugih opcija za mene ili sam dozivotno osuđena na tablete?Zbog ovih događanja u svezi Yasmina sam se narucila kod dr. na pregled pa sam mislila svakako zatraziti da se krvne pretrage naprave, ali me svejedno zanima drugo misljenje u svezi promjena tableta !!! Zahvaljujem unaprijed!!

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

07.10.2008. 23:40

Brigita, vaš problem zahtijeva puno više razgovora, informacija i uvida nego vam mogu dati preko foruma. Morala bih vidjeti vas osobno, razgovarati s vama, pregledati vas i vidjeti neke nalaze, da bih vam mogla dati potpuni savjet. Ovako, po ovome što ste napisali - migrena sa neurološkim simptomima jest kontraindikacija za uzimanje kontracepcije, i to nikakvi nalazi neće promijeniti. Ako je to uistinu vaša dijagnoza, treba razmišljati o alternativnim načinima za reguliranje ciklusa. I ne brinite, nije da ih nema.

brigita

08.10.2008. 10:10

zahvaljujem na brzom odgovoru. Problem je u tome sto je mojoj ginekol. najlakse mi preporuciti tablete i to je to...Svakako bi pokusala neke alternativne metode (jer ne zelim cijeli zivot piti nesto...!) ali neznam gdje poceti...dali bi po vasem misljenju trebala prestati piti kontr.sredstva, s obzirom na moje simptome? i kazete da ima nekih rjesenja. Sto bi mogla probati?

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

08.10.2008. 11:05

Brigita, napisala sam vam gore što mislim.

nina25

13.10.2008. 13:50

Poštovani!
Prije par mjeseci sam saznala da mi je jedan jajnik policističan. Doktorica kod koje sam bila mi je samo rekla da se trebam baviti sportom i smršaviti koji kilogram. Pa sam sama malo čitala i saznala da policistični jajnici mogu biti veliki problem. Naime, nemam probleme ni s dlakavosti ni s kožom. Čitala sam da zapravo kontraceptivne pilule pozitivno utiču na policistične jajnike. Zanima me koje pilule trebam odabrati i koliko dugo bi se trebale uzimati da bi bilo tog pozitivnog efekta na jajnik.
Moram napomenut da cijeli život imam probleme sa tjelesnom težinom. Trenutno sam teža no ikad, 80 kg na 160 cm visine. Svjesna sam da to moram promijeniti, ali me brinu i druge stvari trenutno. Isto tako moram napomenut da imam poremećen rad štitne žlijezde, te uzimam Favistan jednom dnevno po 5 mg. Imam 25 godina.
Pozdravljam Vas i unaprijed zahvaljujem.
Nina.

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

13.10.2008. 20:30

Niste me baš uvjerili da imate SINDROM policističnih jajnika, jer je samo ta dijagnoza važna. Policističan jajnik na ultrazvuku ima puno žena, ali ako nemaju neredovite menstruacije (to niste napisali), i/ili probleme s dlakavošću i kožom, ne smatramo da imaju sindrom i ne mislimo da nešto posebno trebaju mijenjati u životu.
Ovako, na osnovu ovog što ste napisali, vaše probleme sa težinom bih prije pripisala eventualnoj lošoj regulaciji hipertireoze (predoziranju Favistanom). Mislim da vam je bolje razgovarati s vašom ginekologicom, ona sigurno ima bolji uvid nego ja.

nina25

13.10.2008. 23:15

Hvala na odgovoru.
Naime, nisam se osjetila ni kod jednog ginekologa (promjenila sam ih tri, dvije su žene) sigurnom, i nisu mi baš bili prezainteresirani. Razočarana sam i odlazak ginekologu mi se pretvorio u moru. Pa sam htjela ovo pitanje kontraceptivnih pilula riješiti ovako.
Menstruacije su mi redovite, ponekad bolne, uglavnom traju 3 - 5 dana.
Bila bih Vam zahvalna ako biste mi rekli da li mislite da bi uzimanje kontracptivnih pilula bilo "u redu" u mom slučaju, i koje biste preporučili. Neke s niskom dozom hormona poput Logesta, ili pak Diane ili slično. Ne bi volila da mi dodatno utiču na povišenje tjelesne težine.
Iskreno pozdravljam,
Nina.

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

14.10.2008. 08:05

Ne mislim da vama trebaju pilule sa antiandrogenim svojstvima, kao što su Diane ili Yasmin, samo zbog ultrazvučnog nalaza. Ako vam treba kontracepcija kao kontracepcija, vjerojatno je Logest dobro rješenje. I ne zaboravite - ne deblja se od pilula, nego od hrane. Pilule mogu pojačati apetit, ali neka vam to ne bude izgovor happy.

tajana21

18.10.2008. 19:25

Poštovana doktorice!

Nedavno sam bila kod ginekologa i napravila ultrazvuk. Dijagnoza je sljedeća:uterus normalno velik s već pomalo trolinijskim endometrijem.Ovarij obostrano s tek naznačenim karakterstikama policističnog jajnika.
Preporučila mi je logest. Inače nemam nikakvih problema osim masne kose i lica i poneke akne.

Zanima me Vaše mišljenje. Bi li trebala uzimati pilile radi toga?

Hvala vam puno....

Elisa Day

18.10.2008. 19:25

Poštovani,
oduvijek imam problema s redovitom menstruacijom (svakih nekoliko mjeseci, najveći razmak 7 mjeseci), ali sam tek 4 godine nakon prve menstruacije otišla ginekologu (dobila sam je sa 14,5 god). Dijagnosticirani su mi policistični jajnici, tj. sindrom PCO, uz jednu paraovarijalnu cistu 37x26 mm. Oduvijek sam imala problema s aknama. Zatim sam pila diane 35 2,5 god, , pa sam prešla na yasmin koje uzimam 1 god. Napravila sam jednu pauzu između diana i yasmina gdje sam dobila spontanu menstruaciju nakon 45 dana a onda 4 mjeseca ništa, tada sam izazvala krvarenje dabrostonom, pa onda opet 6 mj ništa i opet dabroston. Hormonski status je: sve u redu osim FSH: 4.7, LH 10.2. Krvna slika isto u redu osim kolesterola 6,4. Imam 24 godine, visoka sam 1,68 i imam 52 kg, pa je to očito loša prehrana, jer nemam visok kolesterol u obitelji. Promijenila sam tri ginekologa jer baš nisu imali sluha za moje probleme, ja sam sve tražila na svoju inicijativu (ultrazvuk, krvna slika, hormonska slika). Ne bojim se senzacionalističkih priča o yasminu, radila sam u medijima happy, a uostalom nisam imala nuspojava. Dakle, moj problem je nepovoljan omjer FSH i LH, da li postoji ikakvo liječenje osim tableta, ne znam kako se može utjecati na hipofizu i kako se to regulira.
Hvala

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

18.10.2008. 20:55

Tajana - odgovor je na drugom mjestu gdje ste ga postavili
Elisa - napokon netko iz medija happy. No, bez šale, vaš problem nije baš jednostavan. Sve efikasne terapije koje imamo za PCOS a koje nisu pilule služe tome da žena zatrudni - jasno vam je da nemate redovne ovulacije i da to može biti problem kad poželite roditi. Danas se smatra da je PCOS možda posljedica poremećaja u lučenju inzulina, pa imamo nešto uspjeha sa uspostavljanjem ovulacije sa lijekom za dijabetičare koji se zove metformin. Vrlo dokazano uspješno je i aerobno vježbanje, ali od minimalno 30 minuta na dan, ako se na to možete natjerati. Postoji i operacija koja se zove drilling, također uspostavlja ovulaciju i menstruaciju, ali efekt traje samo oko godinu dana, pa se također čuva za pokušaje trudnoće. Dakle, ako ne mislite u skorije vrijeme biti trudni, pijte pilule. Čuvaju vaše tijelo od nepovoljnih utjecaja muških hormona koje vaši jajnici, prepušteni sami sebi, stvaraju.

pileemaloo

04.11.2008. 12:40


> (uvec unaprijed zahvaljujem mogucem \"spasu\" smirenju mojih strepnjihappy
iman 21.godinu prije vise od godinu dana dijagnosticirani su mi
policisticni jajnici i provedena terapija dabrosteronom. Neuspjesno. Stoga
je dana terapija pilulama Yasmin. Doktor mi je rekao da pijem njih 3 mj i
dodem na kontrolu. No ja sam terapiju nastavila ne otisavsi kod njega
primjenivsi je u druge svrhehappykontracepcija. Nikakvih nuspojava nije bilo
u svih 10 mj primjene. Napravila sam mjesec dana pauze,menstruacija je
dosla u roku od 38 dana i ja sam danas uzela novo pakovanje. Medutim,
pogledavsi malo retrospektivno i tumaceci u kontekstu nedavnih slucaeva
embolije kod slicnih slucajeva zabrinila sam se. Naime ja sam svoje
\"hvatanje zraka\", \"gusenje\" tumacila samo time sto sam pogrbljena i
nekakvom pseudopatofiziologijom. Sada me birne jesam li i ja buduci sl iz
novina .Pa da li da nastavim s ovim pakovanje odnosno da li da hitno prestanem
uzimati pilule. I jeli ova pauza bila jedna u nizu gresaka po vlastitim
izboru??neizmjerna vam hvala na poklonjenom vremenu i trudu.pozdrav

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

04.11.2008. 16:50

Pauzu ne trebate raditi, ginekologu trebate otići jednom godišnje da vam potvrdi da je sve u redu. Da ste hvatali zrak zbog embolije, sad se ne bi dopisivali sa mnom nego bili u bolnici. Nećete biti slučaj iz novina jer su se novinari malo zanijeli i pretjerali. Molim pročitajte par mojih komentara na temi Yasmin, zadnji čini mi se jučer, da vidite što mislim o tome.

Sneky666

04.03.2013. 13:45

Poštovani,javljam vam se u vezi sljedećeg slučaja:nakon 5 godina pijenja kontracepcijskih pilula(4 godine 8 mjeseci Yasmin,2 mjeseca Lydinette 20) prestala sam ih piti u srpnju prošle godine i otada nisam imala mjesečnicu. Moja ginekologica mi je 8 mjeseci na svakom pregledu govorila da je sve savršeno s ultrazvukom i da ne vidi u čemu je problem i da čekam,krvni nalazi i hormoni su u redu,apsolutno svi nalazi su u granicama normale. Međutim, na zadnjem pregledu prije dva dana rekla mi je da imam policistične jajnike (a na zadnjem ultrazvuku je rekla da je sve u redu) i poslala me drugom ginekologu na ultrazvuk. Taj drugi ginekolog mi je rekao da imam policistične jajnike (DO PCOS/12,4 ccm/ LO PCOS/10,3ccm) i da se moram debljati tj. dobivati na težini sve dok mi ne dođe menstruacija,te kada mi dođu prirodne 3 menstruacije da trebam početi piti diane 35. Nije mi jasno zašto mi prije nije utvrđena dijagnoza policističnih jajnika s obzirom da imam slike ultrazvuka od prije 3 mjeseca (dok mi je ginekologica tvrdila da je sve u savršenom redu) koje su praktički identične po parametrima sa sadašnjim nalazom ultrazvuka i kako nemam nikakve druge simptome policističnih jajnika? Molim Vas za brz odgovor jer ne znam što da radim, a povjerenja u svoju ginekologicu nemam već duže vrijeme. Unaprijed zahvaljujem!!

Dejan Šakoronja, dr. med.

04.03.2013. 22:30

Poštovana napišite nalaze spolnih hormona, hormona štitnjače i svih pretraga pa ću onda komentirat.
Amenoreja od 8mj. govori mi prije o teškom obliku policističnih jajnika .

Sneky666

05.03.2013. 14:40

Zadnji nalazi su sljedeći: (K) Eritrociti 4.93, Hemoglobin 138, hematokrit 0.420, MCV 85.3, MCH 28, MCHC 328, RDW-CV 12, Leukociti 7.9, Neutrofilni gra. 41.80, Limfociti 45.40, Monociti 7.22,Eozinofilni gran. 4.37, Bazofilni gran. 1.20, Trombociti 324, Glukoza 4.6, Ca 125 15.0, TSH 2.25, T4 76.91, T3 1.40, FSH 6.8, LH 20.8, Prolaktin 16.4.

Dijagnoza do sada je bila postpilarna amenoreja, a sada je sindrom policističnog jajnika (DO PCOS/12.4 ccm/LO PCOS 10.3 ccm).

Dejan Šakoronja, dr. med.

05.03.2013. 17:25

Poštovana dijagnoza je bila radna. Sad imate definitivnu dijagnozu, hormonski dokazanu te se savjetujte s ginekologom čim prije za terapiju.

Sneky666

05.03.2013. 18:05

Hvala happy možete li mi još samo reći postoji li mogućnost da li bih mogla piti lyndinette 20 za tu dijagnozu jer mi je ginekolog rekao da u obzir dolaze samo Yasmin ili Diane 35?

Dejan Šakoronja, dr. med.

05.03.2013. 22:45

Slažem se sa mišljenjem kolege. Lyndinette nisu opcija za vas.

plavo more

26.03.2013. 17:10

Imam 17 godina, Utvrđen mi je sindrom policističnih jajnika. Obavljene su sve potrebite pretrage. Prije godinu dana pila sam dane 35 jer su mi još bile jako izražene akne te dlakavost. Dobro su mi pomogle za akne, donekle zaustavile dlakavost, te regulirale ciklus bez ikakvih drugih popratnih pojava (glavobolja, mučnina itd.). Međutim na redovitim pretragama utvrđen mi je visok kolesterol ukupni 7,6. Po preporuci endokrinologa i ginekologa pauziram 3 mjeseca kolesterol se vraća na 5,0 međutim izostaje menstruacija, pojavljuju se nove akne te dlačice. Sada su mi preporučili tablete yaz.
Molim Vas da li će mi one pomoći u smanjenju dlačica i akna.
Da li moram čekati menstruaciju kako bi ih počela koristiti (to može potrajati i do nekoliko mjeseci) ili ih mogu početi odmah koristiti.
Unaprijed hvala.